Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

5 hely tulipánkedvelőknek, amiket érdemes felkeresni

A tavasz kezdetét a hagymás virágok nyílása jelenti, közöttük is előkelő helyen szerepel sokak kedvence, a tulipán.

Az egyik legnagyobb tulipán termesztő ország ma is Hollandia, azon belül is híres az Európa virágoskertje névvel illetett Keukenhof, ahol a hatalmas, színpompás tulipánföldek, kertek, virágdekorációk a világ minden tájáról vonzzák a turistákat.

Arborétumok, kertek, tulipánszüret, és Európa virágoskertje


Akik a tulipánvirágzás látványában szeretnének gyönyörködni, azoknak nem muszáj egészen Hollandiáig utazniuk. Itthon is találni olyan szép helyeket, ahova érdemes ellátogatni április-május hónapban. Akik csendesebb, természetközelibb élményre vágynak, azoknak arborétumainkat, akik pedig az interaktívabb programokat részesítik előnyben, azoknak a Celldömölki Tulipánfesztivált, és a „Szedd Magad!” jeligés, nagy népszerűségnek örvendő tulipánszüreteket javaslom. Ezek közül a legismertebb a Kőröshegyi Tulipánszüret. A ragyogó napsütés, a kék ég, a tarka virágmezők kontrasztja, vidám hangulata, na meg a kapcsolódó programok jó hatással vannak testre, lélekre.

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

 

Tulipánvirágzás - Vácrátót 

A Nemzeti Botanikus Kertben 50.000 tulipán lett elültetve a virágágyásokba és nagyméretű dézsákba, valamint a botanikai tulipánok több ezer példánya látható itt. A mutatós - javarészt holland - hibridekből álló több fajta virág fehér, sárga, narancsszín, rózsaszín, lila, piros, és ezen színek árnyalataiban nyílik április elejétől május közepéig. Sokféle fajtacsoport tekinthető meg egy helyen: papagájvirágú, liliomvirágú, egyszerű virágú korai, telt virágú korai, Fosteriana, Kaufmanniana, greigii, rojtos szirmú, stb. tulipánfajták 

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót


Carolus Clusius botanikusról elnevezett, két viszonylag ritka koronás fajtát is látható tavasszal (Tulipa clusiana var. chrysantha - Clusius tulipán), és további érdekességeket lehet megtudni a tulipánok kultúrtörténetéről a kertben elhelyezett megállító táblán. Akik szeretnének elmélyedni a hagymás növényekről szóló információkban, azok az időszaki táblákon a tulipánokkal egy időszakban nyíló Fritillaria nemzetségről (liliomfélék családja), és a nárciszok mitológiai vonatkozásairól is olvashatnak. 

A tulipánok fő virágzása Húsvét hétvégére várható - a kert, és az üvegházak ekkor minden nap nyitva tartanak, - de aki korábban szeretne ellátogatni Vácrátótra, a Nemzeti Botanikus Kertbe, az is láthat már kinyílt tulipánokat.

Nemzeti Botanikus Kert weboldala

 

Tulipánszüret - Kőröshegy

A Balaton déli partjánál a Kőröshegyi Levendulás harmadik alkalommal biztosít helyszínt azoknak, akik nem csak gyönyörködni szeretnének a színes virágmezőkben, hanem szedni, és haza vinni is a virágokból. Idén összesen 100.000 (!!) tulipán hagymát és 15.000 nárciszt ültettek itt, hogy minél több látogató szüretelhessen a szép virágokból. A leszedett tulipánokhoz spárgát és fehér kötöző szalagot is adnak ajándékba. A helyszínen metszőolló is kölcsönözhető (500,- Ft letéti díj ellenében).

Tulipánszüret, Kőröshegyi Levendulás


Időpontok:

FŐ tulipánszüret: 2019. április 12-14. (péntek, szombat, vasárnap) 09.00-18.00
A legtöbb tulipán ekkor nyílik, ilyenkor a leglenyűgözőbbek a tulipán mezők.

Húsvéti tulipánszüret: 2019. április 19-22. (péntektől hétfőig) 09.00-18.00.
Húsvéti hosszú nyitva tartással, állatsimogatóval és rengeteg tulipánnal.

A belépés ingyenes, a tulipánt és a nárciszt fajtánként 50-150 Ft/szál áron lehet vásárolni, maga az élmény pedig különleges. 

Minden további információ megtalálható az esemény facebook oldalán, ahol azt kérik, hogy indulás előtt mindenki tájékozódj az aznapi helyzetjelentésükből a tulipánok számáról. Ez alapján eldöntheti, hogy érdemes-e útnak indulnia szüretelni. Facebook esemény oldala

Tulipánt lehet szüretelni a közelben lévő Szőlősgyörökön is, ahol mintegy 30 000 darab tulipánhagymát ültettek el, és a Tulip Garden szervezésében idén először lehet szedni a virágokat. Az esemény facebook oldala

Említést érdemel a bálványosi Kincsek Völgye is, ahol különleges geomteriai (nautilus csiga) alakzatban, színek szerint lett elültetve 25.000 darab hagymás virág (tulipán, jácint, nárcisz). A virágokon kívül házi finomságokkal és kirakodóvásárral is várják látogatóikat.

Kincsek Völgye weboldala 

 

Tulipánfesztivál, Celldömölk 


Tulipánfesztivál - Celldömölk
 

Celldömölkön hatodik alkalommal megrendezésre kerülő tavaszköszöntő városi ünnepség a Tulipánfesztivál. Ilyenkor tulipánba öltözik az egész város. Az események között szerepel virágvásár természetesen sok tulipánnal, népművészeti kirakodóvásár, „Viseletek a tulipános ládákból” c. kiállítás, autentikus programok, mint például a néptánc- és népzene találkozó, nótaszó, vásári komédiások, színjátszó előadások, kézműves foglalkozások. Táncbemutatók, szabadtéri koncertek, motoros felvonulás színesíti a rendezvényt, a legkisebbeket pedig bábszínház, ugrálóvár, interaktív játszóház várja.

A hagyományos gasztronómia jegyében lesz helyi ételek és italok kóstolója, helyi termékek vására, és ekkor tartják a somlói bor díjkiosztót is.

A fesztivál koncertfellépői a Lord, a Margaret Island és a VadVágány.

Helyszín: Celldömölk, városközpont
Időpont: 2019. április 12-14. 

Esemény facebook oldala

Tulipánfesztivál, Celldömölk

 

Nárciszok és tulipánok - Alcsúti Arborétum 

A fővárostól 40 kilométerre, az Alcsúti Arborétumban, az egyik legrégibb angolpark jellegű kertben mintegy 360.000 szépséges hagymás növény virágzik tavasszal. A különféle tulipánokon kívül krókuszok, és nárciszok sokasága csodálható itt meg a természetvédelmi területen. Kirándulás közben a szerencsések találkozhatnak tőkés récével és bütykös hattyúval is. Az Alcsútdobozi Arborétum megállóhelytől indul a Vál-völgyi kisvasút, így akár a kisvonatozás élményével is színesíthető az arborétum látogatás. 

Az Alcsúti Arborétum weboldala

 

Tulipánvirágzás - Európa virágoskertje, Keukenhof, Hollandia


Európa virágoskertje – Keukenhof, Hollandia
 

A hollandiai Lisse városka mellett található Keukenhof, a hatalmas, 32 hektáros park, amit Európa virágoskertjének is neveznek (a név fordítása amúgy konyhakertet jelent). Évente több, mint 7 millló (!) virághagymát ültetnek itt el és vagy 800 tulipánfajta nyílik a kertben március végétől május közepéig.

Európa virágoskertje – Keukenhof, Hollandia


A rengeteg féle színű, végtelennek tetsző tulipán sorok mellett virágbemutatók, művészi kompozíciók nyűgözik le a látogatókat. Keukenhof 2019-es témája a Flower Power. Ez a virágok ereje, ami összekapcsolja a világ minden tájáról érkező embereket, hogy együtt élvezhessék a tulipánok, és egyéb tavaszi virágok - jácintok és nárciszok - látványát,  illatát és változatos színeit. Az idei kiállítást virágmozaikkal, és koncerttel is kiegészítik.

Keukenhof weboldala

 

Írta: Vrábel Ilona Éva

Képek forrása: Nemzeti Botanikus Kert archívuma , Keukenhof Press-sajtófotók,
Kőröshegyi Levendulás facebook oldala,

Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület / vulkansag.hu (fotó: Gyuricza Imre, Major Tamás)  

Vissza » Főoldal

 Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkek
All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk