Újdonság Bécsből

Újdonság Bécsből

Újdonság Bécsből

                    Fotó: Alexander Eugen Koller

 

            Az U3-as metró simmeringi végállomásánál átadták az osztrák főváros első mobilitási pontját. A WienMobil-Station-nál a metróról leszálló utasok autót, közösségi kerékpárt, teherbiciklit bérelhetnek, hívhatnak taxit, vagy feltölthetik elektromos autójukat. A saját kerékpárt használókat zárható biciklitárolók, és biciklipumpa várja.

            A mobilitási pont segítségével a bécsi közlekedési vállalat könnyebbé kívánja tenni a közösségi szolgáltatások igénybe vételét, valamint kombinálásukat a közösségi közlekedéssel. A digitális érintő képernyővel is felszerelt állomás tulajdonképpen közvetít az egyes szolgáltatásokat biztosító cégek és az igénybe vevők között. A Wiener Linien – a bécsi közlekedési vállalat – a jövőben városszerte további mobilitási pontok létrehozását tervezi. Addig is az utasok a WienMobil okos telefonos alkalmazásával tervezhetik meg útjaikat, kombinálva a különböző közlekedési eszközöket és szolgáltatásokat. Ezeket ki is bérelhetik, busz, villamos, vagy metrójegyet szintén vehetnek, amelyeket elég a telefonjukon felmutatni. Az árat és a környezetterhelést is kiszámítja az alkalmazás.

 

Gyalogolni jó!

            Átfogó felmérés készült az osztrák főváros gyalogos közlekedéséről. A tanulmány 4600 gyalogos megkérdezésére épített. Megállapították, hogy 2013 óta nőtt a gyalogolás népszerűsége. Míg akkor a bécsiek 59 százaléka állította, hogy szívesen gyalogol, 2017-ben már 88 százalékuk.  A gyaloglást választók csaknem 90 százaléka a tíz percnél hosszabb sétákat szereti, 79 százalékuk 29 évesnél fiatalabb. Mintegy kétharmaduk minden nap legalább egyszer sétál. Legtöbbjük főiskolai, vagy egyetemi hallgató. A biztonságérzet szempontjából különbség van az egyes kerületek között. Míg az egyik külső kerületben, a Floridsdorfban a megkérdezettek 88 százaléka, a belvárosi Simmeringben csupán 41 százalékuk érzi biztonságban magát. Általános trend, hogy minél többet gyalogol valaki, annál kevésbé fél az utcán.

            A zavaró momentumokkal kapcsolatban a megkérdezettek elmondták, a kutyaürülék, a biciklisek és kevésbé az autósok vannak útban. Kívánságlistájuk élén a kerékpár- és a gyalogos utak markánsabb szétválasztása, valamint a zebráknál a hosszabb zöld jelzés szerepelt. Szeretnének több padot is, hogy útközben megpihenhessenek.

 

Hallhatatlan kiállítás a Schottenstift alagsorában

            A siketek és nagyothallók világát bemutató, HANDS UP elnevezésű kiállítás tekinthető meg Bécs első kerületében, a Schottenstift alagsorában. Ausztria első olyan állandó kiállítása ez, amely a nagyothallók világába kalauzolja el az érdeklődőket. A Bécsi Gazdasági Ügynökség és az osztrák gazdasági minisztérium támogatásával létrejött tárlat célja, megismertetni a hallókat a siketek világával, és rámutatni, hogy egy kis fantáziával és jó szándékkal milyen könnyű a kommunikáció, még úgy is, ha nem ismerjük a jelnyelvet. Megtudhatjuk, a hétköznapokban hogy boldogulnak, hogy szól nekik a vekker, honnan tudják, ha csenget a postás. Az interaktív tárlaton a látogatók a saját testükön tapasztalhatják meg, miként érzékelik az érintettek a zenét.

            A siketek egy külön nyelvi és kulturális közösségként tekintenek magukra. A tárlaton bemutatják a híres siketeket, valamint kultúrájukat és történetüket. Miután a kiállítás vizuális elemekre és gesztikulációra épít, a külföldiek számára is teljes élményt nyújt. A videókhoz angol és német feliratozás választható.

 

                                      Fotó: Udo Titz

 

A Leopold múzeum tetejére kultúrtér épül

            2020-ra Bécs különleges közterülettel bővül: a múzeumi negyedben lévő Leopold múzeum tetején tetőterasz és kultúrtér épül. Már rendhagyó formájával – mert egy szitakötőt mintáz – és az onnan látható különleges panorámával meg fogja hódítani az oda látogatókat. Augusztus végén helyezték el az alapkövet. Ott Veronica Knaup-Hasler, Bécs kulturális tanácsnoka elmondta, nem lesz ott kötelező fogyasztás, aki a belvárosi látképben kíván gyönyörködni, ugyanúgy felmehet, mint azok, akik felolvasó, vagy vitaestre érkeznek. A helyet Brigitte Kowanz fényszobrai teszik majd még látványosabbá. Az építkezés miatt a tetőtérben található kiállítótér idén szeptembertől jövő év március 22-ig zárva tart. A beruházást, amely 7,5 millió euróból valósul meg, teljes egészében a MuseumsQuartier finanszírozza.

Írta: Dr. Hajós Anna

2018-10-17« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk