Pacheréknál - négy évszakra hangolva

Pacheréknál - négy évszakra hangolva

Pacheréknál - négy évszakra hangolva

 

Az egyre forróbb nyári hónapokban keressük azokat a lehetőségeket, ahol felfrissülhetünk, ugyanakkor tartalmas és izgalmas programok részesei lehetünk. Az osztrák Alpokról sokaknak ugyan csak a kiváló síelési lehetőségek jutnak eszébe, de most megismertetjük az olvasót néhány a nyári hónapokra szóló különlegességgel, amelyet Karintia, azon belül is egy csepp falvacska, Obervellach és környéke rejt. A helyben megvásárolható Karintia kártyával pedig a belépő- és jegyárakból jelentős kedvezményeket kapunk, akár ingyen vehetünk igénybe egy-egy  szolgáltatást.

Mintegy hatórányi autózással érhetjük el Budapestről a Mölltall gleccser lábától nem messze, 1200 méter magasságban fekvő Flattachot, ahol éppen 1200 állandó lakos él. S hogy mennyire jogos a környék látogatottsága, azt saját tapasztalataink is igazolják.

Kényelmes félnapos programként felfedezhetjük a Ragga szurdokot, ahol még a legforróbb nyári napokon is jólesően fázhatunk kissé a 800 méter hosszúságú, ám 200 méternyi szintkülönbség megtételét igénylő úton. A sziklahasadékba épített lépcsőkön és hidakon járhatjuk végig a természetvédelmi oltalom alatt álló különleges és lenyűgöző útvonalat, amelyet 1822-ben tettek először járhatóvá. A biztonságos útvonal gondosan megépített fa elemeit egyébként minden októberben, a tél beköszöntével leszerelik, majd májusban újra építik.Az aktív pihenés szerves része a túrázás, mivel a legkülönbözőbb hosszúságú és nehézségi fokú kirándulások közül választhatunk. Egyik kiváló, mindössze másfél órás útvonal a Grossfragant hegyvidék erdeiben kanyargó kényelmes sétaút, amely végén a Fraganter Hütte várja a legkiválóbb falatokkal az érkezőket. Az alpesi vendéglőben fatányéron kínálják a környék termelőinek remekeit, az ízletes sonkát, szalonnát és kolbászt, a legfinomabb vajat, sajtot, no meg a friss fűszerezett túrót a hozzá illeszkedő magvas kenyérszeletekkel. Egyébként a település szarvasmarháit éppen a közeli legelőkön őrzi az a család, aki koratavasztól késő őszig vigyázza és gondozza itt az állatokat. Tapasztalatból mondjuk, hogy ez a séta – megfelelő ruházat mellett – még esős időben is üdítő program, mert a sűrű lombok ugyancsak jó ernyőül szolgálnak az út nagy részén. A levegő viszont olyan frissen illatos, amelyet a városi ember ritkán tapasztalhat meg.

Akit pedig a sportok, kivált a különlegességek vonzanak, Flattachban megtalálja azok széles kínálatát. A Club Activ Mölltall leginkább a fiatalok számára kínálja az igazi extrém programsort, amely keretében a fal- és sziklamászás éppúgy helyet kap, mint a paint ball vagy a rafting. A klub csoportok elszállásolására is berendezkedett, hangulatos emeletes-ágyas szobák vagy szabadtéri indián sátor is választható az akár egyhetes kalandprogram idejére. A rafting lehetőségek között szerepel olyan változat is, amelyen már 8 éves kortól részt vehetnek a gyermekek. A Möll partján futó sétányon követhető a patak folyása, és ne ijedjünk meg a meder sziklás látványától – a vadvízi evezés idejére felduzzasztott vízen biztonságosan lehet hajózni.Obervellach városkában a partra szállást követően érdemes megtekinteni a főtér több évszázados épületének belső udvarában kialakított múzeumot, ahol a legmodernebb technika eszközei állnak rendelkezésre ahhoz, hogy megismerkedhessünk az osztrák Alpok legmagasabb csúcsai környékének történelmével illetve növény- állatvilágával. A település több száz évvel ezelőtti postakocsi váltó állomása volt a mai Hotel Pacher, amely generációkon keresztül fejlődött és bővült, s ma már wellness részleget is rejtenek a patinás falak. A tulajdonosok fantasztikus vendégszeretetéről, profi szolgáltatásukról és korrektségükről már rengetegen meggyőződhettünk, ezért szívből garantálhatjuk olvasóinknak - a varázslatosan hangulatos kerttel együtt – az itteni felejthetetlen élményeket.  Tehát minden napra kínál valami különleges programot ez a régió, ahol a legkülönbözőbb szálláslehetőségek közül választhatunk az akár egy éjszakára átutazóként keresett olcsó magánházi szobától a négycsillagos szállodáig, de előtte azért érdemes becsengetni Pacherékhez – nem fogják megbánni!!!


   

   


Ha viszont meg akarjuk tapasztalni, hogy milyen is az, amikor a legrekkenőbb nyári hőségben is alig pár fokos hidegben is tölthetjük az időt a szabadég alatt, akkor irány a Möltaller gleccser. Sí fanatikusok számára a gondosan karbantartott pálya egész nyáron használható, ahol ebben az időszakban tartják edzéseiket a különböző nemzetek sí válogatott csapatai is. A magaslatra 2234 méterig a hegy gyomrában juthatunk fel alig nyolc perc alatt a gleccservasúttal. Innen 2879 méterre már kabinnal érkezünk a gleccserpálya aljáig, ahol frissítő sétákra van lehetőség. Sőt, akár a korábban itt élő aranyásók nyári lakul szolgáló hegyi házát és a téli menedékül szolgáló barlangjukat is megtekinthetjük. S hogy miként lett a tíz aranyásóból kilenc, azt itt megtudhatja a legendából a kíváncsi túrázó. A lesiklani vágyók pedig 3122 méterről csodálhatják a természet lenyűgöző szépségeit, és élvezhetik a telet a nyárban.


Írta: Dr. Szalay Attila

Fotó: www.aktivpihenes.hu / Okolicsányi ZoltánNagyobb térképre váltás

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

2014-06-06« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk