Régészek tartanak idegenvezetést a bécsi Stephansplatzon

Régészek tartanak idegenvezetést a bécsi Stephansplatzon

Régészek tartanak idegenvezetést a bécsi Stephansplatzon

 

            Március és november között Bécs egyik legforgalmasabb pontja egyúttal a város legnagyobb építési területe is lesz. Utoljára 30 évvel ezelőtt, a metróépítéskor újították fel az osztrák főváros ikonikus terét, miközben a környező utcákban már évekkel ezelőtt díszburkolatot raktak le. Most kicserélik a tér és a betorkoló utcák útburkolatát: a szürke különböző árnyalataiban pompázó hatalmas gránittömbök kerülnek ide, megújul a közvilágítás, és az utcabútorok is. Az átalakítás 11,5 millió euróba kerül.

            Ám az építkezés elkészültéig nagy lehetőséget kaptak a városi régészek. Feltáró ásatásokat végezhetnek, közben pedig hétfőnként 11 órás és 11:30-as kezdéssel ingyenes vezetéseket is tartanak az érdeklődőknek. Elég a kezdési időpontban a Stadtarchäologie Wien információs táblához sétálni. A maximum ötvenfős csoportoknak félórás vezetés során a régészek mesélnek a tér történetéről a római kortól az újkorig és a legújabb leletekről is. A Kr.u. II. és III. században a mai I. kerület helyén volt a római Vindobona, a légió katonai tábora, a tér helyén pedig a tábor elővárosának egy része. Kereskedők, kézművesek éltek itt, és a katonák családtagjai. Az V. században kivonult a római hadsereg, a következő, bajor telepesek csak a IX.-X. században érkeztek, emelték az első templomot, amelynek a helyén a Stephansdom épült. Ugyanitt egy temető is volt (ezt csak a XVIII. században számolták fel), a földalatti Virgil kápolnát pedig 1220 körül létesítették.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

2017-02-28« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk