Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a gödöllői kastélyban

Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a gödöllői kastélyban

 

            Tavaly volt a kiegyezés 150. évfordulója, amelynek akkori létrejötte minden történelemkutató szerint nagymértékben köszönhető Ferenc József feleségének, Erzsébet királynénak. Egyúttal ez az esemény megindított Magyarországon egy nagyszerű fejlődést mind gazdasági, mind szellemi téren. Gödöllőt nagyon szerette Erzsébet, mert itt az udvari kötöttségek nélkül élhette életét. És Gödöllő is mindig tisztelte és szerette őt.

            Most három, a maga területén kiváló szakmai tudású hölgy segítségével megnyílt egy kiállítás a kastélyban, amelyen az egykor Európa egyik legszebb asszonyának tartott – ebben III. Napóleon felesége, Eugénia francia császárné volt a vetélytársa – Sisi tizennégy ruhája látható, és kitűnő gondolattal azok a fotók és festmények, amelyek ezekben megörökítették.

            Természetesen kiemelt helyet foglal el a koronázási ruha,


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a gödöllői kastélyban


és a Székely Bertalan festmény, amely ebben az öltözékben ábrázolja. Pálinkás Patrícia Zita történész, Erzsébet kutató sikeresen tisztázta az elterjedt tévhittel szemben a valódi ruhát, a korabeli híradások és szemtanuk szerint az elterjedt Rabending-fotóval ellentétben, amely ugyan egy több alkalommal is viselt ünnepi öltözékben ábrázolja a felséges asszonyt, az igazi a „gyémántos ruha” volt, ezüsttel hímzett, magyar szabású, magyar csipkeköténnyel, és amelynek ötméteres uszálya ezüst orgonaszirmokkal kivarrt, briliánsokkal kirakott volt. A kiállításon a rekonstrukció álomszépre sikerült, köszönhetően Czédly Mónika ruhatervezőnek, aki 2004-ben határozta el, hogy újraalkotja a királyné ruháit. Az első öltözék 2007-ben készült el, a koronázás 140. évfordulójára, ám azóta bebizonyosodott, hogy ezt a ruhát – amely most ugyanabban a teremben látható, mint a „gyémántos ruha”, már előbb is viselte Erzsébet. A munka fontos része a korabeli anyagok felkutatása, a csipke újraalkotása. Az utóbbit Túrós Istvánné csipkeverő a Hunnia csipke alkotási folyamatát ismételve egy év alatt végezte el kinagyított fotó alapján. Három hónapig rajzolta a hímző mintát, egy-másfél hónap kellett az öt méteres uszály kihímzéséhez, idő kellett a csipkekötényhez, és a további munkálatokhoz.. A ruha akkoriban 53-54 méternyi anyagból készült; most a 150 centi szélesből is 26 méternyi kellett. Tenyésztett igazgyöngyök és a gyémántok helyett 4000 Swarovski kristály díszíti az újraálmodott ruhát, amelyet valószínűleg a kiállítás nyitva tartása alatt mindig csodálók vesznek majd körül. Elképesztőek Erzsébet méretei: mint Czédly Mónika elmondta, a 172 centiméter magassághoz 50-55 centis derék és 80-88 centiméteres mellbőség járult. További érdekesség, hogy az eredeti ruha uszályát,  - Mária Terézia lépését követve –ő az egri érsekségnek adományozta azt – a veszprémi érsekségnek juttatta, hogy miseruha készüljön belőle. Ennek megtekintése is segítette a rekonstrukciót, amely elnyerte a Magyar Kézműves Remek díjat.

A 14 ruha között megtaláljuk a gyermekkori, possenhofeni kockás ruhát,


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a gödöllői kastélyban


a látogató ruhákat, azt, amelyet Mozart „A varázsfuvola” című operájának bécsi bemutatója után készíttetett, az előadáson az Éj királynője által viselt és magának is elkészíttetett gyémántcsillagokkal a hajában hordott. Ez azóta a napjainkban is alkotó bécsi ékszerészcég máig legkapósabb darabja, különösen a japánok vásárolják. Látható az 1854-ben varratott első díszmagyarja,


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a gödöllői kastélyban


amelyen a rózsákkal, zöld levelekkel a magyar színekre utalt, a kiegyezésre kívánt a ruháival is segíteni az osztrák udvar meghökkenése mellett. Időskori látogatóruhája fekete, egyébként is kedvelte a sötét színeket, különleges megoldásokat, amelyeket a kortárs hölgyek igyekeztek utánozni.


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a gödöllői kastélyban


A14 ruha először kerül így együtt kiállításra, a tárlat február 25-ig látható, azután a 10 év alatt megalkotott anyag Szlovákiában, majd Németországban vendégszerepel.

Az összes ruhák itt tekinthetőek meg

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán         

Vissza » Főoldal

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk