Bodrogkeresztúri tűzdelt ponty
Gincsai Tamás és a Bodrogkeresztúri tűzdelt ponty
A Vylyan Pincészetnél kivétel nélkül mindenki szereti a hasát, sőt még főzni is tud. :) Íme, Gincsai Tamás borász receptje.
Gincsai Tamás: "A receptnek két titka van. Az egyik, hogy én fogjam ki a hozzávaló halat, a másik, hogy jó testes fehér borral találkozzon."
Bodrogkeresztúri tűzdelt ponty recept
Hozzávalók 4 személyre: 1 db 1,5 kg-os ponty, 2 kg burgonya, 4 közepes fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt szalonna, só, fekete bors, kakukkfű, majoránna, 3 dl Vylyan Chardonnay, napraforgó olaj.
Elkészítés:
A pontyot megtisztítjuk, a fejét és a farkát eltávolítjuk, majd a hátán, ujjnyi vastagon bevágjuk. Összekeverjük a sót, borsot, kakukkfüvet, majoránnát és az így kapott fűszer sóval bedörzsöljük mindenhol, s fél órát állni hagyjuk.
Közben a burgonyát vastag hasábokra vágjuk, egy tepsibe tesszük, megszórjuk sóval és borssal, meglocsoljuk olajjal és 180 °C fokon félig megsütjük. A hagymát felkarikázzuk, és a burgonyára tesszük, majd az egész haltörzset ráfektetjük és a bevágásokba vékonyra vágott, kakastaréjra alakított füstölt szalonna csíkokat teszünk.
Egy órán keresztül sütjük, közben háromszor meglocsoljuk a halat Vylyan Chardonnay-val.
Köszönjük a Vylyan Pincészet hozzájárulását a recept közléséhez.
Jó étvágyat!
Fotók, szöveg: Vylyan Pincészet, Gincsai Tamás