Bécs múzeumainak legtöbbje akadálymentesített

Bécs múzeumainak legtöbbje akadálymentesített

Bécs múzeumainak legtöbbje akadálymentesített

 

            A bőség zavarával küzd az az érdeklődő, aki az osztrák fővárosban idő szűke miatt válogatni kényszerül, hogy melyik kiállítást nézze meg, melyik múzeumba látogasson. Bécs város múzeumi együttese 19 részből tevődik össze; a középpontban a Wien Museum áll a Karlsplatzon, és 18 külső létesítmény tartozik hozzá. Andrea Glatz, az oktatás, ismeretterjesztés és közönségszolgálat munkatársa lapunk kérdésére elmondta, hogy milyen lépéseket tettek azért, hogy a mozgáskorlátozottak akadálymentesen látogathassák a különböző épületeiket:


Bécs múzeumainak legtöbbje akadálymentesített


- A központi múzeumban minden korlátozás nélkül lehet közlekedni, rámpák vezetnek a kiállító-helyiségekbe, és természetesen lifttel is meg lehet közelíteni ezeket. Vannak olyan múzeumok a kötelékünkben, amelyeknél nem kevés gonddal lehetett ezt megvalósítani. Ilyen például a Stephanskirche közelében, a föld alatt lévő Virgilius kápolna. Itt három metróvonal találkozásánál kellett megoldást találni, ami végül sikerült liftek segítségével mind a metrókból, mind az utcafrontról. A 2015-ben újra megnyitott középkori kápolna így mindenki számára látogatható. Azonban vannak helyszíneink, ahol ez nem lehetséges. A kellemes erdős környezetben lévő, Lainz-i Hermes villánál csak részmegoldást sikerült találni. Természetvédelmi területen van, amelyre autóval sem lehet bejutni. (A villa egykor Erzsébet királyné, azaz Sisi kedvelt tartózkodási helye volt, az I. világháború után pedig Hatvany Lajos, az író, Ady barátja, József Attila támogatója bérelte egy ideig. A szerk.) A villa bejárata pedig csak az erdőn keresztül közelíthető meg. Bécs városa megegyezett az itteni erdészettel, hogy mozgássérültek és idősek kedden és szombaton autóval szállítják őket ide, két óra hosszat látogathatják a múzeumot, akkor jönnek értük. A házban a földszinti kiállítási termeket lehet megközelíteni, úgynevezett platólifttel. Ugyancsak a nehezen hozzáférhető kiállítóhelyek közé tartozik a régi római ásatások múzeuma, ahol sok a lépcső, vagy az Óramúzeum, ahol nincs lift, és a biedermeier épületek, amelyekben ezt a műemlékvédelem nem engedélyezi.

- Milyen további támogatási lehetőséggel segítik elő, hogy a mozgássérültek ne legyenek elzárva bármilyen okból a múzeumlátogatástól, ha már az akadály megszűnt?

- Ha az érintettnek van erről igazolványa, csökkentett belépti díj segíti őket ebben. A város állja a pénzügyi részt. A kísérő számára ingyenes a látogatás.

- Hogy sikerül megtudni az érintetteknek a rájuk vonatkozó lehetőségeket?

- Honlapunkon részletes információ sorolja például az ajtószélességet, amelyen át kell haladniuk a kocsijukkal, a parkolási megoldásokat, a telefonszámot, ahol előre jelezni lehet a segítségkérést. Természetesen a múzeumok kasszájánál is. Mindez a külföldiekre ugyancsak vonatkozik. Az osztrák múzeumok szövetsége 2015-öt a korlátlan akadálymentesítés évének nyilvánította. Természetesen még messze vagyunk az ideális helyzettől, de mindent megpróbálunk, hogy segítsünk. Van multimédia, jelelés, ingyen szék, amely botként is használható, kikölcsönözhető tolószék.

- Melyik a Wien Múzeum mostani legérdekesebb kiállítása?

- A megosztott történelem, amely a vendégmunka és vendégmunkaerő helyzetét világítja meg az 1970-es években, amikor török és jugoszláv vendégmunkások érkeztek Bécsbe, tanultak, dolgoztak. A kiállításon fotók, migrációs adatok, tárgyi emlékek és okiratok egyaránt szerepelnek.


Bécs múzeumainak legtöbbje akadálymentesített


            A múzeumban az osztrák főváros történetével ismerkedtek ott jártunkkor a kisiskolások. A kis makett várost állták körbe és hallgatták tanító nénijük előadását. Majd meglátogattuk, és megtekintettük a földalatti Virgilius kápolnát, az akadálymentesítést is megfigyelve, azután a Römermuseumot, ahol az egykori Vindobona mintegy 2000 éves római emlékei találhatók három méter mélyen a föld alatt a Hohen Marktnál.

www.wienmuseum.at

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna

2017-11-23« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk