Hagyományos bécsi puncstorta
Annak, aki már a húsvéti a desszertet tervezik, ajánljuk figyelmébe bécsi torta receptünket, ami nem egy gyorsan elkészülő, de annál finomabb sütemény.
Hagyományos bécsi puncstorta recept
Hozzávalók
(1db 24cm-es átmérőjű tortaformához)
a piskótához:
6 szétválasztott tojás
csipet só, 90g cukor
1 cs. vaníliás cukor
2tk sütőpor
50 g liszt
80g étkezési keményítő
a töltelékhez és a mázhoz:
1 citrom leve
2 narancs leve
200 g porcukor
10 ek rum
300 g sárgabaracklekvár
késhegynyi kakaópor
A tojásfehérjét kevés sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját , cukrot és vaníliás cukrot habosra kikeverjük. A lisztet, az étkezési keményítőt, és a sütőport össze elkeverjük, majd az egészet a krémmel és a tojás habbal is összekeverjük.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A tortaformát kizsírozzuk, megszórjuk zsemlemorzsával. A tésztát ebbe töltjük, és 45 percig sütjük. Sülés után tortarácsra borítjuk és hülni hagyjuk.
Ha kihült, a piskótát széltében kétszer felvágjuk, a középső tortalapot felkockázzuk. A piskótalapokat 3-3 evőkanál rummal meglocsoljuk, és 75-75g sárgabaracklekvárral megkenjük.
Az alsó lapot a formába helyezzük. A citrom és narancs levet , 2 ek rummal, és 75g lekvárral felfőzzük. A felkockázott piskótát hozzákeverjük, és a masszát az alsó piskótalapra kenjük. Ráhelyezzük a másik piskótalapot és 1 órát állni hagyjuk.
A maradék lekvárt felforrósítjuk, a tortát a lekvárral bevonjuk, és száradni hagyjuk.
A porcukrot 2ek rummal elkeverjük, hozzáadjuk a késhegynyi kakaóport, majd fagyasztó zacskóba (vagy bármilyen kisebb zacskóba, nyomózsákba) töltjük. A tortát fehér mázzal bevonjuk (házilag: tojásfehérje porcukorral és citromlével kemény habbá verve), majd a zacskón apró nyílást vágva, a tetejét a barna mázzal megrajzoljuk.
Egy késsel belülről kifelé vonalakat húzva díszítjük, majd a kész puncstortát 2 óra hosszat száradni hagyjuk.
Dekoratív és finom sütemény.
Próbálják ki!
Grandma's kitchen