Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Vésztő- Mágor Történelmi Emlékhely

 

 

        Békés megye északi részén, Vésztő városától 5 km- re nyugatra található a Vésztő- Mágor Történelmi Emlékhely. A Sebes- Körös egykori medrének kanyarulataival körülzárt területen, – mely 1978 óta régészeti és természeti védelem alatt áll- emelkedik az Alföld legnagyobb kiterjedésű településhalma.

        Már az 1800- as évek elején kerültek elő különböző korú leletek, de a dombok történetét az 1968 és 1978 közt végzett ásatások tárták fel.

 

 

1968- ban próbaásatást végeztek, melynek során egy középkori temetőt találtak. 1970- től folyamatos tervásatás keretein belül feltárásra került a Csolt- nemzetség monostora. A középkori falak feltárása közben a mélyebb rétegek érintésekor bronzkori telepmaradványok is felszínre kerültek, ettől kezdve párhuzamosan zajlottak az őskori tell feltáró munkálatai.

 

 

        Az emlékhely 1982. augusztus 25- én nyitotta meg a kapuit a látogatók előtt. Az 1810- 1812 között épült Wenckheim uraság pincéje ad ma otthont annak az állandó kiállításnak, amely a domb történetét mutatja be az újkőkortól a török hódoltság koráig. Az ásatások eredményeként sikerült feltárni a X- XII. század nagyhatalmú családja a Csolt- nemzetség Árpád- kori monostorának maradványait,

 

 

amely a műemléki konzerválást követően a nagyközönség számára is megtekinthetővé vált. A régészeti feltárások tanúsága szerint a fenti időszakban négy templomot emeltek itt egymás után. A feltételezések szerint a maga idejében jelentős egyházi központ lehetett, amit az is bizonyít, hogy olyan rangos díszítményekkel ellátott épületek álltak itt, melyekhez hasonlót az ország más részein, csak királyi építkezéseken, vagy azok hatósugarában találhatunk meg. Művészettörténeti jelentőségük az Alföldön kiemelkedő.

 

 

        A kettős halom északi részén 1986- ban egy szelvényt vágtak, amelyen keresztül betekintést nyerünk az egymást követően itt élt népek, illetve népcsoportok mindennapi életébe, hiedelemvilágába. Az újkőkori, rézkori és bronzkori hulladékgödrök, vermek, szabadtéri tűzhelyek, temetőrészletek, valamint az újra és újra megújított házak romjai idővel telephalmokat, „tell”-eket eredményeztek. A különféle régészeti kultúrákhoz kapcsolódó rétegek feltárást követő, eredeti szituációban történő helyszíni bemutatása, a fenti korszakok tekintetében Közép- Európában egyedülállónak mondható.

 

 

        Az eddigi utolsó ásatás 2014- ben volt, ahol egy újkőkori, települést védő erődítésrendszert találtak, mely feltehetően a rézkor idején is részben használatban maradt.

 

 

        Az emlékhely fontos része a Népi Írók Szoborparkja, később szoborpanteonja, mely Magyarországon egyedülállóan ad helyet azon írók, költők, tudósok és közéleti emberek szoborportréinak, akik a két világháború közt kibontakozó népi mozgalomban a nehéz sorban élő emberek felemelkedésének ügyét tűzték tollhegyre. Az irodalmi mozgalom a Kis- Sárrétről indult ki. Vésztőhöz kötődik Sinka István, a fekete bojtár, aki számadó juhászként a mágori dombok tövében legeltette a Wenckheim uraság juhait.

        A régi táj képét idézi fel az ide utazó előtt a legelésző rackanyáj és a megjelenésével tekintélyt parancsoló  szürke marha.

 

 

        Az emlékhely a Körös- Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Mágor- puszta része, amely különleges botanikai értékekkel bír. A természet iránt érdeklődőket tanösvény várja, mely a Holt- Sebes- Körös mentén kalauzolja végig a látogatókat a Kis- Sárrét növény,- és állatvilágán. A tanösvény érinti a pákász tanyát, ami egy a régi sárrétek világát a folyószabályozásokig jellemző, letűnt ősi mesterségnek állít emléket. A nádfedeles kétosztatú ház feleleveníti a hajdanában lápvidéken élő, halászattal, vadászattal és gyűjtögetéssel foglalatoskodó emberek életének különleges világát.

 

 

        Megtalálható még a területen egy újkőkori ház eredeti méretű rekonstrukciója is, ami az itt végzett feltáró munka eredményeként szemlélteti az őskori élet mindennapjait. A ház a korra jellemző berendezési tárgyakkal és használati eszközökkel került berendezésre.

 

 

A Vésztő- Mágor Történelmi Emlékhely, amely méltán nevezhető Magyarország egyik gyöngyszemének az év hét hónapján keresztül fogadja látogatókat, hogy azok megismerhessék, történelmi és természeti értékeink e különleges szeletét. Reményeink szerint, felkeltettük érdeklődését és hamarosan önt is látogatóink között üdvözölhetjük!

 

Bővebb információ: www.vesztomagor.hu

Írta: Nagy László

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Vissza » Főoldal

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk