Életörömöt kínál a nyárra Stájerország

Életörömöt kínál a nyárra Stájerország

Életörömöt kínál a nyárra Stájerország

                   A pléd is szív alakú Hochsteiermarkban


A magyar turisták által legkedveltebb osztrák tartomány e nyáron is szinte tobzódik az életörömtől. Várják a vendégeket mindennel, mi szemüknek, szájuknak ingere. Borról, finom ételekről, piknikről, termálvízről, zenéről, romantikáról, testi örömökről szólnak, s a program tényleg csábító.

„A gleccsertől a borig” elnevezésű vadonatúj túraútvonal például bizonyára sokak kedvére való, hiszen a valamennyi stájer régiót érintő, összesen 950 kilométer hosszú, 60 szakaszból álló terep bármely pontján van lehetőség akár elkezdeni, vagy befejezni a túrázást. Így erőnkhöz és érdeklődési körünkhöz tudjuk igazítani az utazást, s a szervezők a csomagszállítás megoldásával igazán kényelmessé és komfortossá tudják tenni a túrát. Az összes stájer régión áthaladó, Európában is párját ritkító útvonalon csak tallózni tudunk az érintett látványosságok, természeti csodák között. A túra elnevezése alapján is sejthetjük: a kiindulópont a 2700 méter magasságban lévő Dachstein-gleccser, érintjük a világ legnagyobb kolostori könyvtárát az admonti bencés apátságban, utazunk a világörökséghez tartozó Semmering-vasúton, s eljutunk Bad Radkersburgnál a források birodalmába, a stájer termálvidékre.


Dachstein-panoráma   Dachstein-panoráma


S a túraelnevezés alapján joggal készülhetünk arra is, hogy a tartomány déli és keleti végén kalandozhatunk a Stájer Borvidéken is.

Annál is inkább, hiszen 2015 júniusa óta már biciklivel is bejárható ez a nem csak borivók örömét szolgáló táj. A Stájer Borvidék Kerékpártúra 403 kilométer hosszon, összesen 8 szakaszon kanyarog a jól kitáblázott utakon. A kerékpártúra főszereplői egyértelműen a szőlőskertek, de nem kizárólag. A St. Ruprecht an der Raab és Hartberg közötti szakasz „bor és alma”, Hartberg és Bad Radkersburg között „bor és termálvíz” mottóval várja a bringásokat. Innen Deutschlandsbergig „bor és tökmagolaj”, majd onnan Grazon át a kiindulópont St. Ruprechtig „bor és kultúra” mottóval fedezhetjük fel a környéket.

Ne gondolja persze senki, hogy csak ilyen túrákkal vehető be tavasztól őszig a stájer vidék. A már emlegetett Schladming-Dachstein régióról például elmondhatjuk, hogy a téli szuperszezon után nyáron az Alacsony-Tauern  és a Dachstein-hegységben a vízzel már nem megfagyott halmazállapotban is sokféle módon találkozhatunk. Ausztria közepének „vízi élményrégiója” 1000 forrásával, 300 hegyi tavával és 100 vízesésével az Alpok vízben egyik leggazdagabb vidéke.  


Nyárra megvalósulnak a „régimódi fürdőzés” tervei a Riesneralmon    Nyárra megvalósulnak a „régimódi fürdőzés” tervei a Riesneralmon


2016 egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért újdonsága lesz a „régimódi fürdőzés” megújítása a Riesneralmon. Az 1950-es években is nagyon népszerű volt Donnersbachwaldban, a település közepén egy kis szabadtéri fürdő. Ennek emléke inspirálta a Riesneralm Felvonótársaságot, hogy egy, az egész alpesi térségben egyedülálló építkezésbe kezdjen 1820 méteres magasságban, a felvonó hegyállomása mellett. A cirbolyafenyővel körbevett medence vizét hűvösebb napokon melegíteni fogják, s a medencében ülők az üvegfalakon át lélegzetelállító 360 fokos panorámában gyönyörködhetnek.


Grazban a Schlossberg az egyik „központi” piknik-helyszín    Grazban a Schlossberg az egyik „központi” piknik-helyszín


Idén tavasszal igazi piknik-dömpingre lehet számítani Stájerországban. Szinte kapkodjuk a fejünket a temérdek piknik-ötlet hallatán. A Grundl-tavon csónakázás közben, a Göbminger Land régióban traktorozással egybekötve. A Schoberringelre (2208 m) napfelkelte túrázást szerveznek, és egy komornyik meglepetéspiknikkel vár a csúcson.

A szerelmeseknek – mint mindig – Magas-Stájerországban a helyük, ahol szív alakú plédet kapnak. A hegyi kunyhók és mesterszakácsok hazájában igazi kulináris élményekre számíthatunk. A Mürzer Oberland Naturpark ilyen szempontból maga a földi paradicsom. Ki is hangsúlyozzák: a hütték komfortos szobái nem csak meghitt órák, de a testi örömök színhelyei is. Mindenkit várnak szíve választottjával!


Ez itt maga a földi paradicsom                    Ez itt maga a földi paradicsom


Bad Waltersdorfban egy üveg bor jár a helyi finomságok mellé, Grazban pedig a Schlossberg az egyik „központi” piknik-helyszín. Puchban az Almavirág Fesztivált (április 24.) is – 30 éves története során először – piknikezéssel kötik össze, Bad Radkersburgban pedig a piknik termálvízzel, borral és dzsessz-zenével jön össze, amikor minden áprilisi pénteken 11 borász helyi burgundiját kínálja.

Grazban májustól szeptemberig a természetbe csábítják a kultúra szerelmeseit. A Styriarte a legjelentősebb klasszikus- és régi-zene fesztivál június 24-től egészen július 27-ig. Május éjszakáján a csúcspont a „Dallamfény” projekt, amikor a stájer főváros számos épületének homlokzatát „varázsolják” különleges színekbe.


270 éve tart a Sámson-felvonulás Murau térségében    270 éve tart a Sámson-felvonulás Murau térségében


Murau körzetében a 270 éves Sámson-felvonulás az igazi nagy szám, mely során egy hatalmas Sámson-figurával az élen vonulnak az emberek a polgárőrök kíséretében, s ünneplik az óriást.


Autósversenyek helyszíne: Spielberg   Autósversenyek helyszíne: Spielberg


S a koránt sem teljes listát egészítsük még ki néhány rangos sporteseménnyel: június 11-12-én Ramsau a helyszíne a Lovak Tavaszi Fesztiváljának, július 1-3. között Spielbergben lesz a Forma-1 futam, augusztus 3-7. között egyesfogathajtó világbajnokságot rendeznek Piberben és szeptember 2-3-án Zeltwegben tartják az Airpower repülőfesztivált.

 

További információk:

 

www.steiermark.com

 

www.hochsteiermark.at


 www.murtal.at

 

www.schladming-dachstein.at

 

www.graztourismus.at


Írta: Dombrovszky Ádám

Fotók: Steiermark Tourismus


2016-05-02« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk