Adventi vásárok és csodálatos kiállítások Bécsben

Adventi vásárok és csodálatos kiállítások Bécsben

Adventi vásárok és csodálatos kiállítások Bécsben

 

            November 17-én indulnak az adventi vásárok az osztrák fővárosban. Már épülnek a pavilonok, méghozzá 20 helyen, mintegy 1000 stand várja a Bécsbe látogatókat és a bécsieket. A 2004 óta minden évben megrendezett és már tradícióvá vált Bécsi Karácsonyi Álom, a Wiener Wiehnachtsraum, a Városháza téren kicsiknek és nagyoknak meghatározó élményt kínál. Ebben a kulináris örömök mellett vonzerő lesz a 4000 négyzetméteres, varázslatos hangulatú jégpálya, a korcsolyázók és a curling kedvelők örömére. A gyerekeket körhinta, felolvasások és pazar fényjátékok várják.


Adventi vásárok és csodálatos kiállítások Bécsben


            A Maria-Theresien- Platzon 70 stand kézműves termékeiből lehet válogatni, miközben a háttérben gospel kórusok és zenészek muzsikája szól. A bécsi egyetem szomszédságában, az Altes AKH karácsonyi faluja kedvelt találkozóhely a kisgyermekes családoknak, itt a kisvasutat és a nosztalgia-körhintát próbálhatják ki. Ott jártamkor már folyt az építkezés. A Stephansdom lábánál, valamint a Hofburg-i K.u.K. vásárban minőségi osztrák termékek közül lehet válogatni. Az Opera előtt az ínyenceket várják, a múzeum negyedben pedig trendi koncertek, új játékok és világító jégkockához hasonlító dizájnos pavilonok kapnak az osztrák SK Invitational együttestől zenei aláfestést. Lesz klasszikus zene is, a bécsi zeneművészeti egyetem fúvós és dobos növendékei játszanak kis csoportokban a negyed különböző részein. Csütörtökönként kipróbálható a teke, a billiárd és a golf keveréke, a mikro-extrémbowling, vagy éppen a mini autós akadálypálya.

            A sok választható karácsonyi vásár közül még kiemelnénk a schönbrunni kastély előttit, és az igazi barokk hangulatot árasztó Belvedere kastély karácsonyi falucskáját.


Adventi vásárok és csodálatos kiállítások Bécsben


            Közben pedig ugyancsak nehéz a bécsi múzeumok közül választani. A bőség zavarával küzd a látogató a most nemrég megnyitott Weltmuseumban, amely hosszabb építési munkálat után az egykori Néprajzi Múzeumból alakítottak át. Óriási előny, hogy az épület minden tartozéka, része akadálymentesített. Három szinten csodálhatók meg a világ szinte minden tájáról összegyűjtött néprajzi értékek, 14 új terem is megtelt az etnográfiai gyűjteménnyel. A múzeum birtokában mintegy 200 ezer tárgy van, amelyek Brazíliától Indonéziáig idézik meg a népművészetet. Persze vannak mosolyt fakasztóak, mint a faliszőnyeg Kenyából, amelynek közepén az amerikai exelnök, Obama mosolyog, akinek apja onnan származott. Európai szemmel meghökkentőek a dél-amerikai halottkultusz látványos, estélyi ruhás, frakkos, életnagyságú csontvázai, vagy a kifestett koponyák. Különleges azték indián fejdíszek, Baliból faragott oroszlán, a kínai porcelánok, faragott trónháttér marad meg mindenképpen az ember emlékezetében, és persze a vágy, hogy majd még egyszer megtekinthesse a gazdag anyagot.


Adventi vásárok és csodálatos kiállítások Bécsben


            A másik helyszín, ami kihagyhatatlan, az izgalmas Albertina. Dürer nyula, Michelangelo férfiaktjai a grafika kedvelőinek szereznek kellemes perceket, nekem pedig Monet Tavirózsák című festménye. Akárhányszor eljutok ide, percekig bámulom a szemben lévő padról, mert nyugalmat és szépséget áraszt. Picasso, Dali, Chagall lenyűgöző.  A ház mostani időszaki kiállításán Raffaello művei csodálhatók meg januárig. November 21-22-én nemzetközi szimpózium foglalkozik a festő művészetének legérdekesebb részeivel, a legújabb kutatási eredményekkel. A kiállításon a budapesti Szépművészeti Múzeum által kölcsönzött két csodálatos magyar Raffaello festmény is látható, az egyik az Esterházy Madonna. Ennek, azt hiszem, sokan emlékszünk az ellopására 1983-ban, majd 1984-es Érd közeli megtalálására, a másik kép pedig az Ifjú képmása. A legtöbb festmény mellett szerepelnek az előzőleg készített tanulmányok, grafikák. Érdekes megfigyelni, hogy alakulnak át a vásznon.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: Stadtwienmarketing, aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2017-11-14« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk