Zsibi Bécsben

Zsibi Bécsben

Zsibi Bécsben

 Fotó: PID Houdek

 

            A bécsi köztisztasági vállalat használtcikk-kereskedése az 48’er-Tandler. Bár még csak hároméves a különleges régiségkereskedés, de már 400 ezer látogatója volt ennek a second-hand üzletnek. A bevételből hajléktalan szállót, állatmenhelyet és menekülteket segítő szervezetet támogatnak.

            Hogy miket lehet itt megvenni? A szeméttelepeken leadott étkészleteket, műszaki cikkeket, ruhákat, játékokat, valamint a bécsi tömegközlekedési eszközökön felejtett és a Talált Tárgyak Osztályáról soha el nem hozott dolgokat.

            Naponta érkezik ide új áru, a kínálat pedig változatos, akár egy zsibvásáré. A pocokra csak sérülésmentes, működő darabok jutnak, előzetes válogatás után. Havonta mintegy 100 tonnányi bútor, játék, edény, műszaki cikk, CD-lemez, ruházati cikk, hangszer és más kincs kerül az osztrák főváros szeméttelepein külön a használtcikkek számára fenntartott gyűjtőkbe. A holmik egy részét tárgyi adományként karitatív szervezeteknek adják, néhány dolgot újrahasznosítási célra, nagyrészük viszont az 48’er-Tandler (1050, Bécs, Siebenbrunnenfeldgasse 3) polcaira kerül. Az itteni bevételt Bécs eb-rendészeti telepének, a TierQarTier Wiennek adományozzák.

            A használtcikk kereskedés ráadásul szellemi műhely is, ahol a gyerekeket arra tanítják, hogy bánjanak felelősségteljesebben a környezetükkel. A bolt tőszomszédságában kialakítottak egy helyiséget, ahol a kicsik játékos formában tanulhatják meg a szelektív hulladékgyűjtés és a hulladék mennyiség csökkentésének minden módját. A nyári szünetek alatt tartott foglalkozásokon a 6-10 évesek „érettségi” bizonyítványt is szerezhetnek, ami feljogosítja őket, hogy családjukat, gyerektársaikat és ismerőseiket is megtanítsák erre.   

 

Új trend: a dizájner-ruhakölcsönzés

            Egy bécsi startup, az Endlos Fesch egyedi kiutat kínál azoknak, akik környezetkímélő megoldást keresnek. Az ügyfelek 450 dizájner darab között válogathatnak, ismert és kezdő osztrák ruhatervezők kreációi és nemzetközi márkák modelljei, valamint divatos vintage-öltözékek szerepelnek ott, sőt dirndlik széles választéka is található a vállfákon. Így a kölcsönzőben bárki meglelheti a számára legérdekesebb, legmegfelelőbb öltözetet, akár a sörfesztiválra, akár céges bulira, vagy esküvőre hivatalos, és ezt anélkül, hogy növelné ruhatárát, vagy kétszer kellene ugyanazt felvennie.

            A kölcsönzőnek nincs fix helye, pop up store-okban működik és időnként a bécsi köztisztaságiak használtcikk kereskedésében, a 48’er-Tandlerben is. A bizonytalan ügyfelek stylist segítségét kérhetik a megfelelő ruha kiválasztásában. Ezek egy hónapig maradhatnak a használójuknál, a kölcsönzési díj 25 euró, több darabnál kedvezményt is adnak. A tisztításról a cég gondoskodik.

Írta: Dr. Hajós Anna

2019-01-03« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk