A homoki borok diadala

A homoki borok diadala

A homoki borok diadala

 

Régen az alföldi boroknak nem volt nagy becsülete. Ma már más a helyzet. Az ország legnagyobb borvidékének központjában, Soltvadkerten található a Frittmann borászat, amely évek óta nyeri a legrangosabb díjakat itthon és külföldön egyaránt. Évente 800 ezer palackot szállítanak Angliába, Svájcba, Lengyelországba és még számos országba, valamint természetesen a hazai boltokba is. A napokban Budapesten tartottak kóstolót könnyű, nyári nedűikből.

 Frittmann


Frittmann János olyan élvezettel beszél ma is a borról, mintha most indult volna ez a nagy szerelem, pedig már a szüleik, nagyszüleik is szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoztak. 1987-től új alapokon működött a szőlészeti-borászati vállalkozás, melyet 1998 óta Kft. formában tovább fejlesztettek.  Már 50 hektár saját telepítésű hagyományos, karós és kordon művelésű szőlőültetvény van a család birtokában, továbbá egyes fajtáikhoz a környező gazdáktól válogatnak jó minőségű szőlőt.


Frittmann


A budapesti kóstolón nagy sikert aratott a sokoldalú Ezerjó, a felfutóban lévő Rajnai Rizling, no meg a Kövidinka, amely nemrég támadt fel sanyarú sorsából. Ugyancsak kedvelik sokan az Irsai Olivért, ez ma az egyik legkedveltebb bor, de nem maradhatott ki a rozé sem, ami nem fajta, hanem, mint tudjuk cuvée, és nagyon divatos, főleg a hölgyek körében.

Az én kedvencem a Generosa volt, de úgy láttam, hogy Frittmann Jánosnak is, oly szeretettel beszélt erről az újdonságról,  amely nem márkanév, nem is cuvée, hanem egy új fajta, keresztezés útján született. Rögvest elnyerte az Országos Borverseny második helyezését, amelyben talán szerepe lehetett a kissé szokatélan, bohókás címkének is.


Frittmann


Alföldi borászként elsőként Frittmann János kapta meg az „Év Bortermelője” megtisztelő címet 2007-ben, amely áttörést jelentett a Kunsági borvidék életében. Ebben az évben készült el a felújított borház is, melyben egy borkóstolóterem, barrique-, és ászok pincerész illetve szobák kaptak helyet. 2013-ban egy látványpincével és egy borbolttal bővítették mind ezt, hogy az ide látogatók még jobban megismerjék a borkészítés folyamatait.

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: Frittmann, aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2016-07-14« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk