Bécs érdekességei

Bécs érdekességei

Bécs érdekességei

                             Fotó: PID / C. Jobst

 

            Az elmúlt hónapokban több mint száz helyen telepítettek e-töltőállomásokat az osztrák fővárosban. A kiépítés első szakasza befejeződött, városszerte 115 új áramkutat létesítettek, így minden kerületben van már minimum öt, nyilvánosan hozzáférhető töltőállomás, mindegyiken két töltőponttal (Typ2-es aljzatok, 11 kW töltési teljesítménnyel).

            Az e-mobilitás népszerűsítésére a bécsiek ingyen tankolhatnak áramot ezeknél a kutaknál szeptember végéig. Október 1-től már fizetni kell a töltésért. A tiszta zöld áramot kínáló töltőállomások egész évben, a nap bármely szakában az autósok rendelkezésére állnak, és a Wien Energie mobiltelefonos alkalmazásával lehet használni őket.

            Az osztrák főváros célja, hogy 2020-ig városszerte ezer nyilvánosan hozzáférhető e-töltőállomás álljon a környezettudatos gépjármű tulajdonosok rendelkezésére. Ausztria legnagyobb energiaszolgáltatója, a Wien Energie kapta a megvalósításra a megbízást. A lakosság számára is lehetőséget biztosítottak, hogy részt vehessenek a finanszírozásban. Utalványcsomagokat vásárolhattak, amelyekkel később kedvezményekhez jutnak. A cég Bécsben és környékén már 830 nyilvánosan hozzáférhető e-töltőállomást üzemeltet. Ezek legkönnyebben a Wien Energie-Tanke-App mobiltelefonos alkalmazás, vagy a www.tanke-wienenergie.at oldal segítségével találhatók meg. A bécsiek a cég által kibocsátott kártyával Ausztria szerte mintegy 3000 helyen tankolhatnak áramot. Sőt már működik az első osztrák ultragyors töltőállomás (350 kW) a Favoritenben lévő körgyűrűnél.

 

                      Fotó: Wien Energie / Ehm

 

Nyári táborozás a szeméttelepen

            Ausztria legnagyobb szemétlerakó telepe, a Deponie Rautenweg idén is csatlakozott  a Wiener Ferienspielhez, ingyenes, illetve kedvezményes szünidei programokat kínálva a nyarat otthon töltő bécsi iskolásoknak. A 22. kerületben lévő lerakó augusztus 6-ig várja délelőttönként a 6-10 éveseket. A gyerekek körbevonatozhatják a mintegy 60 hektáros telepet, érdekes és hasznos dolgokról hallhatnak közben a hulladékgazdálkodásról és a szelektív szemétgyűjtésről. Mivel a telepnek az 90-es évek eleje óta saját kecskenyája van, a gyerekek az idén született gidákat is meglátogathatják. A kukásautók is szerepet kapnak a táborozók programjában, körbe mehetnek egy kukásautóval a telepen. Kipróbálhatják a „szemétgolfot”, vagyis egy régi kukásautó-kerékkel úgy kell eltalálniuk egy harangot, hogy megszólaljon.

 

                      Fotó: MA48 / Matern

 

Uráli baglyokat telepítenek a Bécsi Erdőbe

            Rövidesen négy fiatal uráli bagoly kezdheti meg önálló életét a Bécsi Erdőben. A kéthónapos madarak – két hím és két nőstény a schönbrunni állatkertben keltek ki, és már gyakorolnak a szabad életre egy röpdében. A várakozások szerint eleinte ennek közelében maradnak, némi táplálékot is kapnak, amíg belejönnek a vadászatba.

            Ausztriában évtizedekkel ezelőtt kipusztultak az uráli baglyok. 2009-ben, mivel javultak az életfeltételeik, a bécsi állatorvos tudományi egyetem visszatelepítési projektbe kezdett. Azóta 298, állatkertekben, tenyésztő központokban kikelt madarat engedtek szabadon az osztrák erdőkben. A schönbrunni állatkert az eltelt évek során 25 példánnyal gyarapította a szabadon élő uráli baglyok állományát. A cél, hogy annyira elterjedjen ez a madárfaj, hogy keveredhessen a szomszédos déli és északi országok állományával.

 

                      Fotó: Tiergarten Schönbrunn / Daniel Zupanc

 

Időszakos kiállítások a Bécsi Zsidó múzeumban

            Ausztriában a 20. század elejéig teljesen kiszorították a nőket a társadalmi és a politikai életből. 1780 és 1938 között a kisközösségi társalgószobák, a bécsi szalonok szolgáltak a zsidó nők emancipációjának helyszínéül, a polgári-kritikus civil társadalom információáramlásának új eszközeként. Négy szalont, illetve reformtársalgót ismertet a „The Place to Be. Szalonok, az emancipáció központjai” kiállítás. A tárlat a Bécsi Zsidó Múzeum Dorotheergasse-i épületében október 14-ig tekinthető meg.

 

                      Fotó: JMW © Wulz /JMW

 

            1938 márciusában megkezdődött az osztrák zsidóság versenyfutása az idővel; számos zsidó nőnek a külföldi, szolidaritásból kötött érdekházasság jelentette az egyetlen menekülést. Az „Üldözött. Eljegyzett. Megházasodott. Száműzetésbe vezető érdekházasságok” című tárlaton október 7-ig 13 osztrák zsidónő sorsát ismerhetik meg közelebbről az érdeklődők. A megható női sorsokat, köztük Stella Kadmon színházvezető és Alma Rosé hegedűművész életútját fényképek, hanganyagok, levelek és személyes tárgyak segítenek megismerni a múzeum Judenplatzon található épületében.

            Nagyvázsonyban, zsidó családban született Teddy Kollek (1911-2007), aki Bécsben nevelkedett, majd 1965 és 1993 között Jeruzsálem polgármestere volt. Nagy ívű munkásságával páratlan lenyomatot hagyott a 20. századi szent város modern arculatán. A vallásilag is sokszínű Jeruzsálemben a békés együttélésért küzdött. Nevéhez fűződik a nemzetközileg is elismert Izrael Múzeum és a Jerusalem Fundation megalapítása is. A „Teddy Kollek. Jeruzsálem bécsi származású polgármestere” című tárlat a Dorotheergasse-i épületben tekinthető meg 2018. november 25-ig.

 

                        Fotó: Votava/ PID

 

Írta: Dr. Hajós Anna

2018-07-20« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk