Bécsi híreink

Bécsi híreink

Bécsi híreink

 

 

           

 

Jubilál a bécsi metró

            Május végén, a Wiener Linien hagyományos „villamosnapján” 40 éves jubileumát ünnepelte az osztrák főváros első újonnan épített metróvonala, az U1. Bécs ugyan 1976 óta rendelkezik földalattival, de azt az egykori városi vasútból, a Stadtbahnból alakították ki. Ezen a szombaton az erdbergi üzemi pályaudvaron az érdeklődők megtekinthették a bécsi metró forgalmi irányító központját, kipróbálhatták, hogy milyen egy szerelvényt vezetni. A régi járművek szerelmesei az egykori városi vasút gőzmozdonyával mehettek egy kört és régi szerelvényeket nézhettek meg. Meg lehetett ismerkedni a jövővel is, a most épülő U2/U5-ös vonal és a néhány éven belül forgalomba kerülő új szerelvények, az X-Wagenek révén. Ezeknek a jövőbeli, klimatizált, akadálymentes és energiatakarékos LED-izzókkal felszerelt metró kocsiknak az ülését egy hónapon keresztül próbálgathatták a bécsiek, hogy a három lehetséges változat közül melyik kerüljön beépítésre. Közönségszavazás döntött a Trigon mellett, vagyis az egyenes tartást lehetővé tevő, laminált rétegelt falemezből készülő, kényelmes és környezetbarát ülést választva. Az újdonság várhatóan 2020 közepén áll forgalomba, leváltva a 70-es évekbeli „Ezüstnyilakat”.

            A Remízben a metró mellett megemlékezhettek arról is, hogy 120 éve avatták fel a városi vasúthálózatot, és 70 évvel ezelőtt gördültek végig Bécs utcáin az első Z-típusú villamos szerelvények, az „Amerikaiak”, amelyeket a Marshall-terv keretében New Yorktól vásárolt az osztrák főváros. Hatvan éve állították forgalomba az első csuklós villamost, és 100 éve hunyt el a híres várostervező, Otto Wagner, akire kiállítással emlékeztek. A jövőt itt a Wiener Linien legújabb villamos szerelvénye, a Flexity képviselte, amelyen 2018 végétől utazhatnak a bécsiek.

 

Focipálya a tetőn

Hamarosan 15 méteres magasságban focizhatnak a bécsiek, mert egy parkolóház tetején öt műfüves futballpálya készül, öltözővel, zuhanyozóval és kantinnal.  A Seestadt Aspernben, a Seehub nevű épületkomplexum tetején kapnak helyet a pályák, mindegyiket hálóval is körülkerítik, hogy ne az utcán kelljen összeszedni a labdákat.

            A magaslati pályák alatti parkolóházban több mint 400 autónak lesz hely, de lesz benne 1100 négyzetméternyi iroda, a pincében pedig 3000 négyzetméteres trambulinpark várja az ugrálni vágyókat. A földszinten kerékpárbolt, -kölcsönző és szerviz nyílik. Itt található majd a városrész mobilitási központja is. Várhatóan jövőre avatják a létesítményt.

 

 

Kutyások a célkeresztben

            A bécsi rendőrség, a város állategészségügyi szolgálatával együtt, évente több alkalommal is fokozottan ellenőrzi a kutyatartókat és kedvenceiket. A mostani akció során a gazdikat a kötelezettségeikre és a békés egymás mellett élés szabályaira kívánták emlékeztetni. Figyelemmel kísérik a póráz és a szájkosár viselés betartásának szabályait, az azonosító chip meglétét, harci kutyák esetén a gazda úgynevezett kutyajogosítványát, amely bizonyos fajtáknál kötelező Bécsben.

            A szemétrendőrök pedig egész évben figyelik, hogy eltakarítanak-e kedvencük után a gazdik. Városszerte 3600 automatából lehet ingyen zacskóhoz jutni, úgyhogy nincs kifogás, 50 eurós birságra lehet számítani az ott hagyott kutyaürülékért. Az osztrák fővárosban nincs rossz dolga az ebeknek: 176 kiépített kutyafuttató van, forró nyári napokon pedig több kutyastrandon is hűsölhetnek a gazdájukkal.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

           

2018-06-25« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk