Újdonságok Bécsből

Újdonságok Bécsből

Újdonságok Bécsből

   Fotó: Tiergarten Schönbrunn/Norbert Potensky

 

A Schönbrunni Állatkert majomháza három fehérarcú sátánmajommal gazdagodott. A három kismajom a mókusmajmokkal fog együtt élni. Eredetileg Dél-Amerika esőerdőiben őshonosok, gyümölcsökkel, zöldségekkel és rovarokkal táplálkoznak. Most a hamburgi Hagenbeck állatkertből érkeztek, és hamar hozzászoktak az új környezethez, olyannyira, hogy kedvenc csemegéjüket, a mogyorót, már ápolójuk kezéből is elfogadják. A majomház másik újdonsága, hogy megszületett Togo, a királykolobusz csemete. A vadászat és nagyon kicsi életterük miatt ezek az állatok a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a sebezhető állatfajokhoz tartoznak.

 

Újdonságok Bécsből   Fotó: Tiergarten Schönbrunn/Daniel Zupanc

 

Az európai állatkertekben mindössze 40 példány él belőlük. Sokszor kudarcba fullad a szaporításuk, ezért is nagy öröm, hogy a Togo nevet kapott kis újszülött már a második, amelyik a bécsi állatkertben született. A nyugat-afrikai őserdőkben honos királykolobuszok levelekkel, gyümölcsökkel és virágokkal táplálkoznak. A kis Togo 400 grammot nyom, és kilenchónapos koráig az anyjába csimpaszkodik. Születésük után ezek a kis állatok fehérek, csak a szemük körül látható fekete csík. Három hónapos korukban csillogó feketévé válik a szőrük – ismertette Dagmar Schratter, az állatkert igazgatója.

 

Tavaszi programajánló az osztrák fővárosban

 

            A Mozart-ház új, időszakos kiállítása „Mozart útja a halhatatlanságba” témakört járja körül. 2019 januárjáig lesz megtekinthető; a zseni és az utókor alcímet viseli; versek, legendák, nekrológok segítségével mutatja be, hogy az utókor hogyan fedezte fel magának a zeneszerzőt és ismerte el munkásságát.

 

Újdonságok Bécsből   Fotó: Mozarthaus Vienna/Eva Kelety/Östereichische Nationalbibliothek

 

            A Kunst Haus Wien egy finn művésznőnek szenteli az időszakos kiállítást. A szeptember 2-ig látogatható tárlat Elina Brotherusnak a Bécsben készült legújabb műveit mutatja be. Szeptembertől pedig csendéleteket ábrázoló festmények nagyszabású gyűjteménye váltja fel ezt a tárlatot.

            A bécsi Zsidó múzeumban (Jüdisches Museum) május 16-tól az érdekházasságok állnak a középpontban. Olyan bécsi zsidónők történetét mutatják be, akik csak érdekházasság révén tudtak külföldre menekülni. Május 29-től „Szalonok az emancipáció helyszíneként” című kiállításon a bécsi szalonok kulturális, politikai és gazdasági jelentőségével ismerkedhetnek a látogatók.

            A különleges akusztikával rendelkező Theater an der Wien a következő hónapokban  bemutatja Gottfried von Einem „Az öreg hölgy látogatása”, Britten „Szentivánéji álom”, és Mozart Cosi fan tutte című operáját. A musical-színházak játsszák a szeptember óta sikeres I Am From Austria, és a Bodyguard sikerdarabot.

 

Újdonságok Bécsből   Fotó: musicalvienna.at

 

            Különleges városnézésre csábít a DDSG Blue Danube hat hajója. Nemcsak a Duna-csatorna panorámájában lehet útjukon gyönyörködni, de műsoros programokra is invitálják az érdeklődőket. Március 23-tól ismét közlekedik a Twin City Liner hajó, amellyel Bécsből Pozsonyba lehet utazni.

 

Pannónia kert és piknikmező a Bécsi Városi Kertészetben

 

            Bécs egyik legnagyobb természeti parkja, a Blumengärten Hirschstetten számos tematikus kertje mellett most a Pannónia kerttel bővült. A mintegy 500 négyzetméteres sztyeppés, száraz füves területen a pannóniai veszélyeztetett, védett, illetve már kihalt vadnövényfajtákat szaporítják.

            A park közepén pedig piknikmezőt alakítottak ki, itt a padok mellett a szabadtéri bútorok is a pihenést szolgálják, az utóbbiak az idei nyertes „naplemente” árnyalatúak. 2000 négyzetméteres játszótéren ismerhetik meg a gyerekek játék közben a rovarokat. Van pókháló mászóka, sáskacsúzda, méhecske-mérleghinta. Az összesen 60 ezer négyzetméteres parkban található egy kis állatkert is, amelyben több mint ötven állatfaj él nagy, illetve szabad kifutókban, valamint a Pálmaházban.

            A park Bécs Donaustadt városrészében található, a belépés ingyenes. Október 14-ig keddtől vasárnapig 9-től 18 óráig látogatható, hétfőnként zárva tart. Júniustól augusztusig szombatonként este 8-ig tart nyitva. Július 30 és augusztus 10 között a Pálmaház nem látogatható.

 

Köntösnap az osztrák fővárosban

 

            A Therme Wien, Ausztria legmodernebb városi termálfürdője május 2-re hirdette meg a „Köntösnapot”. Ezen a szerdán, aki délután 4 órakor köntösben váltana jegyet, ingyen léphet be a fürdőbe. A cél, emlékeztetni az embereket arra, érdemes időnként kilépni a hétköznapok egyhangúságából. Várhatóan az egyszerre 2200 vendég fogadására alkalmas fürdőben telt ház lesz, megcsodálhatóak majd a legkülönbözőbb színű és fazonú fürdőköpenyek.

 

Naplemente színű bútorok a bécsi múzeumi negyedben

 

            Megnyílt a tavaszi szezon a Museumsquartierben. Online szavazás döntése alapján a voksok majdnem felével a naplemente színt választották az új bútoroknak. 76 ilyen színű, jellegzetes fekvőhelyen pihenhetnek a negyed látogatói. (Bár voltak sokan, akik a fesztivál-iszap fantázianevűre voksoltak, - 32,04 százaléknyian, jóval kevesebben kedvelték viszont a tengeri szellő elnevezésűt. Egyúttal felállították az Amore szoborparkot, a művészi minigolf-pályát, ahol 16 órától ingyen játszhatnak az érdeklődők a műalkotások között. A koraesti órákban sétáló koncertekkel várják a tavasz szerelmeseit. Ennek érdekessége, hogy fülhallgatón keresztül hallgatható a Wiener Blond nevű formáció zenéje, bárhol a negyed területén. A tavaszi program ingyenes.

 

Zegzugos utakon

 

            Párizsból indult el a társasházakban kialakított belső udvarok láncolatának kulturális hagyománya és divatja a XX. században. Bécsben közel 700 ilyen átjáróház található, amelyek csak gyalogosan érhetők el. Talán a leghíresebb a Raimundhof patinás épületének alsó szintje, amely a Mariahilferstraßét a Windermühlgasséval köti össze.

 

Újdonságok Bécsből   Fotó: Mobilitätsagentur Wien/Christian Fürthner

 

Bécs város vezetése három összefüggő udvarsor kijelöléséről döntött: a Praterstraße 42 és a Czerningasse, a Gentzgasse 21 és a Währinger Straße, valamint a Sünnhof belső udvarát, a Landstraßer Hauptstraße 28 és az Ungargasse közötti átjárót megnyitotta a belvárosban gyalogosan közlekedők számára. A járókelők a passzázsok elején elhelyezett kék táblákon a belső udvarok nyitvatartási idejéről, a társasházak házirendjéről, a belvárosi háztömbök kerülőútjairól, valamint az utca forgatagának elkerülésével megspórolt időről is tájékozódhatnak.

 

Újdonságok Bécsből   Fotó: Mobilitätsagentur Wien/Christian Fürthner

 

            Az osztrák főváros vezetése a gyalogos közlekedést különböző stratégiai intézkedésekkel kívánja ösztönözni, a fent említett kijelölés is ezt a célt szolgálja. További passzázsok megnyitásáról az átjáró házakat használó gyalogosok véleményének és igényeinek felmérését követően döntenek.

Írta: Dr. Hajós Anna           

2018-04-28« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk