Bringával Alsó-Ausztriában: határtalan szabadság, felejthetetlen élmények!

Bringával Alsó-Ausztriában: határtalan szabadság, felejthetetlen élmények!

Bringával Alsó-Ausztriában: határtalan szabadság, felejthetetlen élmények!

    Fotó: Niederösterreich Werbung / Schwarz-Koenig

 

A Duna menti kerékpárúttal Alsó-Ausztria nemcsak az európai bringaút hálózat egyik úttörőjével büszkélkedhet, hanem Közép-Európa legnépszerűbb útvonalával is egyben. „Majdnem 35 éve már, hogy kialakították a Duna menti kerékpárutat!” – mondta Petra Bohuslav, Alsó-Ausztria turizmusért felelős miniszterasszonya, majd hozzátette: „Manapság pedig már évente 400 000 kerékpáros használja ezt az útvonalat, mely az útvezetés, az infrastruktúra, valamint a látnivalók és pihenőhelyek sokasága tekintetében páratlan a maga nemében. Azzal a tudással, amit ezzel az élen járó projekttel nyertünk, az elmúlt években Alsó-Ausztria szerte új, nagyszerű kerékpárutakat tudtunk létre hozni, melyek kezdettől fogva nagyon népszerűek a bringások körében és napjainkra meghatározó útvonalakká váltak”.

 

Kompetens tervezés

Alsó-Ausztria fő kerékpárutjainak jellegzetessége, hogy folyók medrét vagy egykori vasútvonalak nyomvonalát követik, és ezáltal nem rendelkeznek említésre méltó emelkedőkkel. A Mostviertelben az Ybbstal-kerékpárút tavaly átadott központi szakasza az egykori Ybbstal-vasút vonalán halad és kiváltképp a családok körében népszerű, hiszen teljesen sík terepen, az autóforgalomtól távol, az Ybbs folyó mentén vezet az Alpok nyúlványai közt. Hasonlóan családbarát a szintén a Mostviertelben található Traisental-kerékpárút, amely a Dunától Mariazellig halad.

 Bringával Alsó-Ausztriában: határtalan szabadság, felejthetetlen élmények!   Fotó: Niederösterreich Werbung / POV.AT

 

A Waldviertelben az egykori Thayatal-vasút és a Göpfritz-Raabs-vasút nyomvonala jelenti a Thayarunde-kerékpárút alapját, melyet 2017-ben adtak át. Az útvonal mentén számos látnivaló vár felfedezésre: várak és várromok, az egykori vasútvonalak emlékei, gyümölcsösök, ahol akár ehetünk is a friss termésből és két gyönyörű város a cseh határon túl, a reneszánsz Slavonice és Písečné, az egykoron népszerű nyári üdülőhely. 

 

Szintén határtalan bringázás vár a kerékpárosokra az Iron Curtain Trail (EuroVelo 13) útvonalon, mely a vasfüggöny vonalát követve nemcsak Csehországgal és Szlovákiával köti össze Alsó-Ausztriát, hanem összekapcsolja a Waldviertelt és Weinviertelt is. Az útvonal mentén egyrészt egyedülálló módon élhető át az európai történelem egyik meghatározó időszaka, másrészt páratlan betekintést nyerhetünk a természet rejtelmeibe, hiszen a határ övezete az évtizedekig tartó izoláció miatt egy igazi eldorádó a burjánzó növény- és állatfajoknak.

 

Az EuroVelo 9 az európai távolsági kerékpárút hálózat részeként a lengyelországi Gdańskból a horvátországi Pulaig vezet és így összeköti a Balti-tengert az Adriával. Csehország után Alsó-Ausztrián, Bécsen és Stájerországon keresztül halad az út 10 egynapos etapban, összesen 568,2 km-en Európa szívében. Az EuroVelo 9 Bécs-Inzersdorftól délre Thermenradweg, vagyis termál-kerékpárút névre hallgat és híres bortermelő települések, mint pl. Guntramsdorf, Gumpoldskirchen, Baden és Bad Vöslau, mellett vezet el. A Bécsi Erdőt átszelő szakaszon minden megtalálható, mely egy tökéletes bringatúrához szükséges: Radln – Genießen – Erleben, vagyis bringázás, kulináris élvezetek, élmények. Mindemellett a termálrégió megannyi híres borozója, az ún. heurigerek várják a szomjas betérőket. A Bécsi Alpok régiójában az EuroVelo 9 Bécsújhelytől Mönichkirchenig a Wechsel hegység alpesi térségébe vezet, ahonnan tovább halad Stájerországon keresztül a szlovén határig. A csodálatos vidék, melyen a Piestingtal-kerékpárút Sollenautól Gutensteinig visz, letűnt idők hangulatát idézi. A kellemesen sík, 38 km hosszú útvonal a Piesting folyamát követi, ahol újra és újra építészeti különlegességek és vadromantikus tájak tűnnek fel.

 Bringával Alsó-Ausztriában: határtalan szabadság, felejthetetlen élmények!   Fotó: Niederösterreich Werbung / Franz Weingartner

 

A top 10 kerékpárút: Az Ybbstal- és a Thayarunde-kerékpárút 2018 óta a top 10 kerékpárút egyike!

Alsó-Ausztriában a kitáblázott kerékpárutak hálózata igen terjedelmes, hiszen 4200 km-el büszkélkedhet (hasonlításképpen Ausztria legnagyobb tartományának úthálózata összesen 14 000 km). A változatos táj mellett leginkább a látványosságok sokasága teszi felejthetetlenné itt a bringázást: Apátságok, kastélyok, várak, múzeumok és természeti kincsek határozzák meg, hogy mikor iktassunk be pihenőt. A látogatók nagy része a top 10 kerékpárút egyikét használja, melyek kitűnően ki vannak táblázva, valamint kerékpárosbarát vendéglátóhelyekkel, sűrű vasúthálózattal, számos vendéglővel és hagyományos borozóval, illetve e-bike töltő és kerékpárjavító állomással garantálják a gondtalan bringázást.

 

Alsó-Ausztria top 10 kerékpárútja:

_      Duna menti kerékpárút (EuroVelo 6) – 272 km

_      Traisental-kerékpárút – 111 km

_      EuroVelo 9 – 212 km

_      Triestingau-kerékpárút – 32 km

_      Kamp-Thaya-March-kerékpárút – 426 km

_      Iron Curtain Trail – ca. 400 km

_      Piestingtal-kerékpárút – 38 km

_      Triesting-Gölsental-kerékpárút – 62 km

_      Ybbstal-kerékpárút (Lunz am See és Waidhofen an der Ybbs közötti központi szakasza) – 55 km

_      Thayarunde-kerékpárút – 96 km

 

Bringázás mindenkinek: lehetőséges sokasága

Alsó-Ausztria sokszínű kínálata a kerékpárosok számára nem csak a táj Közép-Európában is egyedi változatosságának köszönhető. Az elmúlt években célzottan olyan útvonalak kerültek kialakításra, mely széleskörű célcsoportot szólítanak meg. Így például 14 gyerekbarát kerékpárutat találunk a kínálatban, melyen különösen könnyen és biztonságosan járhatóak, valamint családbarát úti célokhoz vezetnek el.

 Bringával Alsó-Ausztriában: határtalan szabadság, felejthetetlen élmények!   Fotó: Niederösterreich Werbung / Schwarz-Koenig

 

A csillagtúrákat célzottan a kényelmes bringázás kedvelőinek alakították ki, hiszen ezek mentén egy-egy kiindulópontból számos egynapos útvonal érhető el, melyek csomag nélkül, könnyedén teljesíthetők. Különböző kiindulási lehetőség gondoskodnak a változatosságról. Így pl. Retz és környékén a boré a főszerep, míg Badenben a Bécsi Erdő kulturális kínálata vár felfedezésre.

 

Sokat fektettek be az e-bike kölcsönzés hálózatába is. A Bucklige Welt vidékén, a Weinviertelben, a Duna mentén, a Moststraße régiójában és az Ybbstali Alpok mountainbike útvonalai mentén is van lehetőség elektromos meghajtású kerékpárt kölcsönözni. Egy különleges kialakítású útvonalhálózat töltő- és szervizállomásokkal, valamint vendéglátóhelyekkel garantálja a gondtalan tekerést.

 

Bringával Alsó-Ausztriában: határtalan szabadság, felejthetetlen élmények!   Fotó: Niederösterreich Werbung /

 

A mountainbike-osok is széleskörű lehetőségek közül válogathatnak. A Waldviertelben Ausztria leghosszabb MTB-útvonala található, ill. a Wiener Alpen térségében MTB-túravezetők segítségével kerültek útvonalak kialakításra, mellyel Alsó-Ausztria évek óta két különleges ajánlattal is várja a moutainbike-osokat. Különböző nehézségi fokozattal rendelkező MTB-szakaszokat találunk még a Bécsi Erdőben és a Mostviertel déli alpesi vidékén is. A downhill és egyéb MTB-formációk szakértői pedig a Semmering és Königsberg bikeparkban kamatoztathatják tudásukat.

 

A legkisebbek igényeihez igazodik Annaberg a Mostviertelben és St. Corona am Wechsel a Bécsi Alpokban. A tavaly ősszel átadott Mini-Bikepark Annaberg ingyen hozzáférhető és tudásszinttől függetlenül minden kis biciklisnek lehetőséget nyújt arra, hogy fejlessze egyensúlyérzékét, ráérezzen a kerékpározás ízére és gyakorolja a bringázást terepen. A Mini-Bikepark St. Corona terepén pedig egy 90 méteres varázsszőnyeg szállítja fel a kicsi bringásokat, ahol két pályán is tesztelhetik tudásukat és elsajátíthatják a mountainbike-ozás művészetét. St. Coronan a „Wexl Trails“ dobogtatja meg a MTB-os szíveket csak igazán, ahol minden korosztály nyeregbe pattanhat. A „Wexl Trails“ különlegessége az a 30 km-es szakasz, mely 1400 m-en alpesi gazdaságokhoz és hüttékhez vezet. Itt a mountainbike-osok havasi legelőtől havasi legelőig kanyaroghatnak, alpesi környezetben piknikezhetnek és élvezhetik a kilátást Kelet-Stájerországra vagy egészen Bécsig.    

 Bringával Alsó-Ausztriában: határtalan szabadság, felejthetetlen élmények!   Fotó: Niederösterreich Werbung /

 

A tartományt könnyedén fel lehet fedezni két keréken Alsó-Ausztria 2018-as kerékpáros térképével, amelyet itt ehet megrendelni, vagy letölteni: https://www.also-ausztria.info/prospektusrendeles

További információk, ajánlatok: www.also-ausztria.info/kerekparozas

Írta: Jani Kinga

2018-05-07« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk