Reggeli tréning a Spanyol Lovasiskolában

Reggeli tréning a Spanyol Lovasiskolában

Reggeli tréning a Spanyol Lovasiskolában

 

 

            Jóllehet, ma már inkább csak a kedvtelés és a sport jut eszünkbe a lóról –közte az egyszerre kedvtelés és sport lóversennyel – mégis szinte mindegyik nemzet kötődik valamilyen módon ezekhez az állatokhoz. Van, ahol igyekszenek az őshonos fajtákat tenyészteni és őrizni, máshol a nemesítés során egy-egy tulajdonságukat rögzíteni az utódokban.

            III. Károly osztrák császár, magyar király, VI. Károlyként német-római császár, aki Spanyolországban nevelkedett, megfosztva a spanyol tróntól, onnan elhozta a nosztalgikus ötletet, hogy Bécsben is meghonosítsa a már akkor is világhírű spanyol lovasiskolát. Így hát Mária Terézia apja megbízta Fischer von Erlachot, a barokk kor kiemelkedő építészét, aki a schönbrunni kastélyt, a salzburgi Szentháromság templomot, a bécsi magyar testőrség palotáját is tervezte, hogy építse meg a Spanyol Lovasiskolát. Az 1735-ben elkészült épületnek ma is csodájára járnak a látogatók. És bár az épület is gyönyörű és különleges, a betérőt a benti látvány ugyancsak lenyűgözi. Az itt „fellépő” lovak fantasztikus fegyelemről és tudásról adnak tanúbizonyságot. Igazi magas iskola ez; a szürke lipicaiak – andalúziai, arabs és berber lovak keresztezése a fajta – művészi körtáncot, meghajlást, két lábon járást, topogást, ugrást is bemutatnak, keresztezik a csoportok egymást, és képesek sokáig akár mozdulatlanul is állni, mindezt együtt, zenére. Valójában, ha belegondolunk, ez a lovak és nem a lovasok iskolája. A fiatalabbak sötétebb szürkék, később fehéredik a szőrük, ám a lovas hagyomány szerint a fehér szót csak a mesében szabad rájuk használni, ahogy a paripa is csak a heréltek megnevezése lehet.

            A látvány megkapó: aranyos a nyereg, vörös, vagy barna frakkban a lovasok, fehér szarvasbőr a nadrágjuk, kardot és szögletes kalapot viselnek. A lovak farkát aranyos fonállal fonják be. A mutatványok hosszú betanulás után válnak ilyen tökéletessé. Érdekességként megtekinthető a reggeli tréning, minden hétköznap 10-14 óra között. Ez is az eredeti kulisszák között, klasszikus zenei aláfestéssel történik. Részt vesznek a fiatal, még szürke színűek, és az „igazi sztárok”, a már kiképzettek. Ez a reggeli munka tartalmaz lazításokat éppen úgy, mint a begyakorolt mozdulatok finomítását, és a lovak izomzatának erősítését. Nem szerepelnek viszont állandóan a híres ugrások, mert erősen megterhelik az állatok izomzatát, persze azért időnként ezeket is végzik a reggeli tréning során.

            A normál jegy ára 15 euró, nyugdíjasoknak (65 év felett) és diákoknak (27 éves kor alatt) 10,5 euró. A gyerekeket három éves kor alatt nem engedik be, 3-6 éves korig nem kell fizetni a belépőjegyért, ha a hozzátartozó ölében ül a kicsi. 6-12 éves kor között pedig 7,5 euró a látványosság. Filmezni, vakuzni nem szabad. Kerekesszékkel közlekedők telefonon, vagy e-mailben jelentkezhetnek. Létezik egy 31 eurós jegy is, amely még a délutáni körbevezetést is tartalmazza.

            A jegyek interneten keresztül is megvásárolhatók, a weboldal: www.srs.at Itt az elkövetkező hónapok összes szabad reggeli tréningjét feltüntetik.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: Wien Tourismus/Lois Lammerhuber

 

2018-01-09« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk