Alsó-Ausztria: Mostvierteli téli menü
Gasztronómiai élvezetek Mostviertelből. Egy teljes menü receptje Mostviertel hagyományőrző kocsmáiból. Próbálja ki!
Előétel
Marhahús leves májgombóccal
Ezt a receptet a Landgasthof Sengstbratl Wallseeből bocsátotta rendelkezésünkre. (továbbá a Traditionelle Küche Mostviertel / Mostvierteli hagyományos konyha c. szakácskönyvben is megtalálható)
Hozzávalók:
700 g karaj (csonttal és bőrrel)
só, frissen őrölt bors, koriander, köménymag
2 hagyma
2 fokhagyma
némi disznózsír
Elkészítés:
A bőrös karajt kb. 2-3 cm vastag szeletekre vágni és sóval, borssal, korianderrel, köménymaggal fűszerezni. Egy hagymát apróra vágni és a zsírban világosra pirítani. A fokhagymát hozzá adni, megkeverni. A hagymás, fokhagymás keveréket a befűszerezett húsra önteni, és egy pici disznózsírt tenni még hozzá.
A sütőt 180 fokra előmelegíteni, és az elkészített húst kb. 160 fokon egy órát sütni, közben a meleg levével öntözni. Ahhoz hogy a sült hús ne legyen száraz, a sütés végén kb. 15-20 percig a 100 fokos sütőben pihentetni.
Pihenés előtt a húslét leszűrni és sóval, borssal fűszerezni, és dinsztelt hagymával ismét átfőzni. A húst a szósszal szervírozni. Köretként krumplit, káposztasalátát szalonnával vagy gombóccal kínálni.
Ital ajánlatunk a sülthöz:
Vörös Pichl körtemust, Mostvierteli körtemust, alma-körtemust
Desszert
Szilvalekváros bukta
Ezt a receptet a Gasthaus Grüner Baum Wallern- St. Valentinből bocsátotta rendelkezésünkre. (továbbá Traditionelle Küche Mostviertel / Mostvierteli hagyományos konyha c. szakácskönyvben is megtalálható)
Hozzávalók:
400 g liszt
15 gr élesztő
1 tojás, 1 tojás sárgája
40 gr cukor
50 gr vaj
1/4l tej
só
szilvalekvár a töltelékhez
Elkészítés:
Az élesztőt kézzel kisebb darabokra tördelni, és tejben felengedni. Egy tálban a liszttel, a tojással és a tojás sárgájával, a cukorral, vajjal, pici sóval és a szükséges tejjel a tésztát elkészíteni, és egy fakanállal addig keverni, míg hólyagos nem lesz. Aztán meleg helyen kb. 30 percig pihentetni.
Ezután a tésztát ujjnyi vastagra kinyújtani és kerek lapokat kiszúrni belőle. Minden lapocska közepébe 1 teáskanál lekvárt tenni. A tészta széleket lenyomkodni, és kis gombócokat formázva belőle sütőtálba, vagy tepsibe egymás mellé tenni.
A buktákat (buchtlikat) sütőben 190 fokon 30 percig sütni.
Ital ajánlatunk a buktához
Szilvapálinka
Próbálja ki Ön is a fenti recepteket! A főzéshez jó szórakozást, az étel elfogyasztásához pedig jó étvágyat kívánunk!
További körtemust fajtákról itt informálódhat
Mostviertelről itt tudhat meg többet
Fotók: TVB Moststraße / www.weinfranz.at