Amiben az osztrákok a "császárok"

Amiben az osztrákok a "császárok"

Amiben az osztrákok a "császárok"

   Vidám síelők (Steiermark Tourismus)


Ausztria – a maga 56 százalékos részesedésével továbbra is egyértelműen piacvezető Európában a téli sportüdülés területén, sőt pozícióját az elmúlt években tovább erősítette. Sőt újabban azt is bizonyítják: sílécek nélkül is ideális hely a téli Alpok.

Nem csak az emberek gondolatában, de a valóságban is központi szerepe van Ausztriának a nemzetközi téli turizmusban, amelyet a statisztikák is alátámasztanak.

A 2014/2015-ös téli szezonban 17,5 millió vendég 65,8 millió vendégéjszakát töltött el Ausztria 254 sí területén. Magyarországról összesen 991.537 vendégéjszakát regisztráltak a tavalyi téli szezonban, a magyarok legkedveltebb tartománya pedig Stájerország volt, ezt követte Karintia és Salzburger Land.

Az elmúlt negyven évet figyelemmel kísérve elmondható, hogy míg 1975-ben 10-ből csak 3 vendégéjszaka esett a téli hónapokra, addig mára ez már 10-ből 5. Sőt a vendégéjszakák abszolút száma azóta több mint kétszeresére emelkedett. „A legtöbb vendégéjszakát a 2014/2015-ös téli szezonban a németek töltötték el Ausztriában, a második helyen maguk az osztrákok állnak, majd Hollandia, Svájc és az Egyesült Királyság következik. Magyarország az elmúlt téli szezonban eltöltött vendégéjszakák alapján a 11. helyen áll”– tájékoztatott Emanuel Lehner-Telič, az Österreich Werbung közép-kelet-európai régiójának vezetője. (Saját tapasztalatunkból persze tudjuk, hogy főként az említett magyarok által különösen kedvelt tartományokban, de korábban még Alsó-Ausztriában is voltak olyan régiók, ahol a németek és a hazaiak után a magyarok következtek. Ugyanakkor azonban a tőlünk távolabb eső tartományban, mint Tirol és főként Vorarlberg, már lényegesen hátrébb szorultunk.)


  Lovasszánozik a család (Fotó: Zell am See-Kaprun Tourismus)


A magyarok télen elsősorban sportüdülési céllal utaznak, pedig Ausztriát érdemes egy téli feltöltődésre is felkeresni. Azoknak is nagy élményt jelenthet egy ilyen út, akik csak „kísérőnek” jöttek, és nem is tudnak síelni.

Az ember lába alatt ropogó hó, a gyermekkor emlékét idéző hócsaták és szánkóversenyek, a korcsolyázás a befagyott tavon, a téli túrázás a friss levegőn, vagy a lovas szánozás mind a felüdülést szolgálja. Esténként pedig a kandalló pattogó tüzénél, helyi specialitásokat kínálva várják a vendéglősök a betérőket, hogy még feledhetetlenebbé tegyék az itt eltöltött időt.

Stájerországban például a „Téli frissesség” az új sláger. A magyarok kedvenc tartományában ilyen címmel foglalják össze azokat az aktivitásokat, amelyeket az üdülővendégek a síelés és sífutás mellett igénybe vehetnek. Ilyenek a sítúrázás, a magaslati túrázás, a hótalpas kirándulás vagy a szánkózás.


  Síelő Ötztalból (Fotó: Österreich Werbung-Peter Burgstaller)


Egyre többen szeretnék a hóborította hegyeket sílécek nélkül felfedezni. Tökéletes lehetőséget kínálnak minderre a karbantartott téli túraútvonalak (különösen kedveltek a magasabban fekvőek) és a hótalpas ösvények. Ezekhez az aktivitásokhoz nincs szükség bonyolult felszerelésekre vagy komoly sporttudásra. Csak menni kell, ami nem bonyolult, s annyira nem is fárasztó. Mindeközben testközelből fedezhetjük fel a sípályán és sífutópályán kívüli természetet.

 D. Á.

 

2016-01-26« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk