50 éves a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

50 éves a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

50 éves a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

 

 

            Az MKVM színes kiállításokkal és programokkal vonzza a látogatókat, különösen most, az évfordulón. Egymást követik az érdekes események, sorozatban mutatkoznak be a legkiválóbb magyar cukrászatok a házban, elhozva legfinomabb készítményeiket és megismertetve a hallgatósággal a vendéglátásban eltöltött éveiket, törekvéseiket. Mindezt Vojtek Éva, a Cukrászmester című folyóirat főszerkesztőjének értő kérdései nyomán.

            Szeptember utolsó hetében jó néhányan nosztalgiázhattunk a szentendrei Nosztalgia kávéház és étterem történetének felelevenítésén. Éliás Tibor 30 éven át emblematikus vezetője volt a háború utáni első maszek vendéglátóhelynek. Számtalan újítás, különlegesség kapcsolódik hozzá: itt volt először nosztalgia cappuccino, ő találta ki a nagysikerű Kék angyal pezsgőkoktélt, a miniatűr színpadot, amelyen a kor kitűnő művészei léptek fel az 1980-as években. Miután művész, maga is fellépett itt és osztatlan sikert aratott. Nevéhez fűződik nagy példaképe, Dobos C. József relikviáinak, fényképeinek, és receptjeinek összegyűjtése, múzeumának megalapítása és megnyitása ott Szentendrén. És a könyv megírása, amelyben tisztelgett az egykori híres cukrászmester előtt, aki 1884-ben például elkészítette az első vajkrémet. Közben Kecskeméten, majd Debrecenben az egykori Simándy-tanítvány az operaszínpadon is helytállt tíz éven át. Most pedig természetgyógyászként működik és elhozta megkóstolni egyik gyógyitalát. A múzeum közönséggel megtelt előadótermében a Marica grófnőből énekelt egy dalt.


 


Aki harmadik lett a Magyarország tortája versenyen

 

            Tóthék cukrászdája nemcsak Dunaföldváron híres. Az alapító Tóth István eredetileg felszolgáló, azután a település Halászcsárdájának üzletvezetője volt, majd döntött a váltásról, és házukban kényszervállalkozóként fagylaltozót nyitott 1983-ban. A család fokozatosan bekapcsolódott a munkába, mind a felesége, mind a két fia végülis a szakma „rabja” lett, igaz, szívesen és értően végzik munkájukat. A mama kilenc főre főz, a papa számol, a fia pedig szárnyal. Sokat segített a kezdetekben Szervánszky László, Soltvadkert neves cukrásza, hogy sikeresek legyenek. „A fagylalt könnyed ujjgyakorlat a cukrászoknak, nem úgy a sütemény” – mondta Tóth István, aki dunaföldvári borlovagrendnek is oszlopos tagja. Fia, Tóth Norbert nem először sikeres a versenyeken. Év fagylaltja címet nyert a Vulkán fagyival, amely 85 nevezett közül szerezte meg az első helyet, és már látványnak is különleges: a csokoládés, kakaós és karamellás fagyin a láva a meggyszósz, azután a Dobos fagyija második lett, majd a vaníliafagylalttal harmadik. Sikeres volt a tokajival és meggyel kombinált finomsága is. Idén pedig 42 torta közül az ő citromos, körtés, bodzás „Aranyos körtetortája” harmadik helyezést ért el a Magyarország 2016-os tortája versenyen. A sikert a minőségi alapanyagok hozzák, mondta.

            A múzeumi bemutatkozás során többféle süteményt és Tóth István tokaji hárslevelűjét is megkóstolhatták a jelenlévők. Mindegyik egyszerre volt szemnek és szájnak öröm.

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna

2016-10-08« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk