Dr. Benda Judit: Egyszerűen finom

Dr. Benda Judit: Egyszerűen finom

Dr. Benda Judit: Egyszerűen finom

 

 

            Dr. Benda Judit táplálkozástudományi szakember, egészség-tanácsadó, gyógyszerész, újságíró, könyvkiadó és négygyermekes anyuka jelentette meg ezt az érdekes könyvet, amely csak részben szakácskönyv, sokkal inkább életvezetési tanácsadás az egészségesebb táplálkozásunk érdekében. Végigolvasva az első részt, leszögezhetjük, nincs könnyű dolgunk, ha enni akarunk.


Dr. Benda Judit: Egyszerűen finom 

            Kapkodjuk a fejünket, ha példákkal alátámasztva látjuk, hogy a cukor felpörgeti a gyerekeket, függőséget okoz, ha nem fogyasztjuk, intenzívebb az érzékelésünk. A méz az alternatíva, amivel a cukor felcserélhető a süteményben. A tudatos méhész „legeltetésétől” függ, hogy biomézet termelnek-e a méhek. A margarin tartalmaz színezékeket, tartósítószereket, antioxidánsokat, emulgeálószereket. Fontos az egészségünk érdekében a hidegen sajtolt olaj, napraforgó, olíva, tökmag,


Dr. Benda Judit: Egyszerűen finom


valamint a vaj, természetes, finomítatlan formájában. Tudnunk kell, hogy az érelmeszesedés és a szívinfarktus táplálkozásunk okozta civilizációs betegség. Leszögezi a szerző, hogy a koleszterin nélkülözhetetlen; nincs jó és rossz koleszterin. Úgy tűnik, vásárlás előtt érdemes „kiolvasni” a megvenni kívánt árut, hogy lássuk, milyen adalékanyagokat, mesterségesen előállított vegyületeket tartalmaz, ezek erősíthetik egymás káros hatását.

            Rávilágít a nyers ételek szerepére, amelyeket a főttekkel együtt fogyasztunk. Egyharmad nyers kosztra van szüksége az egészségesnek naponta,


Dr. Benda Judit: Egyszerűen finom

Dr. Benda Judit: Egyszerűen finom


a betegnek több kell, mert hatásosan helyre tudja állítani a szervezetet. Veszélyesek a permetezőszerek. Viszont a bioélelmiszerek jó hatásúak a termékenységre. Figyeljük a bioboltokat, az ökopiacokat és a közvetlen értékesítést ezen a téren. A könyvben szóba kerül a tejtermékek szerepe, a só, a víz helye az étkezési kultúránkban. A szervezet tudja, mennyi vízre van szüksége naponta.

            Mindezek után a szerző arról is informál, hogyan etessük meg családunkkal az egészséges főztünket. A fokozatosság szerepét említi, hogy ne nagyon térjen el az eddig megszokottól az ételünk, csak kis lépésekben haladjunk – ez a siker titka. Finomított liszt helyett teljes kiőrlésűt, cukor helyett mézet,


Dr. Benda Judit: Egyszerűen finom


finomított olaj és margarin helyett vajat és hidegen sajtolt olajat használjunk. És semmit se erőltessünk.

            Nem hiányoznak a háztartásvezetési tanácsok a bevásárláshoz, a gyümölcslékészítéshez, a teflon edények és a mikrohullámú sütő használatához. Ártalmatlanabbak az acél, az öntöttvas és a zománcozott edények. A könyv közli a Kollath táblázatot, amelyet a német orvos és táplálkozástudós állított össze a javasolt, fogyasztható és a kevésbé ajánlott élelmiszerekről.

            Dr. Benda Judit leszögezi, a teljes értékű konyha nem húsmentes, a szakácskönyv azonban ilyen recepteket nem tartalmaz, vélve, hogy hússal a legtöbben tudnak főzni, anélkül viszont nem. A fotókkal illusztrált receptek a hagyományos magyar konyha ételeinek alapján, kicsit átalakítva segítenek kásák, kenyerek,


Dr. Benda Judit: Egyszerűen finom

Dr. Benda Judit: Egyszerűen finom


kalácsok, kenhető krémek, idény szerinti saláták, levesek, levesbetétek, főzelékek, tészták, édességek elkészítésében. A kerti bográcsozáshoz és a cukor nélküli befőzéshez is ötleteket adnak. Ízekben gazdag, változatos és egészséges finomságok készülhetnek. További érdekesség, hogy a könyvet újrahasznosított papírra nyomtatták a környezetvédelem jegyében.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán           

2017-01-19« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk