Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

A disznóvágás hagyománya - disznótoros programok Magyarországon

A disznóvágásnak több évszázadra visszanyúló tradíciója van, András-naptól farsang idejéig tartott. A nagy lakomák mellett számtalan néprajzi hagyomány is kapcsolódik hozzá. Disznótorokat általában nagyobb, fontosabb események előtt, vagy utána tartottak falun. Rokon halálakor is vágtak állatot, innen ered a halotti tor hagyománya.


A disznóölés, s az utána következő disznótor Magyarországon a téli hónapokban (hagyományosan a karácsony előtti, illetve a januári napokban) a paraszti udvarok egyik különösen jelentős és várt családi, közösségépítő eseménye volt. Ilyenkor összegyűlt a rokonság, gyerekek, nagyszülők, barátok, szomszédok, és sokszor az egész napos munka után este a jól megérdemelt, órákon át tartó házi mulatsággal zárult a disznótor. A „disznóságok” hónapokig jóllakatták az egész családot.

A hagyományos disznóölés

A disznóölés hajnali 6-7 órakor kezdődött, a böllért, és a segítőket házi pálinkával kínálta a gazda. Négy ember kellett a sertés lefogásához, ők az ún. fogók. A reggel kínált pálinka neve is innen kapta a fogó pálinka nevet. Miután leszúrták a disznót, és a vérét egy edénybe felfogták, megperzselték (szalmával, hogy a bőrének jó íze legyen), a szőrt lekaparták, majd a disznó bontása következett.


A disznóvágásban és feldolgozásban is elkülönültek a női és férfimunkák. A disznó leölése, a perzselés, a bontás, valamint a hurka, kolbász, és a disznósajt készítése a férfiak feladata volt. Az asszonyok sütötték a vért reggelire, tisztították a fokhagymát, és a beleket, aprították a zsírnak való szalonnát, készítették a tölteléket, és a friss ételeket ebédre. Elsőként általában a hagymás pirított vérből ettek, ebédre pedig már a frissen sütött pecsenye került az asztalra. Az eladó lány feladata volt a hájas pogácsa elkészítése. A hagyomány szerint, ha a pogácsa jól megemelkedett, azt jelentette, hogy a lány hamarosan férjhez megy.

Kora délután láttak hozzá az asszonyok a vacsora készítéséhez. A nap fénypontja a disznótor volt, amelyre nemcsak azokat hívták meg, akik egész nap segédkeztek a disznóvágásnál, hanem a közeli rokonságot, barátokat, szomszédokat is. A disznótorra a böllér hívta meg a vendégeket úgy, mintha virrasztóba hívná őket. Elmondta tettetett szomorúsággal, hogy "szegény öreg befejezte", s hogy "mostanában már nem evett, legutoljára is mennyit hörgött", s csak a legvégén árulta el, hogy milyen virrasztóba is hívogat.

A hagyományos, gazdag vacsora többnyire húslevessel (orjaleves) kezdődött, töltött káposztával, toroskáposztával, sült hurkával, kolbásszal, fokhagymás sülttel, oldalassal, pecsenyével folytatódott, hájas pogácsával, rétessel, fánkkal zárult. 

A disznótor

Estefelé érkeztek a vendégek, akiket az asszonyok meghatározott sorrendben leültettek: a fő helyre a böllért, mellé az idősebbeket, majd a férfiak és az asszonyok jöttek, az asztal végén a fiatalok ültek. A tor tyúkhúslevessel kezdődött, majd a töltött káposzta következett. Aztán a sült kolbász, sült hurka, disznótoros pecsenye. A vacsora hájas pogácsával, rétessel fejeződött be. A disznótoros vacsora a tréfálkozás, vidámság, és a pajzán verselések jegyében zajlott. Tor közben gyakran megemelték a poharukat, hogy szerencséjük legyen a jövő évi disznóval. A vacsora végeztével a gazda nótát kezdett, amit a többiek folytattak. A jó disznótor hajnalig tartó mulatozással zárult.


A disznótorból senki sem távozott üres kézzel, a háziasszony mindenkinek egy kis kóstolót, hurkát, tepertőt, szalonnát, esetleg pogácsát, süteményt is csomagolt. A kóstolót illett viszonozni.

Akik a cikket olvasva kedvet kaptak, és szeretnének egy disznóvágáson részt venni, azoknak ajánlom partnerszállásunk, a HAJNAL HOTEL *** Disznótoros hétvége programját. A Hajnal Hotel Matyóföld szívében, a népszerű mezőkövesdi Zsóry-fürdőhöz közel található. A kellemes szállodában remek konyha, valamint minden igényt kielégítő gyógy- és wellness paradicsom szolgálja a pihenni vágyók kikapcsolódását.


Az érdeklődők a Disznótoros hétvége keretében 2 éj szállással, és teljes ellátással disznóvágáson vehetnek részt. A disznóölés reggel 8 órakor kezdődik. Ebédre már a disznóból készült orjalevest, és tors káposztát lehet falatozni. A javát, az igazi disznótort szombat este tartják élőzenével, és disznótoros lakomával. Disznótoros hétvége ajánlat.

Napjainkban újra feltámadóban van a disznótor, és a kapcsolódó népszokások. A látvány disznóvágás, és a disznótoros programok iránt manapság is nagy az érdeklődés.

Olvasóink figyelmébe ajánlom az alábbi disznótoros programokat:

Lápi Disznótoros

A nagyecsedi rendezvény célja a tájegység hagyományos disznó-feldolgozási módjainak és konyhájának bemutatása.

Kevi Böllértalálkozó

Immár negyedik alkalommal rendezik meg Túrkevén a Böllértalálkozót, igazi régi disznótoros hangulatban. A résztvevő böllérek által készített ételeket folyamatosan megkóstolhatják az érdeklődők. Az eseményhez kulturális, és zenei programok is kapcsolódnak. 

Disznótoros hétvégék Nemesvámoson

Rég elfeledett ízekkel, hangulatokkal találkozhat a vendég a Veszprémtől 3 km-re lévő Nemesvámoson, azon a hagyományos disznótoron, amely a „Dezső” disznóállat leölésétől kezdve a feldolgozáson át egészen a pazar esti lakomáig követi nyomon a parasztporták egykori legnagyobb ünnepét.

Balatoni disznóvágás Tihanyban

A falusi disznóvágás minden fortélyával megismerkedhetnek a vendégek. Megkóstolhatjuk a friss disznóságokat és az elmaradhatatlan házi pálinkát.

 

 Vrábel Ilona
„Aktívpihenés & Aktiveurlaubszeit” Turisztikai Magazin


 

Kapcsolódó ajánlat:

Disznótoros hétvége

 

források:
www.gazlap.hu
polgarielet.ro
wikipedia.org
www.ecseditor.atw.hu

fotók:

wikimedia.org
falusilakoma.hu
grocceni.com
tihanytourist.hu

Vissza » Főoldal

 Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkek
All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk