Advent Salzburgban

Advent Salzburgban

Advent Salzburgban

   Éjjeli megvilágításban


Salzburgnak nagyon „jól áll” az adventi időszak. Ilyenkor az egész évben hatalmas turistaáradatot fogadó gyönyörű város legszebb arcát mutatja a karácsonyi készülődés jegyében.

 Ahol a vásárok a 15. század óta tartanak: Dóm tér   Ahol a vásárok a 15. század óta tartanak: Dóm tér


Adventi vásárokat már a 15. század óta tartanak Salzburgban. Az eredeti helyszínek a Dóm előtti tér és a Residenzplatz


Ahol a vásárok a 15. század óta tartanak: Residenzplatz   Ahol a vásárok a 15. század óta tartanak: Residenzplatz


voltak, de nagyon híressé vált a közeli Hellbrunn


Advent Hellbrunnban   Advent Hellbrunnban


Christkindlmarktja; s ma már a Mirabellplatz, a Sterngarten, a Szent Péter Apátság, Maxglan és Hohensalzburg várának kisebb vásáraiban is dúskálni lehet az ajándéknak való kézműves termékekben, sőt a nézelődés önmagában is sok örömet okozhat a látogatóknak.

A Mönchsbergről letekintve mesebeli látvány tárul elénk. A hófödte háztetők, kupolák és tornyok megadják a karácsonyi hangulatot,


Téli salzburgi panoráma   Téli salzburgi panoráma


főleg ha a távolban valahol megkondul egy harang – majd egy másik, hisz Salzburg a templomok városa is. A csillogó, feldíszített fenyőfák között az adventi vásárrengetegben betlehemi figurák, karácsonyfadíszek, szaloncukrok közül válogathatunk, fahéjas tea, gesztenye, mandula, sült alma illata lengi be a vásárterületet. Mikulás-nap tájékán krampuszok, maskarások sokasága árasztja el a tereket. Nem árt kitérni előlük, bár az érintésük állítólag szerencsét hoz. De nemcsak a mesék szerint hoz szerencsét, ha kántáló, éneklő csoportokkal találkozunk. Minden bizonnyal a Stille Nacht (Csendes éj) dallama is megüti a fülünket, annál is inkább, mert a szövegét a salzburgi Joseph Mohr írta. Az ősbemutató is itt volt a közeli Oberndorfban két év híján 200 éve. Ott található a Stille Nacht Kapelle ahhol először hangzott el a dal. Mohr pap és tanár volt, és ő kérte meg Franz Xaver Grubert, hogy komponáljon a szövegéhez egy dallamot. Ott mindketten karácsony éjszakáján énekeltek meg gitárral kisérték magukat. Később aztán az egész világon elterjedt ez a dal.

Advent idején is bőven rendeznek ünnepi koncerteket, de akár egy templomban is átélhetjük – mondjuk egy Mozart-dallamot éneklő kórust hallgatva –a karácsony áhítatát.

Salzburg neve már szinte egybefonódott legismertebb szülöttjével, Wolfgang Amadeus Mozartéval. A valaha élt egyik legnagyobb zeneszerző szülőháza előtt a Getreidegasséban


Aranyozott kovácsoltvas cégérek a Getreidegassén   Aranyozott kovácsoltvas cégérek a Getreidegassén


szinte állandó a fényképező turisták sokasága. A Mozart család egykori lakásában ma múzeum van. A kiállítási tárgyak között szerepel a zseni gyermekkori hegedűje és koncerthegedűje, klavikordja, az ütőkalapácsos zongora, valamint a Mozart család portréi és levelei. A csodagyerekként indult komponista szülővárosában írt több mint 350-et a legszebb művei közül, és itt alapozta meg páratlan hírnevét. Megtekintésre érdemesek a szülőház utcájában a 16-19. századi, részben aranyozott kovácsoltvas cégérek is,


Mozart szülőházánál   Mozart szülőházánál


melyek eredeti formája feltehetően a középkorból ered. De van itt más Mozart-emlékhely is bőséggel. A szülő- és lakóháza (Salzach folyó jobb partján) mellett a Mirabell kastély márványtermét is említhetjük, ahol rendszerint Mozart-koncerteket adnak. A kastélypark


Tél a Mirabell-kertben   Tél a Mirabell-kertben


rejtett zugában található a Bécsből idekerült Varázsfuvola-házikó, amelyben utolsó operáját komponálta. A Mozart téren áll Mozart 1842-ben bronzba öntött szobra. És hát persze itt még az édességfogyasztás is a híres zeneszerzőről szól. A kultusz tudatos ápolása a százéves Mozart-évforduló ünneplésével kezdődött. A Mozart-golyó egyszerű cukrászati termékből vált hírneves bonbonná. 1900 után a Schatz cukrászda remekműve viselte először a Mozart-golyó nevet.

A 150 ezres tartományi főváros az európai kultúra egyik fellegvára, melyet „Észak Rómájaként” is emlegetnek. Az itáliai feelinget erősíti egy másik összehasonlítás is, mely szerint Nápoly mellett Salzburg a legszebb környezetben fekvő európai városok egyike. Oskar Kokoschka, a híres festő Salzburgban alapította meg „A látás iskoláját“, amely napjainkban a „Nemzetközi Nyári Akadémia“ nevet viseli.

Művészeti egyeteme, a Mozarteum


A Mozarteum nagy terme   A Mozarteum nagy terme


és a seregnyi színházi és zenei fesztivál mágnesként vonzza a kultúra zarándokait. Érdekes magyar vonatkozás az a 2014-es zenetörténeti szenzáció, hogy Budapesten a Széchenyi Könyvtárban egy azonosítatlan töredékeket tartalmazó mappából került elő a Törökinduló kéziratának első négy lapja. A Mozarteum könyvtárában addig csak az ötödiket őrizték, s itt mutatták be egy kis ünnepi koncert keretében az összetartozó oldalakat.

Az 1920-ban indított, azóta (a második világháború éveit nem számítva) évről évre sorra kerülő Ünnepi Játékok július végén és augusztusban színpaddá varázsolja szinte az egész várost, s ez az eseménysorozat mára a világ egyik legjelentősebb zenei fesztiváljának tekinthető. Hugo von Hofmannsthal salzburgi író drámája, a Jedermann


Jedermann – a darab, amit minden évben előadnak   Jedermann – a darab, amit minden évben előadnak


volt még hajdanában az első előadás, amely azóta is minden évben szerepel a programban. 2006-ban a fesztivál óriási vállalkozásként Mozart mind a 22 (köztük a két befejezetlen) operáját bemutatták.

A zenei programsorozat nyitánya minden évben januárban a Mozart-hét. Salzburg másik híres szülötte a világhírű karmester, Herbert von Karajan alapította meg 1967-ben a Húsvéti Ünnepi Játékokat és 1973-ban a Pünkösdi Ünnepi Játékokat.

 Adventi panoráma a Salzach mentén   Adventi panoráma a Salzach mentén


Az 1997 óta az UNESCO Világörökség listájára felkerült óvárosban csatangolva érdemes számos múzeumot, mindenek előtt a Dómnegyedet is felkeresni. Ha gyerekekkel vagyunk, A természet háza biztosan kihagyhatatlan. Az akváriumban a víz alatti világ látványa nyújt páratlan élményt, de virtuálisan ellátogathatunk a világűrbe, megismerhetjük a technika csodáit, a terráriumot is.

Írta: Dombrovszky Ádám

Fotók: www.salzburg.info

 

További információk:

 

www.salzburg.info

www.salzburg.at

www.austria.info

www.domquartier.at

www.hausdernatur.at

www.mozarteum.at

 

2016-12-19« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk