Budapest: Adventi gyümölcskenyér

Budapest: Adventi gyümölcskenyér

Budapest: Adventi gyümölcskenyér

A gyümölcskenyeret mindenki szereti, nem bonyolult az elkészítése, és sokáig eláll.  Néhány különleges hozzávalóval igazi adventi süteményt varázsolhatunk belőle.

Hozzávalók

A tésztához:

30 dkg liszt
15 dkg cukor
csipetnyi só
20 dkg margarin, vagy vaj
10 dkg felaprított mandula, vagy dió
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi reszelt szerecsendió
2 evőkanál rum, vagy rumaroma
2 tojás külön választva a sárgájától
1/2 cs sütőpor
25 dkg darabolt aszalt gyümölcs (lehet szilva, datolya, barack, mazsola, szőlő, áfonya, füge, stb.)
1 kiskanál mézessütemény-fűszerkeverék
1 kiskanál reszelt, vagy kandírozott citromhéj
1 kiskanál reszelt, vagy kandírozott narancshéj
10dkg keserű csokoládé

Máz, díszítés:

kandírozott gyümölcs
porcukor
tortabevonó
vagy cukormáz ízlés szerint

Elkészítés:

Összekeverjük a lisztet a sütőporral, fűszerekkel, a többi felsorolt hozzávalóval - a tojásnak csak a sárgájával - és az aszalt gyümölcsökkel. Végül lazán a tésztába keverjük a habbá vert tojásfehérjéket.

A tésztát kikent, lisztezett dobozformában, előmelegített sütőben, közepes lángnál kb. 50-60 percig sütjük. Ha már szépen megsült, pár percig a formában hűtjük, majd kiborítva teljesen kihűtjük.

Díszítés:

A gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal bekenjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.

Tortabevonót gőz felett megolvasztunk, és a gyümölcskenyérre kenjük.

Cukormázat készítünk, és azzal vonjuk be a süteményt.


2013-12-03« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk