Fedezze fel Svájc kulináris kínálatát

Fedezze fel Svájc kulináris kínálatát

Fedezze fel Svájc kulináris kínálatát


A gasztronómia a kultúra része és az élet élvezetének művészete. Hol is nyílna ennek gyakorlására jobb alkalom, mint Svájcban, ahol csodálatos vidékeken és érintetlen természeti környezetben kulináris élvezetek sokasága várja a vendégeket. Mindennek részét képezi a hagyományos svájci konyha is, amelynek réges-régi receptjeit a családok ugyanúgy őrzik, mint az ementáli sajt lyukainak titkát. Itt az ideje tehát, hogy Ön is felfedezze a gourmet-k paradicsomát, Svájcot!

 

Engadin Scuol Samnaun
„Buntats“ – a Dreiländereck finomságai
Három kultúra és három völgyvidék: az Engadin Scuol-Samnaun-Val Müstair hármashatár vidéke korlátlan lehetőségeket kínál a helyi konyha házias vagy gourmet-éttermekben történő megismerésére. A főétkezések között mindenképp érdemes megkóstolni a szélben szárított marhasonkából (bündnerfleisch), füstölt szalámiból (salsiz) és alpesi sajtokból álló Bündeni-ínyenctálat. Aki pedig édes finomságra vágyik, annak a szárított körtéből készülő bejgliszerű süteményt, a birnbrotot vagy a híres diótortát ajánljuk. És ami még nagyszerűbb: ezek a specialitások egy külön program keretében is megismerhetők, megkóstolhatók és részben önállóan el is készíthetők, így minden ínyencből válhat rövid időre pék, szakács vagy akár sajt- és húsérlelő mester is.

További információk: www.engadin.com


Chur
Az ínyencségek városa
Chur autómentes belvárosának látványosságai egyedi hangulatot teremtenek a kulináris élmények mellé. A történelmi városnézés tökéletes alkalmat nyújt a gasztronómiai élvezetekhez is. Április és október között az óváros a szombatonként megrendezésre kerülő heti vásár idejére nagyszabású piactérré változik. Az alpesi városok jellegzetes termékei (sajt, füstölt szalámi (salsiz), jégkrém, torta, csokoládé, cseresznyelikőr (röteli)), amelyek nagyszerű szuvenírötletek is egyben, megvásárolhatók Chur több üzletében is. Aki a várost és környékét egyedi módon szeretné felfedezni, annak a lépésről lépésre különleges élvezeteket kínáló kulináris túrák kipróbálást ajánljuk. A számos étteremmel és nagy gasztronómia választékkal rendelkező Chur nagyszerű időtöltést tartogat ínyenc vendégeinek akár csak rövid időre vagy egy hétvégére is. Graubünden kanton közkedvelt finomságai közé tartoznak a burgonyából készült maluns, a magnoldlevélbe tekert capuns, valamint a galuskaszerű pizokel, amelyek több helyen is megkóstolhatók.

További információk: http://www.churtourismus.ch/alpenstadt/gastronomie/kulinarische-angebote.html

 

Interlaken térsége
Eiger, Mönch és fondüzés
A svájciak nemzeti eledele, a fondü sokkal több módon elkészíthető, mint gondolnánk. És bizony téved, aki azt gondolja, a fondü csak a sajtimádóknak való. Interlaken térségében minden ízvilágnak megfelelő fondüt kóstolhatunk: a gourmet-éttermek ugyanis fantáziadús és egyedi ínyencséget varázsolnak a helyi specialitásból. A fondü minden alkalomhoz és minden társasághoz illik, ráadásul fogyasztható a tóparton eltöltött, lustálkodós nap végén, egy őrült szánkóverseny vagy romantikus hótalpas túra után, kettesben vagy társaságban, a csillagos ég alatt, a kényelmes apartmanban, vagy akár a Brienzi- vagy a Thuni-tó felett, sőt még út közben, egy elektromos tuktukon is.

További információk: www.interlaken.ch/fondue

 

Svájc
Vonattal a svájci kekszvidéken
Idén nyár óta vonatos körutazásra van lehetőség Luzern, Interlaken és Bern között. A „Kambly Rundreise“ útvonalára jegyet váltók Bernből, Svájc fővárosából indulva, Interlakenen és Luzernen át térhetnek vissza a körutazás kiindulópontjára. A jegyek tíz napig érvényesek, így különösen ajánljuk azoknak, akik a három várost és környéküket egyszerre szeretnék megismerni. Az utazás során a sötétkék tavak, dús legelők és idilli hangulatú parasztgazdaságok látványában gyönyörködhetünk, Emmentalban pedig lehetőségünk nyílik betekintést nyerni a helyi cukrászmesterek tudományába: megismerhetjük a Kambly kekszek több mint 100 éves történetét, a Kambly Caféban pedig kedvünkre válogathatunk és fogyaszthatunk a finomabbnál finomabb kekszek és sütemények közül.

További információk: http://www.kambly.com/de/891/Kambly-Rundreise.htm

 

Kelet-Svájc
Borfesztiválok a kékburgundi borvidéken
Szeptember és október között a kékburgundit termő kelet-svájci borvidéken egymást követik a borfesztiválok. A borvidék mind a 20 faluja saját mottó alatt ünnepli a szüretet. Különleges őszi hangulat uralkodik október két első hétvégéjén (idén október 5-én és 12-én) Hallauban, ahol ilyenkor a virágokkal feldíszített faluban nagy felvonulásokat tartanak, a rusztikus pincék hangulatos borozókká alakulnak, a bognárok mustráltatják remekeiket, és a kocsik elé befogott lovak patájának kopogása hallatszik végig a kis utcákon.

További információk: www.herbstsonntage.ch


 

 Tessini ínyenctúrák egy kis Itáliával fűszerezve

Rizottó, polenta, sajt, felvágottak és merlotTessinben könnyen ínyenccé válik az ember! Svájc legnaposabb vidéke különösen vonzóvá válik ősszel. A szüreti mulatságok során vagy a jellegzetes kerthelyiségekben (grottók) mindenki megtalálhatja a fogára való ínyencségeket.

„Gyönyörű, és az Alpoktól a mediterrán hangulatig mindent felölel” – így áradozott a Nobel-díjas író, Hermann Hesse választott hazájáról, Tessinről. És igaza is van. Nem sok olyan változatos vidék létezik, mint Svájc legdélebbi kantonja, amelynek atmoszféráját meghatározza Olaszország közelsége is. A pálmafák és a gleccserek, a hegyek és a tavak, az öreg templomok és a modern építészet, valamint a csendes völgyek és a pulzáló városok itt harmonikus egységet alkotnak.

Amilyen változatos a vidék, olyan gazdag a gasztronómiai kínálat is. A „multikulináris” hatásoknak köszönhetően, amelyek a milánói hercegek korszaka óta alakították a „szegények konyháját”, a tessini konyha a gesztenyelisztből készült szegényes ételektől indulva sokoldalú, sok esetben csillagokkal díjazott gasztronómiává nőtte ki magát. A jellegzetes erdei grottók, a nagy hagyományokat ápoló falusi osteriák és a stílusos tóparti ristoranték mind-mind számos felfedeznivalót tartogatnak vendégeik számára. Tessin Svájc legtöbb étteremmel büszkélkedő kantonja, és az itt található több mint 2400 vendéglő és étterem választéka bizony nem teszi egyszerűvé a vendégek számára a választást…

Gasztronómiai túrákra hívogat ősszel számos falusi ünnepség is, amelyeken a helyiek által készített ínyencségeket van lehetőség megkóstolni. Míg a Mendrisióban 2014. szeptember 26. és 28. között megrendezésre kerülő Sagra dell’uva során a szőlőé és a boré a főszerep, addig a luganói őszi fesztivál során 2014. október 3. és 5. között a vendégek polentát, rizottót, mortadellát és sajtot kóstolgathatnak. A Lago Maggiore partján elterülő Asconában pedig a Sagra della Castagna fesztiválon 2014. október 4. és 5. között minden a gesztenye körül forog. A szúrós héjú gyümölcsből sok finomságot készítenek: süteményt, lisztet, tésztát, lekvárt, mézet és még sört is.

Ilyen és hasonló specialitásokat, bort, felvágottakat és sajtokat szolgálnak fel az erdei grottókban is. Ezekbe a kisebb, gyakran félig-meddig a hegybe vájt erdei söntésekbe Hesse is szívesen betért erdei túrázásai során. Így írta le hangulatukat: „Kőből készült, fedetlen asztal a kőből készült pad mellett a babérmeggy vagy örökzöld puszpáng alatt, vörösborral teli korsó és agyagedény a gesztenyefa árnyékában, mellette kenyér és kecskesajt – nem volt ez másként Horatius idejében sem.”

További információk: www.ticino.ch


 

Schwyz, az alpesi sajtok és a cseresznye hazája

Az autentikus hangulatú Schwyz kanton a Vierwaldstätti-tó és az Elő-Alpok között terül el. Az itteni táj képét a cseresznyefák és alpesi legelők látványa határozza meg, a térség jellegzetes termékei pedig az alpesi sajt és a cseresznye.

Fűszeres, pikáns, erőteljes vagy lágy ízű. A Schwyz kanton-beli alpesi sajtok mind különbözők, mert minden sajtkészítő a saját módján készíti házi sajtjait. A nyári legeltetés idején a muotathali havasi pásztorok az Alpok őshonos bödmereni lucerdőjét körülvevő legelőkre vagy a – nyáron túraparadicsomként működő, ám télen Svájc leghidegebb pontjának számító – Glattalpra terelik ki az állatokat. Van, aki maga készíti a sajtot, és van, aki a tejet beszállítja a Pragel alpesi sajtüzembe, amely miután egy turistaút mentén található, és az arra járó éhes túrázóknak is kínál termékeiből. A hegyi pásztorok ősszel visszatérnek a völgybe. Portékáikat a helyi vagy messziről érkező sajtimádók idén október 24-án és 25-én a muotathali alpesi sajtpiacon kóstolhatják meg.

Alpesi sajtkészítő műhelyek máshol is találhatók Schwyz kantonban. A nagyszerű kirándulóhely, a Rigi nem csupán meseszép panorámájáról ismert. Az itt legelő tehenek által adott tejből szintén sajt készül. A Chäserenholz alpesi hüttében az előre bejelentkezett csoportoknak be is mutatják a kézi sajtkészítés hagyományos módszereit. Ha a gazda ráér, betoppanó vendégek is bepillantást nyerhetnek tudományába. A hüttében emellett lehetőség van hagyományos helyi ételek és házi sajtok kóstolására is.

Ami az Alpokban a sajt, az a schwyzi völgykatlanban a cseresznye. Schwyz környékének arculatát a – tavasszal meseszerű látványt nyújtó – cseresznyefák határozzák meg. Az idelátogatóknak kötelező megkóstolni a cseresznyepálinkával ízesített kávékrémet, amelyet a helyiek „Kafi Krisch”-nek neveznek. A cseresznyepálinka-főzés a térségben régi hagyományokra tekint vissza, és számos apró ízbeli eltéréssel örvendezteti meg a nemes ital rajongóit. A brunneni Dettling cseresznyepálinka-főzdében betekinthetünk a „cseresznye világába”. Az idillikus Lauerzeri-tó partján található látványfőzdében pedig csoportos vezetés mellett ismerhetjük meg a cseresznye útját a terméstől a pálinkáig. A cseresznye Schwyz kantonban minden érzéket megmozgat, legyen szó pálinkafőzésről és -kóstolásról egy parasztgazdaságban, vagy cseresznyés praliné készítéséről és még inkább a tavaszi cseresznyevirág-tenger látványáról.

További információk: www.schwyz-tourismus.ch

Fotó: Schwyzer Alpkäsekeller; Copyright: Luzern Tourismus,  ‘Maronatt’ am Kastanienfest in Ascona am Lago Maggiore, die wie anno dazumal Kastanien rösten., Copyright: Ticino Turismo, “Spécialités de Biscuits Suisses“, Copyright: Kambly SA,Alte Version auf einer größeren Karte anzeigen

2014-09-24« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk