Alsó-Ausztria: Sült disznótarja burgonya gombóccal
Sült disznótarja burgonya gombóccal és meleg káposztasalátával
Hozzávalók 4 személyre:
1 tarja (kb. 1,5 kg)
5 evőkanál disznózsír
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál köménymag
1 rozmaringág
3/4 l leveslé
1 evőkanál liszt
só
Hozzávalók a burgonya gombóchoz:
1 kg lisztes burgonya, nyersen
2 evőkanál búzagríz
220 g liszt
1 tojássárgája
só
Hozzávalók a káposztasalátához:
1 fej fehérkáposzta
1/16 l víz
1/8 l fehérbor
2 evőkanál erős ecet (pl. borecet)
1 hagyma
1 teáskanál köménymag
1 evőkanál kristálycukor
8 szelet angol szalonna (füstölt húsos szalonna)
só
Elkészítés módja:
A sütőt 220 fokra kell felmelegíteni. A húst a szétnyomott fokhagymával, köménnyel és sóval jól bedörgölni. A zsírt és a húst egy lábasba tenni, és a sütőben 45 percig 220 fokon elősütni. Utána a rozmaringágat hozzáadni, és 1 - 1,5 óráig 170 fokon készre sütni. Eközben a leves levével folyton fel kell önteni.
A burgonyát puhára kell főzni, meghámozni és a krumpliprésen átnyomni. A masszát búzagrízzel, liszttel, tojássárgájával és sóval tésztává gyúrni. A masszából gombócokat formálni, és kb. 15 percig közepesen forró vízben megfőzni.
A fehérkáposzta fejet le kell gyalulni. Vizet, ecetet, bort, a finomra vagdalt hagymát, a köménymagot, a sót a cukorral fel kell forralni. A káposztát hozzáadni, megfőzni. Az angol szalonnát apró, vékony csíkokra kell vágni, és egy picit átsütni. A szalonnát a kisült zsírjával együtt a káposztasalátára kell ráönteni.
Ezt az eredeti Alsó-ausztriai disznósült receptet partnerünktől, a www.landfuergeniesser.at -től kaptuk.
Ekképp elkészítve kóstolhatják meg ezt az Alsó-ausztriai ínyencséget számos helyi www.wirtshauskultur.at vendéglőkben, majd otthon, baráti társaságnak szintén el lehet készíteni, és közben be lehet számolni az ausztriai élményekről. Ha viszont még nem járt Alsó-Ausztriában, akkor talán ez a finomság "kedvet csinál" Önnek egy ausztriai látogatásra.
Jó étvágyat kíván a fínom húsételhez a www.aktivpihenes.hu - Web Magazin stábja!
Foto: Land für Genießer