40 éves a Naschmarkt bolhapiaca

40 éves a Naschmarkt bolhapiaca

40 éves a Naschmarkt bolhapiaca

 

Különleges program várja szeptember 16-án a régiséggyűjtőket. A Naschmarkton szombatonként működik az osztrák főváros népszerű bolhapiaca, amely ezen a napon ünnepli negyvenedik születésnapját.

Minden szombaton már reggel fél hétkor nyüzsög az élet az egyébként is igen népszerű bécsi piacon, hiszen nyit a híres bolhapiac, amelyet ilyenkor megszállnak a kincskeresők, a gyűjtők és a régiségvadászok.

Bár maga a piac már évszázadok óta várja a vásárlókat, a bolhapiac csak 1977-ben kezdte meg működését. Mára a 7000 négyzetméteren elterülő bazár a helyiek és a Bécs-barátok kedvenc bolhapiacává nőtte ki magát. Általában legalább 400 árus hozza el ilyenkor kincseit, régi bútorokat, képeket, lemezeket, könyveket, de fellelhető használt márkás ruhadarab, ékszer, porcellán.

Szeptember 16-án önmagához méltóan ünnepli a bolhapiac a 40. évfordulót. A megszokott árusokon kívül bécsi hírességek is kiteszik portékájukat, hogy a bevételből a Piros Orr bohócdoktorokat támogassák. Aki a saját, eladásra szánt régiségeit szeretné felbecsültetni, ingyenesen veheti igénybe a szolgáltatást. Lesz tombola, szerencsekerék, gyerekprogram és élőzene. Az ingyenes mini fesztiválon a bécsi Chilifish zenekar és Ron Glaser Elvis Presley dalaival gondoskodik a jó hangulatról.

 

Büntetést kaphat, ha beviszi biciklijét egyes bécsi parkokba

Nemcsak kerékpározni, de a biciklit keresztültolni is tilos néhány híres bécsi parkon. Ilyen a schönbrunni kastélypark, az Augarten, a Burggarten, a Volksgarten és a Belvedere parkja. Ezen a szabályon nem akarnak enyhíteni, mert amíg csak biciklizni volt tilos ezeken a helyeken, csak addig tolták az érintettek, amíg a parkőrök szeme előtt voltak, azután újra felpattantak a gépükre az érintettek.

Mindegyik történelmi kert az UNESCO világörökség része, gondozásuk az Österreichische Bundesgärten feladata. Ez a szervezet felel a Habsburgok egykori kertjeiért Bécsben és Innsbruckban. Ezekbe a parkokba nemcsak a kerékpárok nem kívánatosak, de állatokat sem szabad bevinni. A szabályt megszegők akár 700 eurós büntetésre is számíthatnak. A schönbrunni kastélynál naponta mintegy húsz biciklist figyelmeztetnek a parkőrök a tilalomra.

 

Néhány utcából játszótér egy-egy délután az osztrák fővárosban

Meghatározott napokon délutánonként a gyerekeké az osztrák főváros néhány utcája, ahol szabadon labdázhatnak anélkül, hogy a felnőttek elzavarhatnák őket, kocsijukat, vagy nyugalmukat féltve. Ezeken a helyeken képzett pedagógusok várják a gyerekeket, elsősorban olyan játékokkal, amelyekhez a játszótereken nincs elég hely. Labdajátékok, zsonglőrködés, kreatív elfoglaltságok ezek, közöttük nagy népszerűségnek örvend a biciklis program, amelynek során az ügyesebb és biztonságosabb kerékpározást sajátíthatják el. A felnőttek pedig piknikezhetnek ezeken a délutánokon, vagy beszélgethetnek a szomszédokkal, a környéken lakókkal. A Bécsi Játszóutca a bécsi városháza oktatási, valamint városfejlesztési ügyosztályának közös projektje. Céljuk, hogy visszafoglalhassák a gyerekek az utcát és együtt játszanak. A kezdeményezéshez a kerületek szabadon csatlakozhatnak; eddig a 3., a 9., és a 10. kerület vesz részt benne.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: Mario Lang

2017-09-05« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk