Jamie felnőtt, és szereti a papadamot

Jamie felnőtt, és szereti a papadamot

Jamie felnőtt, és szereti a papadamot

 

 

Jamie Oliverből, az örök, selypegő kamaszból kedvesen gyermekded arcú, jól fésült édesapa lett. Amit mindenki imád benne, hogy nem használ gyerekkora óta se fogszabályzót, amitől megmaradt az oly sármos selypegés.

Az egészség most divat és ezt a divathullámot Jamie volt az, aki elsők között meglovagolta. Persze nincs a világon olyan alapanyag, amiben ne lenne valami hasznos, a szalonnától a gombától a dióig, így aztán a könyv ezen részét nem is kell nagyon komolyan venni. Ahogy maga is kijelenti, nincs olyan alapanyag, amiből ne lehetne enni, de inkább keveset, és ha már igen, akkor ínyenc módon. Úgy, ahogy ő szokta.

A legtöbben egyébként se azért vásárolnak szakácskönyvet, hogy elkészítsék a benne lévő ételeket, hanem úgy olvassák, mint egy regényt.

Minden napra superfood – olvasom a Park Kiadó által gondozott könyv borítóján – és ez így helyes. Olvasgatva a recepteket, kiderül, hogy minden lehet superfood, ha ő hozzányúl. Nehogy komolyan vegyük az elkészítési időt, hiszen már az alapanyagok beszerzése is elég időigényes. Magyarországon a sarki közértekben, de még a plázás szupermarketekben sem kapható papadam,


Jamie felnőtt, és szereti a papadamot


főleg nem száraz, (indiai lepényféle) nincs friss zöld koriander, de még zöld menta se, nem beszélve a sügérről, vagy az őrölt granoláról. A helyzet az elmúlt évtizedek alatt javult, de azért ne higgyük, hogy a kis lélekszámú vidéki településeken utánad dobnak harisszát, bulgurt, kuszkuszt vagy édesburgonyát. Hétfőnként a Lehel piacra se nagyon menjünk, mert ott ilyenkor se friss hús, se friss hal nincs, a zöld koriander meg csak májusra várható – mondta az egyik kedves őstermelőm. Paradicsomot meg ne vegyünk júliusig, mert addig kesernyés, vízízű és méregdrága, no meg nagyon egészségtelen is, hiszen csak üvegházat látott.

Ha tehát beleszeretünk valamelyik ételbe, akkor először egy listával és egy feltankolt bankkártyával menjünk el egy jobb hazai piacra, - még jobb, ha a bécsi Naschmarktra - vagy valamelyik jobb, „gyorsforgalmú” hazai ázsiai delikátesz boltba és vásároljunk be.


Jamie felnőtt, és szereti a papadamot


Ez Jamie minden opuszára igaz, de hát körbefőzte már a világot. Jó lenne, ha a magyar gasztronómia tanulmányozására is több időt fordítana, és nemcsak egy nevét viselő étterem erejéig.

A könyv egyébként nem fine dining-os, pöttyönként odarakott, művészkedő csendéleteket tartalmaz, hanem kiadós és finom fogásokat, de ezt ma már el is várjuk a világ egyik leghíresebb brit állampolgárától.

A kötet kivitele kellemes, a tartalomjegyzék betűihez viszont nagyító kell, e nélkül ne fogjunk hozzá az olvasáshoz. Irjuk ide a kiváló fordító nevét: Dobos Anna. Bizonyára ő az, aki a többi Jamie könyvet is fordította, ezt a löket és löttyintésnyi szavak sűrű alkalmazásából gondolom.

Ja, hogy 100 évig fogunk élni, ha ilyeneket eszünk? Nos, ezt kedvenc séfünk se gondolja komolyan, mindenesetre a jóslat ígéretesen hangzik, és a könyvben szereplő 100 évesekről kiváló fotók készültek.

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: Farmerben, aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


2017-02-15« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk