Az első Olasz Gasztronómiai Világhét Magyarországon
Több mint 100 ország, köztük Magyarország részvételével, november 21. és 27. között kerül megrendezésre az,,Első olasz GasztronómiaiVilághét", melynek célja az olasz borászati és gasztronómiai kiválóságok és minőségi élelmiszerek bemutatása és népszerűsítése. Ezen a héten az olasz Nagykövetség, az oIasz Külkereskedelmi Intézet, az olasz Kultúrintézet, a Magyarországi olasz Kereskedelmi Kamara és az olasz Gasztronómiai Akadémia, valamint neves éttermek közreműködésével rendezvények és színes programok keretében ismerhetjük meg az olasz konyhát.
November 21. és 27. között első alkalommal kerül megrendezésre a "olasz Gasztronómiai Világhét", a külföldön jelenlévő olasz intézmények (nagykövetségek, konzulátusok, olasz kultúrintézetek, az olasz Külkereskedelmi lntézet irodái, az olasz kereskedelmi kamarák és az olasz Gasztronómiai Akadémia), valamint séfek és minőségi olasz éttermek, táplálkozástudományi oktatók és szakértők részvételével a legjobb borászati és gasztronómiai olasz hagyományok és minőségi élelmiszerek bemutatását célul kitűző világszintű esemény. Kiemelt figyelmet kapnak a 2O15-ös Milánói Expót ihlető és a ,,Milánói Chartában" rögzített témák: minőség, fenntarthatóság, kultúra, élelmiszerbiztonság, élelemhez való jog, nevelés, identitás, vidék és biodiverzitás.
Egy olyan összetett, a köz- és a magánszektor, a sport világa és kulturális egyesületek, a téma szakértői és szakemberei bevonásával megvalósuló kezdeményezésről van szó, amelynek célja, hogy több mint 1.300, a gasztronómiát, mint az olasz identitás lényegi elemét és az "olaszország" márka megkülönböztető jegyét bemutató rendezvényen keresztül 105 ország nyilvánosságát tegye fogékonnyá e témák iránt. A Gasztronómia Hete a jövőben minden évben megrendezésre kerül.
A kezdeményezést Magyarországon is gazdag program kíséri, tekintettel az olasz konyha és élelmiszeripari termékek kiemelt népszerűségérea magya r közönség körében.
A programsorozat keretében tematikus film- és dokumentumfilmvetítések; gasztronómiai könyvbemutató; a kezdeményezéshez csatlakozó éttermekben olasz gasztronómiai estek; az ágazat neves szakértőinek tematikus előadásai; az olasz cégek és helyi szereplők szakmai találkozóival, kerekasztal-beszélgetésekkel és főzőshow-val megvalósuló kereskedelmí jellegű esemény; az olasz konyha és a mediterrán diéta témájú előadásokkal kísért magyar iskolák főzőversenye kerül megrendezésre. Az események részletes programja a következő linken
http://www.ambbudapest.esteri.it/ambasciata_budapest/hu/
illetve a rendezőként közreműködő olasz állami és magánintézmények honlapjain érhető el. Tel.: +36 1 4606213
Írta: Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara
Fotó: aktivpihenes,hu / Okolicsányi Zoltán