Jó bornak is kell a cégér - Bujdosó Pincészet

Jó bornak is kell a cégér _ Bujdosó Pincészet

Jó bornak is kell a cégér _ Bujdosó Pincészet

Bujdosó Ferenc családi borászat, Veritas

 

A Dél-Balaton környékének egyik legjelentősebb családi borászata, a Balatonlellei székhelyű Bujdosó Pincészet a május 26-án sajtótájékoztatón mutatta be új termékeiket, ízelítőt adva a korábbi jól bevált boraikból is a média képviselői előtt, az In Vino Veritas Borkereskedés Dob utcai borszaküzletében.


Bujdosó Ferenc családi borászat, Veritas

 

Családi borászat

 

Bujdosó Ferenc vezető borász elmondta, hogy szüleik alapították a ma már több mint nyolcvan hektárt művelő szőlészetet-borászatot, s a gazdaság vitelébe már a gyerekek is bekapcsolódtak. Az egész vállalkozást kölcsönök nélkül, saját tartalékaikból építették fel. A családban négyen végeztek szőlész-borászként a Kertészeti Egyetemen. A jeles intézményben diplomázott Feri papa, aki a szőlőkért felel, Klári mama, aki a támogatásokat és a pályázatokat intézi. Feri a feleségével, Beával a borkészítés tudorai. A két kisebbik testvér közül Zsigu a borértékesítés és kereskedelem felelőse, Orsolya pedig sommelierként rendezvényekkel, borkóstolókkal, hirdetésekkel népszerűsíti a Bujdosó borokat. A harmadik generációhoz tartozó négy lány és öt fiú unka még az iskolapadot koptatja.


Bujdosó Ferenc családi borászat 

A Bujdosó Családi Pincészet a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszi pusztától a holládi Bari-hegyig összesen 87  hektár szőlőt művelnek, melyből 20 ha 2000 óta telepített, magas tőkeszám/ha ültetvény, 10 ha művelésmód váltással átalakított.  A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztünk Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot Noir. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról neveztük el.


Bujdosó Ferenc családi borászat

 

A borászat Balatonlellén található, ahol egész évben várják a szomjas vendégeket, és 15 főig borkóstolókat is szerveznek. Ha azonban ez nem elégítené ki az igényeiteket, látogassanak el szemesi vinotékájukba, ami bár csak nyáron üzemel fix nyitvatartással, bejelentkezés alapján bármikor fogadnak vendégeket, és a borok mellé kemencés finomságokkal is készülnek.


Bujdosó Ferenc családi borászat

Bujdosó Ferenc családi borászat

 

Tavaszi megújulás

 

A pincészet termékpalettája az idén tavasszal tovább bővült, ráadásul új dizájnt is bevezettek és több boruk esetében csavarzáras palackozásra álltak át.

„A csavarzáras kupakokra elsősorban gyakorlati okokból térünk át. A csavarzár megőrzi a borok frissességét adó szénsavtartalmat és a bor oxidációja ellen tökéletes védelmet nyújt, hiszen légmentesen, biztonságosan védi a bort. Emellett a nyári fesztiválszezonban  gyorsabban szolgáljuk ki vendégeinket és a gasztronómia számára is előnyösebb ez a megoldás, hiszen a nyitott palackok tárolására is megoldást kínál” – indokolta a váltást Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza.


Bujdosó Ferenc családi borászat

Bujdosó Ferenc családi borászat

 

A pincészet életében több fontos lépés is történt idén. A buborékos borok új küllemmel jelennek meg. Az eddig Frisseccoként ismert gyöngyözőbor, amely Irsai Olivér-sauvignon blanc-sárgamuskotály szőlőből, a legkíméletesebb pezsgő alapbor technológiával készült, ezentúl megújult külsővel és „Zöld” márkanéven kapható majd. „Testvérét”, a pinot noir és cabernet sauvignon egybeszüreteléséből született Roseccót „Kék” névre keresztelték.


Bujdosó Ferenc családi borászat 

Az új külső és márkanév mellett Bujdosóék buborékos borainak termékpalettája tovább bővült: Bordó néven kínálják új, vörös habzóborukat, amely egy igazi Bordeaux-i cuvée, azaz Cabernet sauvignon, Cabernet franc és Merlot házasításából jött létre. Intenzív illatát a buborékok még inkább felerősítik, ezzel együtt a vörös bogyós gyümölcsök zamatát hangsúlyozzák.


Bujdosó Ferenc családi borászat

Bujdosó Ferenc családi borászat, sajtó

 

BalatonBor

 

Bujdosó Ferenc arról is szólt, hogy cégük az alapítói közé tartozik a Balatoni Kör, amelyet húsz borászat alapított és céljuk a balatoni borok minőségének őrzése és azok reklámozása. Szakmai berkekben is egyre többen gondolják úgy, hogy a Balatont nem szigorúan a tó környéki borvidékek mentén, hanem együtt kellene a borfogyasztók előtt kommunikálni. Létrehozták az Olaszrizlingből készülő úgynevezett BalatonBort. Figyelemmel kísérik a Balatonvin rendszerbe belépőknél már a szőlőtermesztést is. A termelők saját címkét használnak, de azon, a szigorú bírálaton sikerrel túljutó borászatok használhatják a BalatonBor logóját. A szigorú előírások közé tartozik például, hogy a 6-8 kilogramm helyett tőkénként 2 kilóban maximálják a tőkénkénti terméshozamot. Az azonos dizájnú, de a termelő nevét is tartalmazó palackok számát résztvevőnként 3000 darabban határozták meg. Az idei megméretésen 21 borász érte el a minősítési szintet, akik közül négyen Dél-, míg a többiek Észak-Balaton körzetéből valók.


Bujdosó Ferenc családi borászat


Írta: Kőhalmi Dezső

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

2016-06-12« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk