Bécsi mozaik

Bécsi mozaik

Bécsi mozaik

 

Az Erdők városa címet kapott Bécs


Március közepén nyújtották át ünnepélyes keretek között Bécs képviselőinek az Erdők városa kitüntető címet, amelyet minden évben más európai város kap meg. A cél, felhívni a lakosság és a döntéshozók figyelmét az erdők jelentőségére. Az osztrák főváros azonban nemcsak a zöldterületek magas arányáért – területének húsz százalékát borítják erdők - részesült a díjban, hanem azért is, mert immár 150 éve látja el az itt élőket kiváló minőségű, a környező hegyekben eredő forrásvízzel. Ugyancsak az osztrák főváros kitüntetése mellett szól, hogy új városrészében, a Seestadt Aspernben épül a világ legmagasabb, 24 emeletes fa toronyháza.

 

Turisztikai célú lakáskiadás: legyen tisztességes verseny

 

            Bécsben is egyre népszerűbbek a közösségi megosztó portálok, egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a piacból a szállásadók. Most a főváros tájékoztató honlapot indított számukra, felsorolva a kötelezettségeket, az adó és járulékfizetést, a kartellezés tilalmát és a tisztességes verseny fontosságát. A város nem kíván az újdonságok útjába állni, támogatja az olyan innovációkat, amelyek társadalmi igényt elégítenek ki és jobbá teszik az emberek életét, amíg biztosított a tisztességes verseny, és senki nem jár jól a közösség rovására. Ezért pontosítják a bécsi idegenforgalmi törvényt és fokozott figyelmet fordítanak a szállásadók tájékoztatására, arra, hogy nekik is kell idegenforgalmi adót fizetniük, statisztikai adatot szolgáltatniuk, és ők is adókötelesek.

            Bécsben nem tilos a turisztikai célú lakáskiadás, azonban a bérleti szerződés kizárhatja a harmadik félnek történő kiadást. A szociális bérlakások és a kollégiumi szobák kiadása kifejezetten tilos, társasházaknál előfordulhat, hogy a többi tulajdonos hozzájárulása is szükséges hozzá. Bécs célja a széleskörű tájékoztatás, és csak ezt követően jár el azokkal szemben, akik megpróbálnak kibújni a fizetési kötelezettség alól. Az elmúlt másfél évben 300 százalékkal nőtt az Airbnb szállásmegosztó portálon kínált bécsi szálláshelyek száma; mintegy 5000 kiadó lakás és szoba közül válogathat, aki az osztrák fővárosban szeretne néhány napot tölteni.


Ausztriába külön útlevél kell a gyerekeknek

 

            2009-től érvényben van az a rendelet, amely szerint 2012. júniusától elveszíti érvényét a szülő, vagy a gyermek neveléséért felelős személy útlevelébe történő bejegyzés. A gyermekkereskedelem elleni intézkedésként vezette be ezt az Európai Unió. Minden egyes gyermekútlevélben van egy chip, amely minden olyan információt tartalmaz, ami nyomtatott formában is megtalálható egy útlevélen. (Név, nem, születési dátum, állampolgárság és egy fénykép) Kétéves korig az útlevél 3 évig, a betöltött 12. életévig a dokumentum öt évre érvényes, ezt követően, ahogy a felnőtteké, tíz évre szól.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


2016-03-31« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk