Fokozatosan újranyitnak a bécsi óvodák

Fokozatosan újranyitnak a bécsi óvodák

Fokozatosan újranyitnak a bécsi óvodák

 Fotó:Óvodások © PID/Votava Martin

 

Szerző: Sági Eszter

 

A húsvét utáni óvatos nyitás és a májusban várható további enyhítések miatt az óvodák újranyitására is egyre nagyobb szükség van. Bécs egy fokozatos nyitási tervet dolgozott ki májustól kezdődően.

 

A bécsi szülők lassan visszatérhetnek dolgozni, és a gyerekeknek is fontos, hogy velük egykorú társaikkal tölthessenek időt, ezért Bécs Városa biztosítja a gyermekfelügyeletet az óvodákban. Az osztrák főváros egy fokozatosságra épülő tervet dolgozott ki. Az április 30-ig érvényes kijárási korlátozás idejére, ahogy eddig is, biztosított azoknak a gyerekeknek a felügyelete, ahol erre szülői igény van, függetlenül attól, hol és mit dolgozik a szülő. Kétszülős családok, vagy gyermeküket egyedül nevelők is ugyanúgy jogosultak az ellátásra. Az igényt lehetőleg minél előbb be kell jelenteni, hogy az illetékes óvoda felkészülhessen a gyerekek fogadására. A nyitvatartási idő az egyes óvodákban gyermekszámtól függően változhat.

 

A második nyitási hullám kezdetén, vagyis május elejétől megkezdődik a következő lépés bevezetése, ahol már nem csak azok a szülők vihetik óvodába a gyereküket, akik nem tudják az otthoni felügyeletet megoldani. Innentől már várják az intézményekbe azokat, akik utolsó, vagy utolsó előtti évüket töltik az oviban, akiknek nyelvi készségeik fejlesztéséhez segítségre van szükségük és akik egyedüli gyermekek. A gyermekmegőrzési igényt ilyenkor is előre jelezni kell, de senki nem veszíti el intézményi helyét akkor sem, ha ebben a tanévben már nem megy óvodába. A fertőzésveszély minimalizálása érdekében a gyerekeket a lehető legkisebb számú csoportokba osztják be és az óvodavezetés ügyel a higiénés szabályok betartására is. Továbbra is rendszeresen takarítják és fertőtlenítik a felületetek, gyakran szellőztetnek és amennyire lehet, az ajánlott távolságot is tartják egymás közt. A maszkviselés nem kötelező, de ahol arra igény van, természetesen lehetséges.

 

2020-04-28« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk