Karintia: Eredeti sajtostészta recept
Az alábbiakban ismertetjük a karintiai recept szerint készített sajtostésztát, amelyik 1996-ban a "Kärnten Kuchlmasta" szakácskönyvben jelent meg (Carintia Kiadó).
A recept 4 személyre szól:
Sajtostészta:
1,5 kg liszt,
2 db tojás,
1 teáskanál só és
12 evőkanál tej
hozzáadásával gyúrjuk a tésztát. Miután ezzel kész vagyunk, a tésztát kb. 1 órán át pihenni hagyjuk. Ez elegendő idő a töltelék elkészítéséhez.
Töltelék
Főzzük meg a krumplit, törjük össze, majd keverjünk hozzá túrót 1:2 arányban. Vágjunk fel egy kevés póréhagymát és keverjük a töltelékhez. Fűszerezzük sóval, borssal, mentával, majd a jól összekevert masszából gyúrjunk kis golyócskákat.
Ezek után a tésztát nyújtsuk meg, és vágjuk tenyérnyi nagyságú lapokra. Minden egyes lap közepére helyezzünk egy töltelék golyót, majd gondosan takarjuk be a tésztával, a széleket pedig gondosan nyomjuk össze. Karintiában a széleket cakkosra szokás vágni.
A tésztacsomagokat sós vízben megfőzzük, majd 10 percig hülni hagyjuk. Forró vajjal tálaljuk.
Ezt az inyencséget a Kärnten-Werbung rendelkezésünkre bocsájtotta. Élvezetes főzést, és jó étvágyat!
Foto: Kärnten Werbung