Erzberg: extrém élmények, békés alpesi táj

Erzberg: extrém élmények, békés alpesi táj

Erzberg: extrém élmények, békés alpesi táj

                   Eisenerz madártávlatból 


Viccesnek is tűnhet, pedig igaz: ha valaki igazi „virblire”, extrém élményekre vágyik, menjen a stájerországi Eisenerz település melletti Érchegyre (Erzberg). De ugyanezt mondhatjuk annak is, aki nyugalomra, családdal eltöltött békés, sportos napokra szeretne „elvonulni”. Csakhogy nyilván nem mindegy: mikor megyünk, és az Érchegy régiójának mely részére indulunk.

Az UNESCO világörökség címre pályázó térségben rendezik a világ egyik legkeményebb motorversenyét, erre találhatók Ausztria legextrémebb sziklamászó terepei is, ugyanakkor megvannak erre a biztonságos családi túraútvonalak is. A térség ékköve egy tengerszem: a Leopoldsteinersee.

A felső-stájerországi Leobentől indul a “vas útja” (a B 115-ös országút), amely mentén a jellegzetes alpesi táj és a bájos kisvárosok mellett más látványosságokat is találunk: ipari műemlékek, kohók, kovácsműhelyek, bányászati múzeumok emlékeztetnek a több évszázados bányászhagyományokra, amelyek megalapozták a mai csúcstechnikájú helyi ipar fejlődését.


A piramis és a Hauly    A piramis és a Hauly


A térség központjában, az Érchegyen alkalmunk nyílik testközelből megfigyelni, miként zajlik a külszíni ércfejtés a legmodernebb technológiát alkalmazó bányában.­ Európában a maga nemében ez az egyetlen hely, amely turistákat is fogad. Az Eisenerzi Alpok koszorújában különös, közel másfélezer méteres, gigantikus piramisként emelkedik az Érchegy, amely évszázadok óta kiváló minőségű alapanyaggal látja el az ország legnagyobb kohóit.  A hegyóriás emberkéz alkotta teraszaihoz való feljutás önmagában élmény: a világ legnagyobb “taxiján”, a látogatók szállítására átalakított, 860 lóerős óriásdömperrel kapaszkodunk a magasba.


A 860 lóerős óriástaxi szállítja a vendégeket   A 860 lóerős óriástaxi szállítja a vendégeket


    A bányalátogatás igazi élmény a gyerekeknek is

 

Sajátos szögből tárul elénk a hegy gyomra, láthatjuk munka közben a különleges erőgépeket, bejárjuk az üzemterületet… Aki csütörtöki napra jelentkezik be, olyan óriás élményben lehet része, amikor a szokásos heti robbantás során 50 ezer tonna kőzet mozdul meg. A régi, földalatti tárnákban a vezetett túrán multimédiás prezentációt láthatunk a hegy keletkezéséről, és képet alkothatunk a régi bányászok munkakörülményeiről, a technológiák fejlődéséről.

Ausztria egyik legjelentősebb üzeme nemcsak látogatókat fogad, gyakran zajlanak itt filmforgatások, és hagyománya van a speciális terepen zajló sportrendezvényeknek. A világ legkeményebb motoros off-road versenyfutama az Erzberg rodeo, amelyre rendszeresen eljönnek a magyar versenyzők is. 1995 óta évente több száz résztvevővel sor kerül a világ egyik legőrültebb futamára, általában májusban, júniusban. A pálya nehézséget jól jelzi, hogy idén a négyórás szintidőn belül mindössze kilencen értek a célba.


Rodeorajt   Rodeorajt


Közép-Európa legnépszerűbb hegyi futóversenyét (Erzberglauf) idén augusztus 14-én rendezték, 1400 sportoló részvételével. 788 méteres szintkülönbség van a start és a cél között, és 12,5 kilométert futnak a versenyzők a hegyi terepen. 2015-ben 999-en futottak, 270-en pedig nordic walking technikával jutottak fel az Erzberg hegy 1468 méter magasságú csúcsára.

Mind a bányalátogatás, mind a sportrendezvények nagy népszerűségnek örvendenek, nemcsak a sportolókat, hanem a nézőket is jókora adag adrenalin-fröccs frissíti!

A vas útjáról érdemes letérnünk Radmer irányába, mintegy hét kilométernyire egy másik látványbányát találunk. Radmer ma békés kis üdülőfalu a Gesäuse Nemzeti Park és az Eisenerzi Alpok között. A település fölötti hegy gyomrában háromezer évvel ezelőtt kezdődött a rézbányászat. A 19. században leállították az üzemet, de a bányászhagyományok nem merültek azóta sem feledésbe. Sőt: 1996-ban egy maroknyi lelkes, kulturális kincseikre rendkívül büszke helyi idős úr eltökélte, hogy látogathatóvá teszik a régi bányát.


1996 óta néhány radmeri önkéntes újjáélesztette a Paradeis-tárnát   1996 óta néhány radmeri önkéntes újjáélesztette a Paradeis-tárnát


Mint valami mesebeli barlangban, úgy gurulnak a kocsik a szűk alagúton, Ausztria legkisebb tárnavasútján, amelyet még a bányászat kezdeteinek időszakában kézzel és egyszerű szerszámokkal véstek ki.


              A gyerekek is kipróbálhatják a gépek működését

 

A földalatti járatokban geológiai képződményekben gyönyörködünk, épségben fennmaradt középkori munka- és szállítóeszközöket, védőfelszereléseket tanulmányozunk. Van itt apró kápolna is, itt megállva borzongással vegyes tisztelettel gondolunk az egykori bányászokra, akik kegyetlen körülmények között végezték veszélyes munkájukat. Erről még a bányamúzeum bemutatótermében is meggyőződhetünk. Decemberben tartják a bányászok nálunk Borbálaként tisztelt védőszentje, Barbara ünnepét, a rendezvényre sokan elzarándokolnak a kéttornyú, impozáns barokk templomhoz Radmerbe.


Bányászkolóniából felújított apartman-központ   Bányászkolóniából felújított apartman-központ


A programokhoz igazodó, stílszerű szálláshely is kínálkozik az Érchegy lábánál, Eisenerz településen, ahol az egykori bányászkolóniát modernül felszerelt szállodakomplexummá alakították. Az üdülő negyedben nagy játszótér is van a gyerekeknek. A régi lakásokból kényelmes apartmanok lettek, miközben az épületek, a kis utcák, közösségi terek régi atmoszférájukat őrzik. A 2015 decemberében megnyílt Alpin Resorttól indulva rövid sétával elérhető az egyik legkedveltebb környékbeli kirándulóhely, a Seemauer lábánál lévő smaragdzöld vizű Leopoldsteinersee. Három kilométeres sétával körbejárható, a romantikára vágyók csónakázhatnak is.


Leopoldsteinersee – tengerszem 600 méter magasban   Leopoldsteinersee – tengerszem 600 méter magasban


Családoknak jó szívvel ajánljuk a régió másik látványosságát, autós kirándulás része lehet a mauterni szórakoztató- és szabadidőközpont (der wilde Berg). A “vad hegyen” vadasparkot és izgalmas szórakozási lehetőségeket találhatunk – főleg a gyerekek, de – minden generáció részére.


Az Erzberg éjjeli ragyogásban   Az Erzberg éjjeli ragyogásban


Mintegy 12 kilométerre az Alpin Resorttól van a magyarok egyik kedvenc osztrák síterepe, a Präbichl. A hágó környéke nyáron a túrázók, télen a síelők paradicsoma. Állítják, itt mindenki megtalálja a maga kedvének és szintjének megfelelő sípályát: családbarát, iskolázó lejtőket vagy a száguldozásra alkalmas katlanokat.

Írta: Dombrovszky

 

További információk és fotók:

www.erlebnisregion-erzberg.at (magyar nyelven is!)

www.erzberg-alpin-resort.at

www.abenteuer-erzberg.at (nyitva: május 1-október 31.)

www.kupferschaubergwerk.at

www.praebichl.at

 

2016-08-31« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk