Zöld-tó: Ausztria legszebb turisztikai célpontja

Zöld-tó: Ausztria legszebb turisztikai célpontja

Zöld-tó: Ausztria legszebb turisztikai célpontja

 

A nem egészen húsz éve Magyarországon kiadott mintegy 800 oldalas Ausztria útikönyv négy sort szentel a stájer Zöld-tónak (Grüner See). “Az alpesi tavacska vizét zöldre festik a benne tükröződő erdők” – írja, s a következő mondat már azt részletezi, hogy milyen csúcsok, fennsíkok elérésére lehet kiindulópont a Hochschwab régió kirándulóhelye. Azóta azonban maga a Zöld-tó is a nemzetközi érdeklődés középpontjába került.

Tavaly októberben a stájerek sajtótájékoztatóján szinte elsőként Budapesten jelentették be a hírt: A Zöld-tavat előző este az ORF idegenforgalmi gálaműsorában Ausztria legszebb turisztikai célpontjának választották. A Felső-Stájerországban (Hochsteiermark) lévő smaragdzöld és türkizkék színekben játszó gyöngyszemről egy hollywoodi híresség is elismeréssel írt mint “stájer atlantiszról”. Érkezésünkkor a parkoló hemzsegett a külföldi kocsiktól, s mi éppen egy magyar rendszámú Volkswagen mellett álltunk meg.

 


A tó mellől lenyűgöző panoráma tárul a Hochschwab hegységre és a Sonnschienalmra, ahonnan a Grüner See a vízutánpótlását kapja. A lezúduló hólé és a forrásvizek mennyiségétől függ a tó mindenkori mérete, mélysége. Hétről hétre más arcát mutatja, ősz végére pedig szinte teljesen kiszárad. Aztán tavasszal felduzzad, s az olvadék mennyiségétől függően körülbelül pünkösdre éri el a 8,5-11 méter mélységet, s június végéig a búvárok eldorádója lehet. Bámulatos a víz tisztasága, s mint a víz alatti fényképek igazolják: 50 méter messzeségbe is el lehet látni. Halat, vízi élőlényt hiába kerestem az ott töltött pár óra alatt, de mint hallottam, pisztrángok előfordulnak.


 

A  vízhőmérséklet csúcsidőszakban a 10 fokot is alig éri el, így a strandolni vágyóknak a néhány kilométerrel lejjebb lévő fürdőtavakat ajánlhatjuk, de persze a Grüner See szerelmesei között akadnak, akik eléggé vakmerőek ahhoz, hogy  megmártózzanak. Tragöß település hirdeti is a fürdőtavait (Kreuzteich, Pfarrerteich), s a közelben van a Zenz-tó is – fürdéshez kiváló vízminőséggel, csónakázási, szörfözési lehetőségekkel.  Utóbbi hőmérséklete nyáron eléri a 26 fokot, s kempinggel is rendelkezik.

De maradjunk még a Grüner See-nél, 776 méterrel a tengerszint felett. A víztükör alatti “Atlantisz” egyik különlegessége, hogy a sajátos vízszintingadozás miatt a búvárok sokszor azt érzékelhetik, hogy egy zöld rét felett úsznak, s még virágok is látszanak a meder fenekén. Talán ez is közrejátszik a víz smaragdzöld-türkizkék színének látványában.


 


A tó egyik lelkes méltatója a híres hollywoodi színész, Ashton Kutcher, akit megragadott a Grüner See egyik víz alatti fotója, amelyen egy búvár úszik el egy pihenőpad mellett (Heinz Toperzer képét mi is közreadjuk). A sztár a Facebook-oldalán like-olta a fotót, s ez 80.000 Like-csatlakozót jelentett a “magasstájerországi Atlantisz” rajongótáborához.


 

Az osztrákok, no és persze a magyar búvárok is már jó ideje ismerték a Tragöß település melletti mágikus helyet. Autóval kb. 4-5 óra Budapesttől, Wiener Neustadton át Bruck an der Mur felé haladva Kapfenbergnél kell északra fordulni. A nagy parkoló kb. 15 percnyi gyalogútra van a tótól, amely tájvédelmi körzet, azaz közelében szigorúan tilos kempingezni, tüzet rakni, akár lakókocsiban éjszakázni.


 

Ám az impozáns tó látványa, kristálytiszta vize, megkapó színei maradandó élményt nyújtanak. A tavat túristaúton az egész családdal körbe lehet járni, minden szögből egy másik arcát mutatja. S még izgalmasabb, ha többször visszatérünk. Mintha új helyen járnánk: hiszen felbukkannak olyan kis szigetek, melyek akár egy hete még víz alatt álltak.

 

További információk: www.hochsteiermark.at, www.regionhochschwab.at, www.tragoess-gruenersee.atwww.seehof-gruenersee.com , www.zenzsee.at.tf , www.jassinghuette.at , www.dorfwirt.at .

 

Írta: Dombrovszky Ádám

Fotó: TRV-Hochsteiermark/Heinz Toperczer, Harry Schiffer, Tomm Lamm,


2015-07-28« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk