Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Nyitott alkotóházak és műhelygalériák országosan

Nyitott alkotóházak és műhelygalériák országosan

 

           Csatlakozva az Európai Művészet és Kézművesség Napjai rendezvénysorozathoz amelyben 14 európai ország vesz részt, a hazai Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete, valamint a Népművészeti Egyesületek Szövetsége rendezésében harmadik alkalommal kerül sor a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák országos hétvégéjére. Április 1-3 között országszerte kinyitnak az alkotóházak, a kézművesek műhelyei, és gyerekek, felnőttek, családok ismerkedhetnek a népi kézművesség különböző területeivel. Van, ahol csodálhatják a mester technikáját, a lépések egymásutánját, máshol pedig egy-egy részfeladatot maguk is kipróbálhatnak. A cél, hogy minél szélesebb körben megismerhessék a tevékenységeket, felhívják a figyelmet a helyszínekre, a tevékenységek sokszínűségére, hogy vannak kiváló mestereink, akik továbbörökítik a megörökölt tudást, sőt megújítják.


Nyitott alkotóházak és műhelygalériák országosan


            Eddig 46 település több mint ötven helyszíne csatlakozott értékes és érdekes programokkal – tudtuk meg Prokné Tirner Gyöngyitől, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Szövetségének elnökétől. Mint mondta, a részvétellel céljuk a helyes értékítélet kialakítása a kézművességről. Kevés helyen oktatják ezt, és ritka a találkozási lehetőség a kiváló mesterekkel. Különlegességekre is sor kerül, mint a pitykegombkészítés, vagy a tatai kőfaragó nyitott birodalma. Szabadka népi iparművészei idén is nyitott alkotóműhellyel várják az érdeklődőket. Egyes helyeken most már törekszenek az alkalom során a népi gasztronómia bemutatására is a szövés és például a csipkekötés mellett. Lesz hamuban sült pogácsa, amelyet a legtöbben csak a magyar népmesékből ismerünk.


Nyitott alkotóházak és műhelygalériák országosan

Nyitott alkotóházak és műhelygalériák országosan


            Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója arról beszélt az eseményt ismertető sajtótájékoztatón, hogy a francia kezdeményezéshez, amely 2006-ban indult, 2012-ben csatlakoztunk. Idén már 19 új ország kapcsolódott be a szövetségbe. Magyarország ezzel az akkori lépéssel bekerült a nemzetközi vérkeringésbe, kapcsolatok kiépítésére nyílt lehetősége a világ- és EU szervezetekben. Múlt héten az USA-ban, a Magyarok Házában létesült például 63 népművész több mint száz alkotásából állandó kiállítás. Idén Pekingben kerül sor ilyen esemény megrendezésére.

Nyitott alkotóházak és műhelygalériák országosan


            Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza tárvezetője az alkotóházak fontosságát emelte ki a hagyományok őrzésében, a nyitott műhelyek kialakításában. Egyre fontosabbak éppen az értékesítés és a szakmák megmaradása érdekében a turistákat segítő információk, ezek internetes megjelentetésére törekszenek. Így elérhető, hogy a termékek a mindennapi tárgykultúra részei lehessenek. A Fő utcai Hagyományok Háza következő kiállítása is az ismeretek átadására törekszik, miközben bemutatja a kézműves tárgyakat, amelyek a „Koma küldi komának” népszokást elevenítik fel.

További információk: www.ahazak.hu; www.nesz.hu

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsanyi

Vissza » Főoldal

 Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkek
All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk