Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Újra dübörög a Budafoki Pincejárat

 

 

A három éve indult Budafoki Pincejárat program nagy népszerűségnek örvend mind a helyi lakosság, mind a turisták körében, ezért nem volt kérdés, hogy 2019-ben is folytatja a XXII. kerület. A Bornegyed megújult arculattal, gazdag kínálattal a szemünk előtt formálódik. A borok, az étkek, a hely, és a környezet összhangja az, ami miatt egyre többen keresik fel a városrészt.

 

 

Budafok-Tétény a "Szőlő- és Bor Városa" nemzetközi cím tulajdonosa, ahol a szőlő- és borkultúra eredete egészen a római korig nyúlik vissza. Tény, hogy Budafok az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb borkereskedelmi központja volt, a saját szőlő termesztésén és a borászaton túl. A területet az építőkő bányászása révén kialakult, közel 100 kilométeres pincerendszer tette alkalmassá a borok készítésére, érlelésére, tárolására.

 

 

Vajon ismerjük-e a ma üzemelő, élettel teli pincéket és vendéglőket? A gasztronómia és a borkultúra értő kedvelőinek lehetőségük van arra, hogy a Budafoki Pincejárattal sorra látogassák a legendás helyeket, melyek akár több szombaton is kellemes időtöltést, kikapcsolódást jelentenek.

 

 

 

Az Európában egyedülálló pincevilág 2019 márciusától ismét megnyitja kapuit; az idelátogatók megkóstolhatják a legízletesebb Budafokon palackozott borokat, pezsgőket, élvezhetik a minőségi gasztronómia és kultúra időtlen varázsát.

 

 

 

A szezon nyitás a LICS Pincében volt, ahol a látogatás során - Lics Judit tulajdonos borász vezetésével - betekintést kaptunk a történelmi pince első gazdájának, a településalapító Savoyai Jenő hercegnek az életébe, megismertük szerepét a helyi szőlő-és borkultúra megteremtésében. A pinceséta során elméletben és gyakorlatban is elmerültünk a bortechnológiák rejtelmeiben, valamint megkóstoltuk az Etyeken, Pákozdon, Szekszárdon szüretelt saját szőlők fehér és vörös leveit.

 

 

Budapestről a BÁLNA kulturális központtól 40 percenként közlekedő Budafoki Pincejáratra márciustól decemberig, minden hónap első szombatján lehet elővételben is jegyet kapni.

 

 

A következő Pincejárat április 6-án indul. Az utasok leszállhatnak a programban részt vevő különböző pincéknél és éttermeknél, megtekinthetik a Barlanglakásokat, valamint a Soós István Borászati Szakiskola tangazdaságát. Újra indulnak tematikus helytörténeti séták, a közkedvelt műveltségi vetélkedő: a Pincekvíz, és borkóstolóval egybekötött színházi előadások lesznek. Idén is megrendezzük a nagy népszerűségnek örvendő zenei tehetségkutató versenyünket, amelynek nyertese a most 30 éves Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon kap fellépési lehetőséget - emelte ki Salamon Judit, projektmenedzser.

 

 

A középpontban a swing áll majd, ugyanis a 2019 projekt nagykövete Micheller Myrtill, aki a legismertebb jazz-és swing énekesnő, egyben pezsgőlovag és budafoki lakos.

 

 

További információ a programokról és a menetrendről: www.bornegyed.hu

 

Írta: Barna Judit

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

 

Vissza » Főoldal

 Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkek
All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk