Karintia: "Karintiai aszalt szilvás finomság" a Moserhofból ****

Karintia: "Karintiai aszalt szilvás finomság" a Moserhofból ****

Karintia: "Karintiai aszalt szilvás finomság" a Moserhofból ****

Karintia:

  













Recept  4 személyre - a Moserhofból ****

 

Ez egy olyan ínyencség, amelyet Karintia számos régióiban, gyakran főételként, vagy akár desszertként fogyasztanak, elsősorban a hideg évszakban.


Fűszerei, ilyen a szegfűszeg, a fahéj és a szegfűbors miatt ezt a finomságot elsősorban az adventi- és karácsonyi időszakban készítik a tartományban. Felső-Karintiában ökölnyi nagyságú tésztát szoktak gyúrni, amelynek fodros a széle. A karintiai néphagyomány szerint az a lány, aki ilyen fodros tésztát tud készíteni, már készen áll a házasságra is, és remekel majd a háztartás vezetésében. Ezt az édes tésztafélét kínálják a Moserhofban is, természetesen a legjobb minőségben.

 

A házigazda csinos, 18 éves lánya szintén megtanulta már eme fodros tészta elkészítésének fortélyait, azonban ő inkább idegenforgalmi-manager tanulmányait fejezi be a házasság előtt.

 

A tészta elkészítésének módja:

Hozzávalók:

200 g finomra őrölt tönköly vagy búzaliszt

1/2 teáskanál tengeri só

1 tojás

1 evőkanál napraforgóolaj

kb. 1/16 liter víz

 

A lisztet egy gyúródeszkára szórjuk, megsózzuk, majd ezután a közepén kis gödröt formálunk. Hozzáadjuk a tojást, az olajat és a vizet, majd mindezt kézzel jól összedolgozzuk. 10 percig állni hagyjuk, majd lapos tésztává gyúrjuk, és letakarva egy félórát pihenni hagyjuk.

 

A töltelékhez:

 

120 g aszalt szilva, amelyet a felhasználás előtt egész éjszakán át beáztatva hagyunk,

120 g kevéssé zsíros túró

2 késhegynyi fahéj

1 evőkanál méz

20 g vagdalt mogyoró

1 késhegynyi szegfű és szegfűbors

kevés reszelt citromhéj

1 teáskanál rum

1 teáskanál vaníliás cukor

 

Az öntethez:

 

2 evőkanál vaj,

2 evőkanál víz

2 evőkanál méz

 

Az aszalt szilvát puhára főzzük, szárát eltávolítjuk, apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. Ezután a többi hozzávalóval jól összekeverjük, és 8 golyót formázunk belőle, mindegyik 40 grammos legyen.

A tésztából tekercset formálunk, szeletekre vágjuk, és a kapott tenyér nagyságú köröket kinyújtjuk. A tésztalapocskákat helyezzük a bal kezünkbe, és tegyünk rá egy evőkanálnyi tölteléket. Az egészet hajtsuk össze félholdalakba, majd mindkét szélét nyomjuk erősen össze, és kezdjük el fodorni. Ennek az a módja, hogy a jobb kéz hüvelyk ujjával a tésztaszélét könnyedén meghajlítjuk a mögötte lévő mutatóujjunk irányába. E műveletet addig ismételjük, amíg a tészta szépen össze nem csukódik. A tésztát ezután gyengén forró, sós vízben 12 percig feküdni hagyjuk, majd miután kellően leszáradt, bevonjuk a mézes-vajas öntettel. Az öntet hozzávalóit előtte megfőzzük. 

 

Sikeres elkészítést, és jó étvágyat kíván:

Gerhild Hartweger

a Moserhof vidéki üdülőfalu tulajdonosa

  

 

Íme, egy eredeti osztrák ételrecept, amelyet nyugodtan elkészíthet barátainak vagy családjának, és miközben jóízűen fogyasztják az ételt, talán visszagondol arra, milyen jó volt az eredeti finomságot enni üdülés közben Ausztriában.

Ha viszont még nem járt ott, akkor talán a fogás készítése közben kedvet kap ahhoz, hogy felkeresse e finom étkek hazáját.

 

Foto: Moserhof  

 

  www.moserhof.net

2015-02-23« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk