Az olasz konyha egészséges, és mindig tartogat meglepetéseket
Kóstolt már sütőtököt, karfiollal és édesgyökérrel, ecetes pácban? Vagy chiantiban főtt marhahússal töltött tortellinit, citromfüves tejszín reduktummal, kapribogyó porral megszórva? Netán kelkáposztás sertést, kaffir lime levéllel, polentával, friss kukoricával és mogyoróval?
Nemcsak pizza és pasta
Igen, ezek is olasz ételek, csak éppen a „csizma” különböző régióiból, Dél-, Közép- és Észak-Itáliából, és persze egy Michelin-csillagos séf által „megemelve”.
Az utóbbi hónapok legizgalmasabb gasztronómiai eseménysorozata zajlik Budapesten. Bár az olasz konyha nem szorul népszerűsítésre, hiszen a világon sok tízezer étterem vallja magát olasznak, de mindig okoz meglepetést, különösen, ha megismerhetjük a legkiválóbb mai séfek alkotásait és a vidéki egyszerű olasz ízeket.
Michelin-csillagos olasz séf, neves olasz szakértők és közéleti személyiségek, valamint az itáliai élelmiszergyártó cégek részvételével tartott szakmai rendezvénysorozatot a budapesti Olasz Külkereskedelmi Intézet, az Olasz Kulturális Intézetben.
Hírességek, akik otthon vannak a konyhában
Kerekasztal beszélgetés, főzőshow, borkóstoló, díszvacsora és szakmai találkozó egyaránt szerepeltek a november 21 és 27 között több mint 100 ország részvételével zajló Első Olasz Gasztronómiai Világhéten.
A kezdeményezést Magyarországon is gazdag program kíséri. November 24-én az Olasz konyha: ízletes és egészséges! elnevezésű, sokszálú rendezvényre került sor.
Az eseményen Luigi Cremona híres gasztronómiai kritikus és újságíró, valamint további szakértők értekeztek az olasz konyha sikeréről, az új, egészséges táplálkozási módokról és az étkezési hagyományokról. A szakma legjobbjai, így Gianni Annoni (Trattoria Pomo D’Oro), Fausto Di Vora (Ristorante Fausto’s), Graziano Cattaneo (Ristorante Krizia), vaamint Benedek Tibor, olimpikon - a magyar vízilabda válogatott szövetségi kapitánya, aki 13 évig élt Olaszországban - is megosztották személyes tapasztalataikat az olasz kulináriáról.
A főzőshow-t Marco Stabile Michelin-csillagos olasz séf vezette, aki jellemző olasz fogások elkészítését mutatta be, amelyekből a meghívottak is kóstolót kaptak.
Az alapanyagon sok múlik
A rendezvény zárásaként az Olaszország különböző részeiről érkező, tészta, rizs, bor, kávé, édességek és más tipikus termékeket kínáló 12 olasz élelmiszergyártó cég képviselői szakmai találkozókon vehettek részt az érdeklődő magyar importőrökkel és forgalmazókkal, az esetleges jövőbeni kereskedelmi kapcsolatok megalapozása reményében. Az Olaszország és Magyarország közötti kereskedelmi kapcsolatok a legfrissebb adatok szerint még tovább erősödtek: 2015-ben Olaszország, hazánk hatodik legfontosabb kereskedelmi partnere az élelmiszeripari szektorban, 288 eurónyi értékben exportált élelmiszeripari termékeket, amely 10%-os növekedést jelent az előző évhez képest.
Írta: Dr. Elek Lenke
Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán