Ausztria, egy kicsit másként

Ausztria, egy kicsit másként

Ausztria, egy kicsit másként

 

Bár nagyon sokunk járt már a „sógoroknál”, sőt, naponta honfitársaink ezrei lépik át a határt, dolgozni, élményt gyűjteni, vagy éppen választják az aktív sportolás helyszínéül nyugati szomszédunkat, ez az ország mindig tartogat új élményeket, meglepetéseket.


 

Ráadásul a turisztikai termékmarketing és menedzsment is kiváló, a számunkra oly ismerős Wiener Schnitzel-től a művészeti kiállításokig, a túra útvonalakig és még számos örökzöld és aktuális eseményig. Jelenleg például az Eurovízió lázában ég az osztrák főváros, már elkészült a különleges látványt nyújtó színpadkép is. Az osztrákok pontosan tudják, hogy 120 millió ember nézi majd egyszerre a műsort, és a slágerek közben a néhány percre felvillanó osztrák nevezetességeket.

 


Mindenki magyarul beszél?

Érdekes élmény magánemberként és nem újságíróként idelátogatni, egyben idegenvezetőnek lenni: olyanoknak megmutatni Bécset, akik erre még soha nem jártak, pedig magyarok, csak éppen több ezer kilométerről északabbra élnek. Számukra ez olyan, mintha már otthon lennének az anyaországban egy kicsit, hiszen annyi magyar szót hallani. A La Prima Fashion Hotelben a recepcióstól a felszolgálókig és a menedzsmentig mindenki magyar, de ugyancsak magyarul beszél hozzánk, hallván diskurzusunkat, a leghíresebb grinzingi heurigerben, Martin „Szepinél” a pincér. Egy kis egyszerű étteremben, közel a Kunst Haus Wienhez is magyarul köszönnek el, amikor távozunk.Rengeteg a honi vonatkozású emlék, az utcanevek, és a 20. század elején vagy még korábban épült több emeletes paloták is erősen emlékeztetnek számos belvárosi budapesti utcára…

Az Albertina után – amely önmagában félnapos program – a Belvedere következik, amelynek mindig gazdag a választéka, akár az időszakos, akár az állandó kiállítások terén. A Klimt-klasszikusok után a XX. századi kortársak milliárdokat érő festményei között sétálunk – szinte hihetetlen, hogy ezek a világhírű művek néhány centiméterre vannak tőlünk.


 

Hundertwasser kihagyhatatlan

Az élménytől kissé kábultan szédülünk be a múzeumshopokba, amely, mint Nyugaton mindenütt – a művészet aprópénzre váltásának és a fogyasztásnak az Eldorádója. Vagy inkább ismeretterjesztés és a remekműveknek az emberekhez, a hétköznapokhoz való közel engedése? Ez mindig örök vitatéma.

Hundertwasser kihagyhatatlan, főleg ha olyanoknak mutatja meg az ember, akik az épületeit még nem látták „élőben”. A XX: század egyik leghíresebb osztrák művésze korát megelőzve hirdetett olyan eszméket, amelyeken még csak mostanában gondolkodnak el a szenvedélyes világjárók, a zöldek, az erdő- és faimádók.

 

Közel vagyunk az Alpokhoz

Bécstől nincs messze Alsó-Ausztria, ahol, ha már kocsiba ültünk, érdemes tenni egy néhány napos körutat. A több mint 250 kirándulóhellyel és számtalan látnivalóval büszkélkedő tartomány a lehető legváltozatosabb üdülési formákat kínálja.

A végtelenbe szárnyaló tekintet paradicsoma – olvasom az egyik prospektusban. Igen, találó megfogalmazás, hiszen az Alpok lábánál vagyunk. A gazdag kulturális örökséggel rendelkező vidéken csaknem valamennyi alpesi tájegység megtalálható, túra útvonalak széles választéka csábít kirándulásra, a kilátópontokról pedig szép időben akár 280 kilométerre is ellátni.

A Bécsi Alpok vonulatának részét képezi a dimbes-dombos Bucklige Welt Bécsújhely szomszédságában. Már látszódnak a Wechsel hegység lankái, a nyáron is népszerű Semmering egy híres technikai mesterművel, az UNESCO világörökség részét képző vasúttal.

A Rax és a Schneeberg alpesi csúcsai nyáron is izgalmasak. A Hohe Wand természeti park, mely számtalan érdekes látnivalót kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Itt található a Skywalk nevű kilátóterasz, és kilátótorony, sziklás ösvények, egy kisebb állatkert, a bátrabbaknak pedig lehetőségük van a tandemugrásra is.

 


Romantika és digitális csúcstechnika

Érdekes párosítás a romantikus hegyek és a legújabb digitális technika összekapcsolása. A Bécsi Alpenbogen hegyvonulatát egy összefüggő, 300km hosszú, 19 etapból álló túraútvonal köti össze. Újonnan kialakított, modern, pihenési lehetőséggel ellátott kiindulópontok jelzik az etapok kezdetét és végét, ahol egy térkép tájékoztat az útvonal részleteiről, további lehetséges túrákról, illetve környékbeli kirándulási célpontokról. További információk QR kódok segítségével állnak rendelkezésre. Egyedi perspektívát kínál a Wiener Alpen Viewer: a különleges, tükrözött távcső új fényben tünteti fel a hegyek vonulatát.Az egyik legkedveltebb kilátópont a Semmeringen az úgynevezett „20-Schillinges panoráma”. 1968-ban nevezték el így, mivel pontosan ez a kép díszítette a 20 Schillinges papírpénz egyik oldalát. Hosszú éveken át a papírpénz egy technikai mesterműre, a Semmering vasútra hívta fel a figyelmet. 1854-ben, ez az első normál nyomtávú vasút volt Európában, amely az Alpok hágóin keresztül vezetett. A Semmering vasutat és a környező tájat az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

A kirándulóknak az ingyenesen letölthető Wiener Alpen applikáció is segít megtalálni a legjobb útvonalakat, éttermeket, fogadókat és szálláslehetőségeket.


 


Búcsúzóul, még egyszer, Wiener Schnitzel

Bécstől és környékétől mi mással is lehetne búcsúzni, mint valahol a határ mentén egy igazi krumplisalátás borjú bécsivel – igen, az igazival. Bár minden második magyarországi étteremben rendelhetünk ilyet, mind a vendég mind a pincér tudja, hogy az nem bécsi és nem borjúból készül…

 

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: Okolicsányi Zoltán, mamilade.at, KUNST HAUS WIEN / W. Simlinger, wanderdoerfer.at, Schneebergbahn.at, Michael Liebert,


Größere Kartenansicht

2015-04-23« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk