Kelet-Stájerország: csábító sírégiók a közelben

Kelet-Stájerország: csábító sírégiók a közelben

Kelet-Stájerország: csábító sírégiók a közelben

  A tél örömeit élvezhetjük a keletstájer lejtőkönAusztria mára a legkívánatosabb célpontja a jobb minőségű külföldi pályákat kereső magyar síbarátoknak. Egyre többen tapasztalhatták azt is, hogy az idegenforgalomban már bejáratott sí-fellegvárak mellett felfedezésre váró, közelebbi területek is vannak, így Stájerország keleti részén kevesebb utazással is célt érhetnek.

Kelet-Stájerország Almenland és a Joglland határközeli családi sívidékei december közepétől kedvező síajánlatokkal csalogatnak. Mindkét területen modern, hóágyúzott, esti kivilágított, biztonságos pályák,


Kelet-Stájerország: csábító sírégiók a közelben  A legkisebbek játékosan tanulnak síelni


gyermek- és tanuló pályák, kitüntetett sífutópályák, romantikus és aktív téli programok várják az üdülésre vágyókat. Az egyszerűbb apartmanoktól a kiemelt színvonalú wellnesz szállodákig terjed a szálláskínálat. A program lehetőségek között megtaláljuk a nosztalgikus lovas szánozást, a hótalpas túrázást, a kastélyokat és állatkerteket, a múltat idéző óvárosokat, az élmény- és termálfürdőket egyaránt. A kulináris ínyencségek teszik még teljesebbé a vonzó lehetőségeket. A kelet-stájer sívidékek nagy előnye, hogy Ausztria szerte a legkedvezőbb árakkal és különleges akciókkal hívja fel magára a figyelmet.
Az idei december 17-i családi sí- és sífutó szezonnyitó igazi sláger lehet, hiszen számos ingyenes programmal készülnek, és a programok között megtalálható a Skidoo (motoros szánkózás), a szánkókölcsönzés és verseny, kincskeresés a hóban, síparty a Hüttékben, de a gyerekek még inkább tobzódhatnak az élvezetekben: limonádé is jár a sítréninghez a síiskolákban, és nem marad el a kisállatsimogató és a gyermekarcfestés sem.


Kelet-Stájerország: csábító sírégiók a közelben  Ragyogó napsütésben, St. Jakob in Waldéban Szombathelyről alig több, mint egy óra alatt Jogllandban lehetünk, s ha belegondolunk, hogy az új M86-os autóút révén Budapesttől két és félórán belül elérhetjük a vasi megyeszékhelyet, akkor beláthatjuk: ez az osztrák sírégió nagyon közel került Magyarországhoz.
Íme Joglland kínálatából néhány különösen vonzó elem: egy bérlettel használhatja a vendég Mönichwald, Strallegg, Wenigzell síliftjeit (csákányos és tányéros liftek), a kicsiknek mesepályák, a fiataloknak pedig ügyességi pályák is rendelkezésre állnak. További síliftek találhatóak St. Jakob im Walde és St. Kathrein am Hauenstein (1 ülőkés lift) üdülőfalvakban.
Országos szinten a legkiválóbbak közé tartozik Orthofer sífutó paradicsoma, mely technikailag a legmodernebb felszerelésű (hóágyúzott és kivilágított) és a fekvése is figyelemre méltó.


Kelet-Stájerország: csábító sírégiók a közelben  Kiváló sífutó terepeken róhatjuk a kilómétereketA kelet-stájer Joglland vidékének egyik különleges alpesi vendéglője a Bratl Alm Wenigzellben. A fából épült eredeti alpesi Hütte hangulata és panorámája elbűvölő. Szerdánként stájer élőzene szórakoztatja a vendégeket, péntekenként pedig kemencében sült specialitásokat kínál. A szombati akciós napon a sültoldalas a nap slágere, melyhez frissen sült házi kenyeret szolgálnak fel. A Hütte az ínyencek paradicsoma a wenigzelli sípálya közelében. Itt, a Hütte előtt található 900 méter magasságban a tartomány legmagasabban telepített szőlőültetvénye.

A másik kelet-stájer sírégióban, a Natúrpark Almenlandban a Teichalm-Sommeralm alpesi vidéken ugyancsak panorámás síelő és sífutó élmények várnak a vendégekre. Figyelemre méltó ajánlatuk az ingyenes síbérlet hétfőtől-péntekig a vidéken megszálló üdülővendégek részére. Minden liftje csákányos, a gyermekek pedig futószalagos és tányéros lifteket, mesepályákat is használhatnak. A panorámás sífutópályák igazi télisport élményeket nyújtanak. Ideális feltételeket találunk itt a szánkózáshoz és a hótalpas túrázáshoz is. Hangulatos Hüttéi, vendéglői ínyenc kulináris élményeket nyújtanak. Aki idillikus téli élményekre vágyik az egy bérelhető, komfortos Hüttében töltheti szabadságát. A nagyobb kényelemi igényűeknek ajánlható a Naturparkhotel Bauernhofer,


Kelet-Stájerország: csábító sírégiók a közelben  A Naturaparkhotel Bauernhofer belső medencéje


amely 1100 méter magasan fekszik Heilbrunnban. 58 szobája van, a wellneszrészleg fedett medencével, szaunával, gőzfürdővel rendelkezik. Főleg családosok körében nagyon kedvelt. Sokféle kulturális programot rendeznek (még színháza is van)

Az Almenland Natúrparkban közvetlen a Teichalmsee tavacska mellett 1.200 méter magasan található a Latschenhütte. A szállodatulajdonos Pierer család üzemelteti a hangulatos, fából készült, eredeti alpesi Hüttét, mely ideális fekvése miatt nyáron és télen is a vendégek kedvenc állomása. Étlapján a régió legfinomabb specialitásait találhatjuk meg, melyekhez érdemes megkóstolni az alpesi növényekkel ízesített Almenland limonádét vagy a Római borút borait. A Latschenhütte


Kelet-Stájerország: csábító sírégiók a közelben  A Latschenhütte az egyik legnépszerűbb a térségben


környékén számos szabadidős programlehetőség kínál kikapcsolódást: télen sífutásra, síelésre vagy korcsolyázásra, de még lovas szánozásra is van mód. Messze híres a Hütte belső udvarában rendezett adventi vásár, ahol a régió kézműveseinek és gazdálkodóinak termékeit vásárolhatjuk meg. Nagyrendezvényeire rendre összesereglik a környék ifjúsága, és a túristáknak is kedvelt célpontja.
A Kelet-Stájer Római-borútvonal szőlőskerttől szőlőskertig 2000 éves történelmi nyomokat követ. A rusztikus privát borozók (Buschenschankok) finom, házi termékei és saját készítésű, minőségi borai, hangulatos szőlőlugasai ideális esti kikapcsolódást és vacsorázási lehetőséget kínálnak. A borvidék új márkabora az Urbanus (egy könnyű, száraz, fiatal fehérbor) több mint 20 borozóban megkóstolható.
A kirándulási programok között ne feledkezzünk meg Vorauról. A voraui Ágoston-rendi kanonoki apátságot 1163-ban alapították.


Kelet-Stájerország: csábító sírégiók a közelben  Vorau apátságát 1163-ban alapították


Előtte három éven át épült a barokk templom. A 17 méter magas főoltár Közép-Európa egyik legszebb darabja. Ugyanaz az építőmester, Domenico Sciassia hozta létre, aki a mariazelli templomot is. Látványossága a sekrestye egyedülálló mennyezeti freskója (címe: Menny és pokol), valamint a világhírű könyvtár több mint 40 ezer könyvritkaságával. (Köztük 415 kézirattal, 215 korai nyomtatvánnyal.) Különös szépségűek a liturgikus könyvek, közülük a voraui evangéliumos könyvet ma is használják a fogadalomtétel ünnepén. A papi rend ma a körzetben 8 plébániát lát el. A közösség jelenleg 25 tagot számlál. Még 1730-ig tovább bővült az épületegyüttes, és ma 15 tornyával a voraui Ausztria tornyokban leggazdagabb kolostora. A határon túlról (így Magyarországról is) érkező 15. századi támadások kivédésére a kolostort erődítménnyé alakították át. Védőfalat emeltek, vizes árkot ástak, védőbástyákat létesítettek. Jelenleg a helyiségek jól ki vannak használva, található itt egy háztartási iskola lányoknak, 60 ágyas kollégiummal, egy kolostori taverna és családi lakások.
A kolostortól nem messze, Vorau szívében van a Kutscherwirt szállodát, melyet jó szívvel ajánlhatunk családias hangulata, kiváló konyhája miatt.


Kelet-Stájerország: csábító sírégiók a közelben  A Kutscherwirt szálló ablakából szép kilátás nyílik VorauraVorauból nem kell sokat utaznunk Pöllauig. Az ottani természetvédelmi park jellegzetes fája a vadkörtefa („Hirschbirne”). Ez egy igazán ritka körtefajta, mely friss állapotban élvezhetetlen, de feldolgozva különlegesen finom ízű. A vidék ezzel a helyi termékkel vált kulináris élményrégióvá (Genussregion Hirschbirne). Számos helyi kézműves és kiváló étterem produktumának fő alapanyaga az őszi körte, melyből nem csak gyümölcslé és lekvár készül, hanem olyan specialitások is, mint az aszalt gyümölccsel ízesített sonka, gombóc, köretek és mártások. A gazdaboltban vásárolhatunk a helyi különlegességekből: gyümölcslé, must, zselé, pálinka és ecet is van a kínálatban.

A tartományszerte ismert Ebner cukrászdát 1938-ban alapította az Ebner család és több generáción át – jelenleg Hermann és Therese Ebner vezetésével - üzemelteti. A fahéjas, mézes illatkavalkádban egy kóstoló keretében megismerhetjük a cég különleges termékeit, és magunk is kipróbálhatjuk a mézeskalács díszítés művészetét.


Kelet-Stájerország: csábító sírégiók a közelben  Pöllauban magunk is kipróbálhatjuk a mézeskalácskészítés művészetét


A friss sütemények és a fagylaltok színes választékát illatos tea- és kávéajánlat egészíti ki. Télen a mézeskalács a sztár, nyáron a házi főzésű fagylaltok, ezek kedvéért messziről ellátogatnak ide az édesszájú vendégek.

Kihagyhatatlan élményt tartogat Bad Waltersdorf,


Kelet-Stájerország: csábító sírégiók a közelben  Bad Waltersdorf élményfürdője minden korosztályt vonz


hiszen itt (Szombathelytől 60 km-re) található a H2O élmény termálfürdő, mely több mint ezer négyzetméter vízfelülettel, számtalan vízi attrakcióval és saját szállodával kínál kicsiknek és nagyoknak üdülési lehetőségeket. Az élményfürdő óriási parkkal, kinti és benti medencékkel, hullámfürdővel, mindenféle csúszdával, pezsgőfürdővel rendelkezik. A felnőtteknek külön wellnesz résszel, szaunákkal és pihenőkkel kínál igazi kikapcsolódást. Három generáció közös üdüléséhez ideális helyszín a fürdőhöz kapcsolt családi szálloda.

A termálfürdőtől nem messze, a Wagerbergen található Katharina Glatz mintegy 300 éves gazdaságának központja.


Kelet-Stájerország: csábító sírégiók a közelben  170 kézműves termékeit kínálja a Glatz Borgazdaság az adventi vásárban


A patinás épületben és a belső udvarban Ausztriában az elsők között (november 5-én) nyílt meg az adventi vásár, ahol bemutatják (és árusítják) a környék mintegy 170 kézművesének, hobby művészének termékeit. És természetesen ilyenkor megélénkül a forgalom a vinotékában is, ahol a gazdaság minőségi borkínálatából is igen sokan választanak italt az ünnepi asztalra. Az udvarban vidám csevegés folyik a melegedőhelyek körül, finom forraltbor és puncs mellett élvezhetik a vendégek az advent meghitt hangulatát és vásárolhatják meg ajándékaikat szeretteiknek.

Írta: Dombrovszky Ádám

Fotók: Oststeiermark Tourismus 1-7.,9-11., a szerző 8, 12.Jó tudni, további információk

Téli térképeiket és ajánlataikat minden érdeklődőnek ingyenesen postázzák.
Oststeiermark Tourismus (infó magyarul) T: +43 3113 20678


info@oststeiermark.com
www.oststeiermark.com

www.hoteltherme.at
www.bratlalm.at
www.glatz-wein.at
www.stift-vorau.at
www.kutscherwirt.at
www.bauernhofer.at
www.bauernladen.gutes.at
www.steirertorte.at
www.latschenhuette.at

 

2017-11-25« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk