Húsvéti programok Bécsben

Húsvéti programok Bécsben

Húsvéti programok Bécsben

 

            Húsvéti kirakodóvásárok várják a bécsieket és az odaérkezőket az ünnep előtt, több helyszínen és változatos kínálattal. A schönbrunni kastély udvarán, ahol a legnagyobb és legromantikusabb vásár működik, hetven standon kínálják az ajándékokat, finomságokat. Kézműves termékek, hímes tojás, faragott fa díszek, húsvéti dekorációk mellett Ausztria különböző területeiről származó ínyencségek közül lehet válogatni. A legkisebbek a nyuszi műhelyében marcipán figurákat, vagy húsvéti asztali díszt készíthetnek, a felnőtteket vasárnaponként, nagyszombaton és húsvéthétfőn dzsessz koncert szórakoztatja.

            Az Altwiener Ostermarkton Európa legnagyobb tojáshegye tornyosul március 31 óta. A fürjtojástól a strucctojásig, a hímestől a patkolton át a naiv festészet mintapéldányáig terjed a választék. Változatos az alapanyag is, fától kerámiáig mindenféle anyagból lehet itt találni és vásárolni húsvéti tojásokat. Kézműves termékek, ínyencségek, a gyerekeknek húsvéti barkácsműhely és bábszínház egészíti ki a kínálatot. A Palais Harrach előtt bio termelői piac mutatja meg a húsvéti nyulakat. Aki a harapnivalók és a szőlőlé mellett egy kis ideig elidőzik, egy falu főterén érezheti magát.

            Az Am Hofon fából, fémből, üvegből, kerámiából, bambuszból és selyemből készített kortárs és tradicionális kézműves termékek uralják a kínálatot, akár nemes giccset is lelhet az arra járó.

            A bécsi húsvéti vásárok oszlopos tagja a 21. kerületben, Florisdorfban található Ostermarkt am Franz-Jonas Platz. A 14 standon a húsvéti dekorációtól a hímes tojáson át az apró ajándékokig terjed az árukészlet.

            Ugyancsak kevésbé ismert, de évek óta az osztrák főváros húsvéti programkínálatának szerves része a Schloss Neugebäude művészeti vására, április 6-9 között mintegy száz hobbiművész kínálja eladásra alkotásait. Élő zene, barkaszentelés, kastélylátogatás és színes gyermekprogramok egészítik ki a vásárt.

            A Práter is készül az ünnepre: koncertek, bábszínház, arcfestés, barkácsolás és sok játék várja húsvétvasárnap a kicsiket és a nagyokat.

            Április 16-ig tart a Kalvarienbergfest, amely a bécsi művészek és kézművesek világába enged betekintést. Itt a látogatók aktív részvételére is számítanak: lesz zászlónyomó-, olajfestő-, és beatboxing workshop, de koncertek, felolvasó estek és érdekes előadások is.

            A bécsi városi kertészet, a Blumengärten Hirschtetten húsvéti vásárán, április 15-17 között a fűszernövények állnak a középpontban. A számos tematikus kerttel, mini állatkerttel és pálmaházzal is rendelkező kertészet az év bármely szakában várja az érdeklődőket.

És még egy húsvéti hír:

Újra megszólal a bécsi Stephansdom legöregebb harangja

 

            Valószínűleg az 1276-os bécsi tűzvész után készítette Konrad von München harangöntő mester az osztrák főváros egyik jelképének számító Stephansdom legkisebb harangját, a Chorglöcklt, amely egészen 1942 márciusáig szolgált a székesegyház északi részén lévő toronyban. Ekkor be kellett szolgáltatni, hogy a náci hadiipar fegyvert gyárthasson belőle. Mivel a harangokat koruk szerinti sorrendben használták fel, ez a középkori szerencsésen megúszta a beolvasztást, és 1946-ban visszavitték a székesegyházba, de csak letették egy másik mellé, mert időközben elveszett a harangnyelve. Így azóta némán állt.

            Nemrég azonban az északi torony harangfülkéjének egy falrésében rábukkantak a csaknem 800 éves Chorglöckl harangnyelvére. A 62 centiméter átmérőjű, 212 kilós harangnak a korához és történetéhez képest különösen tiszta a hangja és gyönyörű a visszhangja. A böjti időszak kezdetén visszahelyezték az eredeti helyére és 2017. április 16-án, húsvétvasárnap szólal meg újra az ünnepi szentmise alkalmából. Ezen túl minden szombaton és vasárnap 16 óra 50-kor lesz hallható.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: .wien.info

 

2017-04-03« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk