Híreink Bécsből

Híreink Bécsből

Híreink Bécsből

 

Fényszobor is lesz a Südtiroler Platzon

Átalakítják és megszépítik a bécsi Südtiroler Platzot, mert ez az első közterület, amellyel az osztrák főváros új pályaudvaráról, a Hauptbahnhofról kilépve a turista találkozik. 2017-ig a jelenleg csak mérsékelten vonzó tér mintegy 2,2 millió eurós befektetéssel új arculatot kap. A tervezésbe a lakosságot is bevonták, ötleteiket összegezték, és ezeket a meghívásos pályázat szempontjaiként szem előtt tartották. A kiválasztott tervek szerint lesznek zöld szigetek, pihenő és játszóhely, ivókút, a metró szellőzője fölé pedig fényszobrokat javasoltak. Javítják a biciklisek és gyalogosok közlekedési lehetőségeit. Az építkezési munkákat több fázisban hajtják végre, miközben a környékbeli lakókból, a kerületi pártok és a helyi intézmények képviselőiből álló csoport felügyeli, hogy maradéktalanul megvalósuljanak a megfogalmazott szempontok.


Híreink Bécsből 

Sikeres a közösségi autómegosztás

A városi mobilitásra pozitív hatással van a közösségi autómegosztás az osztrák fővárosban. Bécs város tanulmánya szerint jelentősen csökken az autóval megtett kilométerek száma, egyre kevesebben döntenek saját autó megvásárlásáról. Egy megosztott autó nagyjából öt privát gépjárművet képes helyettesíteni, csökkentve a zsúfoltságot a városban. Csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása is. A személyautók így évente 44 millió kilométerrel kevesebbet tesznek meg, ez pedig 7000 tonnával kevesebb széndioxid kibocsátásnak felel meg. Vannak állomásokkal rendelkező autómegosztók, mint a Zipcar, de „free-floating” flották is, amelyekkel bárhol ott lehet hagyni az autót, ahol a közlekedési szabályok szerint szabad parkolni. Ezt az üzleti modellt követi a Car2Go és a DriweNow. Bécsben egy nap alatt 2,5 millió alkalommal utaznak tömegközlekedéssel, az autómegosztásra 7000 fuvar jut. Így ez egyfajta biztosíték arra az esetre, amikor nélkülözhetetlen az autó. Bécs város, a bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien a kínálat optimalizálása érdekében együttműködik a carsharing üzemeltetőkkel.


Híreink Bécsből 

Magánpénzből újítanak fel egy utcát Bécsben

Várhatóan novemberig megújul a Herrengasse. A történelmi épületekkel, palotákkal szegélyezett utcát gyalogosútvonallá kívánják alakítani, ahol szívesen találkoznak az emberek. Ezért egy szintbe hozzák az úttestet és a járdát; eltérő burkolat jelzi csak, hogy kinek hol a helye. 20 kilométeres sebességkorlátozást vezetnek be itt, biciklitárolókat helyeznek ki, és kialakítanak egy olyan területet, ahol nincs fogyasztáshoz kötve a pihenés. Ám továbbra is közlekednek az utcában a citybuszok, és megmaradnak a parkolóhelyek is. Mivel több minisztérium, toronyház mellett még két szálloda, valamint a híres Café Central is itt található, megmaradnak az eddigi rakodási területek. Modernizálják a közvilágítást, a történelmi lámpatesteket LED technológiával építik újjá. A hatmilliós beruházás várhatóan novemberre készül el, különlegessége, hogy javarészt az ingatlantulajdonosok finanszírozzák. A város egyedül a vízvezetékek korszerűsítését vállalta magára félmillió euró értékben, és ezt a munkát már be is fejezték.


Híreink Bécsből 

A fiákerlovak védelmében

Intézkedéscsomagot dolgoztak ki az osztrák fővárosban, hogy javítsák a fiákerlovak munkakörülményeit. Tíz pontban foglalták össze a javaslatokat: akárcsak az építőmunkások, a lovak sem dolgozhatnak hőségben. Ha a Stephansplatzon 35 Celsius fokot, vagy annál többet mérnek, haza kell menniük a fogatoknak. Tavaly 18 ilyen nap volt. Csökkenne a munkaidejük is, csak kétnaponta és délelőtt tíztől este 9-ig kellene kinn lenniük a „platzon”. Minden fuvar előtt ellenőriznie kell a kocsisnak az állatok alkalmasságát, egészségi állapotát és ezt menetnaplóban vezetnie kell. Újonnan munkába állított lovaknál szakértők vizsgálnák meg, hogy az állat alkalmas-e a feladatra. Burkolatjelekkel jelölnék a fiákerparkolókat, és nagyobb hangsúlyt fektetnének az állatvédelemre. Ha a tartományi parlament elfogadja a javaslatcsomagot, már idén nyáron életbe léphetnek az új szabályok, amelyeknek a betartását fokozottan ellenőrzik. Bécsben összesen 375 fiákerló él, tavaly kilenc feljelentés érkezett állatvédelmi jogok megsértésével összefüggésben.


Híreink Bécsből 

Hosszabb nyitva tartás a bécsi piacokon

Kísérleti jelleggel az árusok, a vásárlók és a kerületek szorgalmazására este is nyitva tart két piac, hogy igazi versenytársai lehessenek az élelmiszerüzleteknek. A 15. kerületi Schwendermarkt és a 12. kerületi Meidlinger Markt augusztusig este 9-ig lehet nyitva. Ha sikerrel zárul a tesztidőszak, Bécs további 24 piaca követheti a példájukat. Mindkét piac fontos szerepet játszik a környék lakóinak friss árukkal történő ellátásában. A Mariahilferstraße csendesebb részén található Schwendermarktot 1833-ban alapították, sokáig halpiacként működött. 2002-ben átépítették és felújították. Mindkét piacnak kötelező betartani a meghosszabbított nyitva tartást, ezt a piacfelügyelőség fokozottan ellenőrzi. Májusban a hagyományos Zenepiac programban, amelyet nyolcadik alkalommal rendeztek meg, több piacon élőzenével és meglepetés előadásokkal várták a vásárolókat.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


2016-05-27« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk