A jó ízek vidéken születnek

A jó ízek vidéken születnek

A jó ízek vidéken születnek

 

 

Soha nem volt ekkora divat járni a vidéket, és nemcsak azért hogy felidézzük a friss, ropogós gyümölcsök páratlan zamatát, megkóstoljuk a helyben készült sajtokat, a csak ott ismert fogásokat, hanem mert falun lenni jó. Gyereknek, felnőttnek egyaránt.


A jó ízek vidéken születnek


Előbb-utóbb rájövünk, hogy a magyar táj is van olyan szépséges, mint Toszkána vagy Provence. A FATOSZ, a Falusi Turizmus Országos Szövetségének honlapjára gyakran érdemes rákattintani és hosszan böngészni, mert széles a szállás- és programkínálat. A fiatal családok körében egyre népszerűbb felkutatni a rendbe hozott portákat és a gyerekekkel együtt élvezni a szabad levegőt, a csendet, a valódi, helyben készült ételeket.

 A jó ízek vidéken születnek

 

Vidékjárás a gasztroélmények jegyében

A jelenkori magyar gasztronómia ereje az évezredes hagyományok, a legendás magyar vendégszeretet, a kiváló minőségű helyi alapanyagok és a korszerű, egészségtudatos trendek találkozásában rejlik. Ételeink és italaink elkészítésekor kiemelt jelentőséggel bír emellett az a kreativitás és ötletgazdagság is, amelyet világszerte Magyarországhoz, a magyar szellemi és tárgyi örökséghez, találmányokhoz társítanak. A gasztronómiához köthető hungarikumok kiválóan alkalmasak arra, hogy a magyar élelmiszeripar és konyhaművészet jó hírét vigyék a világba. 2016-ban ugyanis a turizmusban is a gasztronómia a főszereplő. Amint az egyik blogger megjegyezte: Magyarország egy termálvízben fürdő gasztronómiai Kánaán.


A jó ízek vidéken születnek 

 

Szemezgessünk hát a legjobb kínálatok között.

 

Dödöllét és langallót készítünk

Ha az Őrség felé vesszük utunkat – ezt a tájat legalább egyszer mindenkinek látni kell! – látogassunk el a Múltidéző Portára, amely az Őrségi Nemzeti Park területén, a legarchaikusabban fennmaradt faluban, Szalafőn, annak is teljesen különálló részén, Papszer-pusztán található. Amennyiben előre bejelentkezünk, megkóstolhatjuk a vargánya- vagy hajdinalevest, és örömmel fedezzük majd fel a tökmagolaj egyedi aromáját. Ne hagyjuk ki a közös dödöllekészítés élményét, mint ahogy azt sem, hogy a sütőkemencénél meglessük - a háziasszonnyal együtt - mikor készül el a papszer-pusztai langalló.

A jó ízek vidéken születnek


Magyarország délkeleti részén, Orosháza és Békéscsaba között, Csorvás határában találjuk az Eszter tanyát, meg a körülötte lévő gyönyörűséges erdőt, nevezetes 81 éves eperfájával. 


A jó ízek vidéken születnek


Mindenki választhat itt kedvére programot, ha télen jövünk, mangalica disznótort, mézeskalács- vagy kalácssütést ajánlanak. A kemencés és szlovák fogások megkóstolása kihagyhatatlan. A kisebbek különösen kedvelik a kézműves foglalkozásokat, a csuhéval, szalmával való alkotó foglalatosságot, a gyöngyfűzést, szövést.


A jó ízek vidéken születnek


Sok városi gyerkőc életében először tapasztalja meg, hogyan is néznek ki a házi állatok, akiket itt nyugodtan meg lehet simogatni, vagy órákig szaladgálni a fából készült játszótéren. Az udvaron bográcsozó hely, flekkensütő, szalonnasütő teheti még hangulatosabbá az estéket.


A jó ízek vidéken születnek 

Tanyacsárda és Rétespajta

Ha profi és igazán magyaros programra kívánjuk vinni külföldi vendégeinket, a Budapesttől 71 km-re elhelyezkedő Öreg Tanyacsárda nyugodtan ajánlható. Már több mint négy évtizede fogadja vendégeit az alföldi kisváros, Lajosmizse szomszédságában. A faházas büféként indult vendéglátóhely mára hazánk egyik leghíresebb éttermévé nőtte ki magát.

Ez is belefér a falusi turizmus fogalmába, pedig itt nem ügyes háziasszonyok és szorgos gazdák várnak minket vidéken, hanem nagy tekintélyű séfek és magas nívójú folklór és lovas attrakciók. Minden hónapban más programokat szerveznek, érdemes tehát rápillantani időnként a honlapjukra.


A jó ízek vidéken születnek 

Hagyományok, ízek, élmények és egy csodálatos természeti környezet a Duna mentén, a Gerecse lábánál – ez a Rétespajta. A hatalmas hajdani pajtaépület szénapadlással, nyolc apartmanházzal, négy különálló kétágyas szobával, rendezvénytermekkel és tágas, biztonságos udvarral várja a vendégeket. Három kemence ontja egyszerre a meleget, pattog a tűz és illatozik a finom, kemencében sült étel.


A jó ízek vidéken születnek

Mindegyik fogadó vagy udvarház kínálata egyedi, érdemes tehát alaposan végigböngészni a több ezer szálláshely és számos régió kínálatát. A falusi turizmus „művelői” ma már többnyire korszerűen felszerelt, modern szobákat kínálnak, teljes komforttal, de sokak körében éppen az a legnépszerűbb szálláshely, amely valóban a régi falusi házak tisztaszobáiban található.


A jó ízek vidéken születnek

 

Cseresznyevirágzástól tökszüretig

Vidékjárás közben megismerkedhetünk a környező városok történelmi nevezetességeivel, kulturális eseményeivel, és vendégei lehetünk az egyre szaporodó gasztronómiai fesztiváloknak.

Akik ott jártak, mindnyájan elragadtatással beszélnek a Virágzástól befőzésig című nagykörűi rendezvénysorozatról, amely áprilistól decemberig tart. A gyönyörűséges nagykörűi cseresznyefák már elvirágoztak – érdemes jövőre időben figyelni erre – de a Noszvaji Szilvanapok, a Velemi Gesztenyeünnep vagy az Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál időpontját már most írjuk be a naptárba.


A jó ízek vidéken születnek 

A gasztrotúrák között is unikum a Tormaút, amelynek saját honlapja is van, akárcsak a Szilvaútnak. A borutak már közkedveltté váltak, főleg a híres bortermelő régiókban. Széles a programválaszték, évszakok, szőlőfajták és borvidékek szerint is.

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


2016-05-23« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk