India konyhája a Dob utcában

India konyhája a Dob utcában

India konyhája a Dob utcában

 

            Persze nem az egész, óriási félsziget ízeivel találkozhatunk Dr. Amar Kumar Sinha gyönyörű nevű éttermében, a Shalimarban, hanem, mint mondta, az északi Kasmír tartománybeli muglai, azaz a mogul császárok konyháját ültette át a Dob utcába. Benaresben született, majd családjával Új-Delhibe költözött. Újságíróként került az Indiai Nemzeti Hírügynökség képviseletében Magyarországra, a tervei szerint néhány hónapra 1968-ban, ám itt maradt. Magyar felség, két gyermek, és ma már unokák révén talált otthonra nálunk. 1996-ban nyitotta meg az indiai éttermét, igaz, akkor az utca túloldalán, ám a Shalimar olyan népszerű lett, hogy át kellett költöznie szembe, nagyobb helyiségbe.- India hatalmas méretű ország, amelynek a konyhája is változatos, a földrajzi fekvés szerint – ismertette Dr. Amar Kumar Sinha. – A mugalai szakácsok 60 féle fűszert használnak, ezek közül három erős, ilyen például a nyers gyömbér, valamint a chili. A fűszerek mind gyógynövények, több ezer év alatt alakult ki ez a konyhakultúra. Általában 7-8 féle fűszer kerül egy ételbe, olyan mennyiségben, hogy aromájuk érezhető legyen. Ezek egy részéből pác készül, amelyekben több órán át pihentetik a pálcára húzott falatokat. A fűszerekből készülő keverékeket itt az indiai szakácsok maguk készítik.A konyha elmaradhatatlan és igen fontos alkotórésze a tanduri kemence. Az étlapon az édességekkel együtt 65 féle étel szerepel. Délben kedvezményes menüt kínálunk mind a húskedvelőknek, mind a vegetáriánusoknak.


   


Az alapanyagok csirke, bárány, hal, többfajta rizs, a fogások között szerepel sok zöldség, házi túró rántva, mandulás, kesudiós mártásban főtt csirke, nagyon finom lencsefőzelék és indiai kenyérfélék. Van olyan lencséjük, amelyből lisztet készítenek és panírozáshoz is használják. A pincérek a rendelés leadásakor melléírják, hogy magyar, vagy indiai a vendég, ez az erős, illetve kevésbé csípős íz miatt szükséges.Az italok között találunk Angliában főzött, ám indiai licenc alapján készült sört, a Kobrát, de van mangóból, joghurtból alkotott finomság is. És a mangóból készült fagylalt is nagyon jó.Kasmírban ma is látogatható eredeti formájában Shalimar – a szerelmesek titkos találkozóhelye magyarul a jelentése – itt Pesten az indiai konyha szerelmesei találkozhatnak a Shalimarban.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: Okolicsányi Zoltán/aktivpihenes.hu


Größere Kartenansicht

2015-11-28« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk