Curry House Indiai étterem

Curry House Indiai étterem

Curry House Indiai étterem

 

            Budapesten immár harminc indiai étterem működik, igaz, ezek közül húsz úgynevezett fastfood, vagyis utcán át értékesít, de tíz vendéglátóhely mindent megtesz azért, hogy népszerűsítse az indiai konyhát, vagy annak bizonyos tájegységben érvényes receptjeit. Jellegzetes belső berendezésük, színeik, természetesen szakácsaik, és persze ételeik napjainkra már nemcsak a nosztalgiázó angoloknak, hanem a világkonyhára nyitottaknak is vonzerőnek számítanak.

Kétéves a budapesti Horánszky utcai Curry House étterem, amely „születésnapja” alkalmából újságírókat hívott meg, hogy megismerjék a ház jelenlegi és jövőbeli kínálatát, terveiket, és természetesen azokat az ízeket, illatokat és fogásokat, amelyekkel meg kívánják nyerni a vendégeket, hogy ismét és ismét visszatérjenek. Az eseményen részt vett Nyerges Ambrus, a Bangladesi Népi Köztársaság főkonzulja, valamint Dhiman Kumar Bhattacharya, a budapesti Indiai Követség első titkára. A tulajdonos, a kelet-indiai bangladesi származású Zulkarnain Saer Khan elmondta, két éve kezdtek autentikus indiai ételeket felszolgálni, és miután a gasztronómia és a kultúra szoros kapcsolatban áll, szeretné, ha a mai kor Indiáját, annak érdekességeit is megismerné a hozzá érkező vendég. Az indiai ételek húsból, halból és friss zöldségből készülnek, ám számtalan módon, hogy megőrizzék frissességüket és tápanyagaikat. Egészségesek ezek a fogások, keveset, vagy egyáltalán nem tartalmaznak tartósítószereket, így azok számára is élvezhetők, akik vigyáznak vonalaikra. A curry a legjellemzőbb az indiai fűszerek közül, éppen ezért választotta étterme névadójának a tulajdonos. Az angolok, akik a legnagyobb rajongói – hosszú indiai jelenlétükre emlékezve – minden év októberében Curry hetet szerveznek; a gasztronómia mellett kulturális eseménysorozattal megtűzdelve. Ennek nyomán Zulkarnain úr az ételek mellett például Bollywoodra, az indiai filmgyártás központjára is fel kívánja hívni a figyelmet; ennek kezdete volt a Rákóczi téri csarnokba meghirdetett villámcsődület, amelyen a filmek táncait mutatták be együtt. További „flashmobok” is várhatóak a jövőben, több helyen. A tulajdonos tervezi, hogy a következő Curry House-t Budán nyitja meg. Emellett 2016-ban 70 férőhelyes teraszt létesít a jelenlegi étterem előtt.

            Az étteremben négy szakács dolgozik, a 30 éves séf Deepak Negi Kumar úgy készít új kreációkat, hogy közben hűséges marad a hagyományos technikákhoz. Nem specifikusan egy régió ételeit készíti, hanem India legfinomabb fogásait kínálja Mumbai-tól Kalkuttáig, Pradesh-től Dél-Indiáig. Találkozhatunk a sokfajta lencséből készült fogásokkal, a finom Kobra sörrel, a fokhagymás naan-nal, a vegyes zöldség pakorával, a tamarind és mentaszósszal, a Basmati rizzsel, a vajas csirkével, hogy csak néhányat említsünk.

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna

2015-11-28« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk