Könyvtár érdekességek Bécsből

Könyvtár érdekességek Bécsből

Könyvtár érdekességek Bécsből


            Az osztrák fővárosban tavaly az előző évhez képest 41 ezer új olvasóval bővült a Büchereien Wien tagjainak a száma. A városszerte 40 kisebb-nagyobb könyvtárat tömörítő cég olvasói mintegy másfél millió könyv, CD, film, számítógépes játék, magazin és elektronikus kiadvány közül választhatnak. Ezt 2016-ban szorgalmasan ki is használták a látogatók. A kölcsönzések száma meghaladta az 5,9 milliót. A könyvek között Joachim Meyerhoff német író legújabb regénye, az „Ach diese Lücke, diese entsetzliche Lücke” (Ó ez a rés, ez a borzasztó rés) vezette a listát, követte Donna Leon „Endlich Mein” című krimije és Jojo Moyes „Mielőtt megismertelek” című regénye. A gyerekkönyvek kölcsönző listájának élén Jeff Kinney „Egy ropi naplója 5 – a rideg való” állt.

            Jelentősen nőtt a 2010-ben indított elektronikus könyvtár forgalma is. 535 400 elektronikus kiadványt – e-könyvet, e-magazint, hangoskönyvet és zenét – kölcsönöztek tavaly, 14 százalékkal többet, mint 2015-ben. „A digitális médiakínálat folyamatos bővítésével új ügyfeleket nyerünk a könyvtárnak” – nyugtázta a stratégia sikerét Elke Bazalka, a Büchereien Wien vezetője. A könyvtári tagság további nagy előnye, hogy az érvényes olvasójeggyel a könyvtár digitális olvasóstandján keresztül 5 ezer napi és hetilaphoz, magazinhoz férhet hozzá az olvasó 60 nyelven.

Online is látogatható az Osztrák Nemzeti Könyvtár díszterme

            A Google Arts & Culture oldalán keresztül bárki otthonról, ingyen nézhet körül az Osztrák Nemzeti Könyvtár (Österreichische Nationalbibliothek) dísztermében.  A világ egyik legszebb könyvtárának polcain 200 ezer olyan kötet díszlik, amelyet 1501 és 1850 között adtak ki, köztük Savoyai Jenő 15 ezer kötetes gyűjteménye. A Habsburgok egykori udvari könyvtára Fischer von Erlach udvari építész tervei alapján készült VI. Károly német-római császár uralkodása idején. Az 1723-26 között emelt barokk palota dísztermét most bárki a számítógépe segítségével is bejárhatja, sőt közvetlen közelről tanulmányozhatja a kupola freskóját. Aki ránagyít, azt a XVIII. században keletkezett repedést is megláthatja, amelyet Maulbertsch javított ki 1769-ben, miután sikerült nagyszabású munkálatokkal megakadályozni, hogy beszakadjon a kupola. A virtuális látogató a 80 méteres díszteremről készült, 360 fokos felvétel segítségével minden szegletet meglátogathat, az online katalóguson keresztül pedig bele is lapozhat a hatalmas gyűjteményt reprezentáló 40 könyv valamelyikébe. Ezek a kiadványok a XVI, XVII, és XIX. századból valók, és sokféle műfajt felölelnek. Van köztük szakácskönyv, gyerekeknek készült képeskönyv, reneszánsz társastánckönyv, botanikai szakkönyv, kézikönyv szülések levezetéséhez, vagy éppen erődépítéshez, a Luther Biblia és Goethe „Az ifjú Werther szenvedései” című regényének első kiadása.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: Büchereien Wien

2017-02-08« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk