Altun Dyar - ujgur vendéglő

Altun Dyar - ujgur vendéglő

Altun Dyar - ujgur vendéglő


Különlegesség a haza éttermi piacon az egyetlen budapesti ujgur vendéglő. Csöppnyi hely, csupán négy viaszos vásznas asztallal a Keleti pályaudvar szomszédságában. A szokásos kínai portál mögött szokatlan élmény vár a nemrég megnyitott étkezőhelyen. Az étlapon csak kínai nyelven tüntették fel a kínálatot, hiszen a vendégkör a Garay utcában és környékén lévő üzlettulajdonosok kiszolgálására létesült. „Futó” vendégeket nem fogad, csak egy nappal korábbi megrendeléseket teljesít.


ALTUN DYAR – ujgur vendéglő


Érdemes megismerkednünk vele, ugyanis a bűbájos hölgy, az ujgur tulajdonos, Mihray Ümer jól beszél magyarul. Szívesen elmondja, hogy Szombathelyen szerzett földrajztanári diplomát, azután több mint egy évtizeden át tanított. Kimerült a szellemi munkában, ezért inkább fizikai munkát végez úgy, mint otthon minden nő. Az ujgurok Kína észak-nyugati tartományában, nagy családokban élnek, és a háztartás, főzés kizárólag a nők feladata. 


ALTUN DYAR – ujgur vendéglő


A meghívott újságíróknak is alig volt fogalmuk erről a tartományról, de Mihray beszélt róla. Az ujgurok Xinjiang (ejtsd: szintyiang) tartományban élnek, amelynek neve új határvidéket jelent Mongólia és Tibet között. Központja Ürümcsi, lakosságának 45%-át teszi ki az ujgur (török népcsoporthoz tartozó) nemzetség, a többi han (kínai), kazah, kirgiz, mongol vagy hui eredetű. Általában muzulmánok, ebből következnek táplálkozásai szokásaik. 1955 óta autonóm terület, még űrrepülőtérrel is rendelkezik. Éghajlata kontinentális, bár akadnak sivatagos részek, továbbá nyolc nagy tavat is magában foglal. A hivatalos nyelv a kínai, de beszélik és tanítják az ujgurt, a kazahot, a kirgizt, a mongolt és az angolt is. A lakosság 95%-a jól érti az üzbég nyelvet és az arab betűket. Kiváló bortermő vidék, a szőlőből elsősorban mazsola lesz.


  ALTUN DYAR – ujgur vendéglő  ALTUN DYAR – ujgur vendéglő


Az Altun Dyar (jelentése: arany hely) étteremben Mihray Ümer a hagyományos ujgur-üzbég ételeket kínálja úgy, ahogyan bármelyik ujgur nő a hazájában tenné. Aki náluk nem tud főzni, nem alkalmas feleségnek. Hihetetlen ügyességgel gyúrják, nyújtják, kézzel tekerik a tojás nélküli tésztát (lahman),


ALTUN DYAR – ujgur vendéglő


majd kifőzik, és zöldséges, csípős bárányraguval, csinosan tálalják (ezt fogyasztottuk mi). A kenyeret is otthon sütik, gyakran dióval, sajttal és tojással töltik meg. Kedvelik a gyümölcsöket és az édességet.


ALTUN DYAR – ujgur vendéglő


Ételeleik nem is hasonlítanak az általunk ismert kínai gyorséttermiekéhez, hiszen itt minden frissen készül. Olcsónak sem mondhatnánk az 1-2 ezer forint közötti árakat. Ásványvizet, üdítőt, kávét nem tartanak, viszont többször is teletöltik a vendég poharát zöld kardamom-teával. Szerintük az étkezések előtt és után nem szabad a gyomrot lehűteni hideg italokkal.


ALTUN DYAR – ujgur vendéglő


Rendkívüli élmény az autentikus kis ujgur étterem!

Írta: Dobi Ildikó

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


2016-09-07« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk