Békebeli hangulat

Békebeli hangulat

Békebeli hangulat

 

 

Az ember néha jól teszi, ha kicsit kényezteti magát, különösen alkalmas erre egy elegáns környezetben kecses, hosszú üvegpohárból elfogyasztott boldogsághormonokkal teli forró, vagy nyáridőben jeges csokoládé, aminek töménysége meghaladja a 70%-os kakaóbab tartalmat. Olykor elcsábulok, s meg sem állok egészen a ceglédi Vörösmarty téren lévő Békebeli Cukrászatig, ahol még érezni a múlt század eleji cukrászdák hangulatát és a modern mellett a régi korok édes ízeit is, ami már csak az igényes kisüzemekben lelhető fel.

Kora délelőtt néhány a városon átutazóban lévő reggeliző vendéggel futok össze, akik a napsütötte, virágos teraszon eszegetik az eredeti múlt századi recept alapján helyben készült, maggal megszórt friss croassant. A finom hazai szalámikkal, vagy serranoi sonkával gazdagított mini szendvicsek péksüteményi szintén a cukrászatban sültek, teljes kiőrlésű lisztből. A csészékből pedig a fölséges kávéillat árad.



Az üzlet szakmai vezetőjét, Lajos Maryt először a kávéjuk eredetéről faggatom.

-A földkerekség egyik leghíresebbjét az lly kávét Olaszországból kapjuk. S arról tudni kell, hogy az illat és aromamegőrzés világszabadalmát magyar ember, a XIX. század végén, Temesváron született Illy Ferenc találta fel. Aki üzemét a hajókikötővel rendelkező Triesztben alapította meg, s az ma is működik. Érdekessége a dolognak, hogy ott leng a gyáron a magyar zászló is, s az olasz látogatók gyakran szóvá teszik, hogy fordítva áll az olasz trikolor. A szabadalom lényege, hogy egy kávéterületről külön gyűjtik az egyforma kávészemeket, amelyeket mindig azonos pörkölő mesterrel pörköltetik meg. A Brazíliából, Costa Ricából és Etiópiából származó háromféle kávéból előállított őrleményt pedig azonnal légmentesen dobozokba, illetve manapság kávékapszulákba zárják. S azok a felnyitás után is megőrzik a friss zamatot és illatot. Az első osztályú finom „feketeleves” készítésének másik záloga, hogy a világ legjobbnak tartott kávéfőző-gépén a La Cimbali márkájún készítik a közkedvelt italt.

- Melyek az új süteményeik és kikből áll a vevőkörük?

- Sokan keresik a szívbarát gránátalmás, valamint mézes joghurttal töltött, továbbá az immunrendszert erősítő homoktövis alapanyagú tortáinkat. Különleges ízharmóniát biztosít és egész nyáron kapható eper, málna és sárgabarack is. Abszolút újdonság a Karibi álom, amiben található banán, lime, ananász és mascarpone krémsajt. A most folyó labdarúgó világbajnoksághoz kötődő alkalmi tortácska a rendező ország Brazília nemzeti színeit idézi, amelynek meghatározó íze a vanília, a bodza és a málna, s annak tetején egy csokiból készült focilabda ékeskedik. De megálmodtunk egy csokoládés-epres finomságot is Rubiko 40 elnevezéssel a Rubik kocka feltalálásának negyvenedik évfordulójára, amelynek alapja kiváló, Dél-Amerikából való csokoládé. Az alkalminak tervezett finomság szerencsére úgy kinőtte magát, hogy hál’ Istennek közkedvelt napi sütivé vált. Kapható továbbá az erdei gyümölcsökből előállított olasz csoda a Panna-Comte elnevezésű tejdesszert. 

A vásárlóink többsége tudja, hogy hozzánk betérve bármikor választhatnak a kész hagyományos és a könnyed gyümölcsös torták között. Mostanság a legtöbben a „cash and carry” elvét követik, ami nem más, mint a „fizess és vidd” szlogen. Azonban akadnak még régi vágású emberek is, akik szeretik előre megbeszélni az ünnepi asztalra kerülő desszert fajtáját és küllemét. Természetesen készítünk különféle édességeket, meg sós süteményeket partikra és lakodalmakra egyaránt. A szomszédos játszótérre kora tavasztól késő őszig sokan járnak ki gyermekeikkel, s akik nem akarnak beülni a cukrászdába, de édességre vágynak, azok számára aranyszínű mini tálcán, átlátszó dobozban adjuk a kiválasztott süteményt, s a pakk tetejére könnyen levehető kiskanalat ragasztunk.



- Mekkora a fagylaltkínálatuk s melyek a legkeresettebb különlegességek?

A mindig kapható hagyományos csoki, vanília és citrom mellett a forgalmas hétvégi meleg napokon akár negyvennégyféle fagyi közül is lehet választani, amelyek természetesen mind kézműves eljárással, főzve és nem porból készülnek minőségi alapanyagokból. Kelendő a Rákóczi túrós, a kapros túrós, valamint a birsalmás mák ízesítésű. Gyártunk diabetikus, illetve tejmentes fagylaltot is az ezekre érzékenyek számára.

Írta/Fotók: Kőhalmi Dezső

2014-07-09« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk